Καράς για κάρτα φιλάθλου


Η απόφαση της Βουλής για αναστολή της κάρτας φιλάθλου έφερε τα πάνω κάτω, με κάποιους να ανοίγουν πυρ κατά της Επιτροπής Νομικών και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπό το φόβο επεισοδίων, ενώ άλλοι χαιρετίζουν την απόφαση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ως άλλοθι παρουσίασε την ακαταλληλότητα των γηπέδων, υποστηρίζοντας ότι η αναστολή της κάρας φιλάθλου σκοπεύει στην άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές για να εφαρμόσουν πρωτίστως  τη νομοθεσία για την ασφάλεια των γηπέδων.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα και όπως είπε, «την ευθύνη γι' αυτά τη σκίαζαν οι παράνομες εκτελέσεις διαφόρων θεμάτων και η γνώση ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται αλά καρτ. Γι' αυτό και αυτοί οι απειλητικοί εκβιασμοί και εκφοβισμοί, δεν πρέπει να απευθύνονται στην Επιτροπή Νομικών. Αντιστρέφω το ερώτημα. Αν αύριο αδειοδοτηθεί -για λόγους ανάγκης έναρξης του πρωταθλήματος- το Μακάρειο να είναι η έδρα της Δόξας και του Ολυμπιακού και γίνει αγώνας Δόξα-ΑΠΟΕΛ ή Ομόνοια και από τους χιλιάδες φιλάθλους που θα παρευρίσκονται εκεί κάποια μερίδα μετακινηθεί στις κερκίδες, στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση, και υπάρξει ατύχημα, π.χ. μια κατάρρευση, ποιου την κεφαλή θα ζητήσετε επί πίνακι;»

Ο κ. Γεωργίου εξαπέλυσε πυρά κατά της Αρχής Αδειοδότησης, διερωτώμενος «ποιες ενέργειες έκανε όλο το διάστημα της τριετούς θητείας της η Αρχή Αδειοδότησης; Γιατί έχουν αδειοδοτηθεί στάδια που εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί και δημοσίως έχει αναφερθεί ότι δεν πληρούν κατ' ελάχιστον τις προϋποθέσεις ασφάλειας των διαγωνιζομένων και των φιλάθλων;»

Κληθείς από την ιστοσελίδα "OMADA" να σχολιάσει την απόφαση της Βουλής για να παραπέμψει το θέμα της κάρτας φιλάθλου στην Ολομέλεια, ούτως ώστε το μέτρο να ανασταλεί για έξι μήνες, στηριζόμενη μεταξύ άλλων στην καταλληλότητα των γηπέδων, ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης και δημοτικός σύμβουλος Παραλιμνίου, Γιώργος Καράς, άδειασε το άλλοθι της Βουλής, υποδεικνύοντας ότι «δεν είναι αλληλένδετη η καταλληλότητα των γηπέδων με την κάρτα φιλάθλου».

Όπως εξήγησε ο κ. Καράς, η Αρχή έχει ζητήσει και της ενέκριναν ένα πολιτικό μηχανικό για να ελέγξει όλα τα γήπεδα πρώτης κατηγορίας.
«Βάλαμε ένα πρόγραμμα και μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχουμε αποτελέσματα για όλα τα γήπεδα».

Ακολούθως θα ετοιμαστεί έκθεση, η οποία θα παραδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδη, όπου λογοδοτεί η Αρχή και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Καράς, σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν γήπεδα όπως το Μακάρειο, το Τσίρειο και το ΓΣΖ, τα οποία παρακολουθούνται συνεχώς και συντηρούνται για να μπορούν να λάβουν άδειοδότηση, όπως συμβαίνει και με άλλα παλιά κτίρια».

Πυρ και μανία ο Σαββίδης για την αναστολή της κάρτας φιλάθλου

Πυρ κι μανία με την αναστολή της κάρτας φιλάθλου είναι και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος σε ανακοίνωση του εξέφρασε τη λύπη του για την πρόθεση της Επιτροπής Νομικών να προχωρήσει με την υποβολή Πρότασης Νόμου για αναστολή της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Επανέλαβε παράλληλα «την πλήρη αντίθεση της Κυβέρνησης σε μια τέτοια πρόταση, που αποτελεί ξεκάθαρο πισωγύρισμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το 2008, για καταπολέμηση των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους. Δεν θα ισχυρισθώ ότι τα γήπεδα μας είναι πρότυπα Ευρωπαϊκών γηπέδων γι’ αυτό άλλωστε και ελάχιστα πληρούν τις προδιαγραφές για διεξαγωγή Ευρωπαϊκών αγώνων. Έχουν γίνει συνεννοήσεις με τον Κ.Ο.Α. ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην αξιολόγηση όλων των γηπεδικών εγκαταστάσεων από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων και να προωθηθεί η υλοποίηση των τεχνικών έργων και των άλλων απαραίτητων βελτιώσεων από τους ιδιοκτήτες των σταδίων».

Εντούτοις, συνέχισε ο κ. Σαββίδης «οι τυχόν ελλείψεις στα στάδια μας δεν αντιλαμβάνομαι πως επηρεάζουν την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και ούτε ενδεχόμενη αναστολή της εφαρμογής της θα συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην επίσπευση της υλοποίησης των όποιων βελτιώσεων ή, πολύ δε περισσότερο, θα αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας στα γήπεδα που πέτυχε η κάρτα φιλάθλου. Σημειώνω ότι ο σχεδιασμός του συστήματος εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου, έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των σταδίων της Κύπρου ώστε η κάρτα να μπορεί απρόσκοπτα να λειτουργήσει επιτυγχάνοντας τον σκοπό της, ανεξάρτητα με τη διαδικασία υλοποίησης των οποιοδήποτε βελτιώσεων στις κτηριακές υποδομές των σταδίων».