Καρούσος από Παραλίμνι: Με εμβολιασμούς ο τουρισμός και η οικονομία θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς


Την εκτίμηση ότι όσο πιο σύντομα εμβολιαστεί το 65-70% του πληθυσμού της Κύπρου, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η οικονομία και ο τουρισμός στους κανονικούς ρυθμούς, εξέφρασε την Κυριακή ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.  

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους τουρίστες που φτάνουν στην Κύπρο για διακοπές, δεδομένου του τρίτου lockdown στο οποίο εισέρχεται από αύριο η Κύπρος, ο κ. Καρούσος έστειλε «το μήνυμα σε όλους να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο και να μην κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος, απλά για να προστατέψουμε ένα δέντρο».

Πρόσθεσε πως «το σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και υπάρχουν οι αποδείξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Καλώ όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί» είπε και σημείωσε πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο».

Όσο πιο σύντομα, είπε ο Υπουργός «φτάσουμε το όριο του 65 – 70% σε εμβολιασμό του πληθυσμού, τόσο πιο σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα επανέλθει ο τουρισμός και η οικονομία στην κανονικότητα τους. Κατά τη διάρκεια του lockdown μένουν ανοικτά τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια συνεχίζουν να λειτουργούν με το υπάρχον πρωτόκολλο, ενώ για τους τουρίστες θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τους Κύπριους».

Ανέφερε ακόμα ότι «το σημαντικό είναι πως μετά τις 10 Μαΐου όταν θα ξανανοίξουμε στα δεδομένα που είμαστε σήμερα, θα προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί ούτως ώστε να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατόν στους κανονικούς ρυθμούς».

Ο Υπουργός μιλούσε κατά τη διάρκεια Φιλανθρωπικής Σκυταλοδρομίας Κολύμβησης που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Κωνσταντίας, με τίτλο «Κολυμπώ για τον Ιάκωβο», εις μνήμην του Ιάκωβου Τρίαρου ο οποίος έφυγε «ξαφνικά» ανήμερα των Χριστουγέννων σε ηλικία 11 ετών.

Πρόσθεσε ότι «οι εισφορές που θα συγκεντρωθούν από την εκδήλωση θα διατεθούν στο Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης “Άγιος Χριστόφορος” για το υπό ανέγερση Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας, κάτι που ήταν διαχρονικό αίτημα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Η σημερινή εμπειρία αποδεικνύει και τη σημασία που έχει ένα κολυμβητήριο στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και την σκληρή δουλειά που κάνει ο Ναυτικός Ομιλος Αμμοχώστου».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης αποδέχθηκε πρόκληση, εκτός προγράμματος, από τον πατέρα του Ιάκωβου Τρίαρου να κολυμπήσει και βούτηξε μάλιστα με τα ρούχα. Σε δηλώσεις του ο κ. Πυρίλλης είπε ότι «αυτές είναι ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάνονται όταν είναι για ιερό σκοπό, αφού προκάλεσα τον Υπουργό Μεταφορών και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας να κολυμπήσουν και αποδέχθηκαν την πρόκληση».

Πρόσθεσε ότι «σημασία έχει το γεγονός πως γύρω στις 2 χιλιάδες ευρώ μπήκαν στα ταμεία του ΚΕΠΑ και θα χρησιμοποιηθούν για το υπό ανέγερση  Κέντρο Ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ ένα από τα δωμάτια του θα πάρει το όνομα του μικρού Ιάκωβου. Όλοι στηρίζουμε το έργο του ΚΕΠΑ το οποίο ανταποδίδει στην κοινωνία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου τα μέγιστα σ’ αυτόν τον τομέα».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατάφερε με τον Υπουργό Μεταφορών να κολυμπήσουν 100 μέτρα για τον μικρό Ιάκωβο Τρίαρο. «Πρέπει όλοι να στηρίζουν τέτοιου είδους φιλανθρωπικές εκδηλώσεις» είπε και εξέφρασε ευχαριστίες στους διοργανωτές της Σκυταλοδρομίας που στηρίζουν με κάθε τρόπο το έργο του ΚΕΠΑ που έχει στόχο και σκοπό να στηρίζει τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία όταν το έχει ανάγκη.

Ερωτηθείς για το αυριανό τρίτο lockdown ο κ. Ζαννέττου είπε πως «όλοι νοιώθουμε απογοητευμένοι όμως δεν υπάρχει επιλογή. Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως υπερέχει η υγεία μας και το Γενικό Σύστημα Υγείας, πως όλοι πρέπει να συνετιστούμε και τηρώντας τα πρωτόκολλα, τα διατάγματα και τον εμβολιασμό, να καταφέρουμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας».

«Εάν δεν αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτή η πανδημία του κορωνοϊού και πόσο καταστροφική είναι, δυστυχώς θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις από τις οποίες θα κτυπηθεί ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η οικονομία της Κύπρου και ειδικά της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία» είπε.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν άνω των 200 ατόμων τα οποία είχαν σπόνσορες διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, κλινικές, φροντιστήρια, σχολές κολύμβησης, φιλανθρωπικές οργανώσεις, άλλα οργανωμένα σύνολα, προσωπικότητες και απλούς πολίτες. Κατά τη διάρκεια της φιλανθρωπικής εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.