Καραγιάννης: Τι λέει για τα υπερβολικά μέτρα κατά του covid


Έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, την ώρα που ήδη «θερίζουν» οι λοιμώξεις και αναμένεται να αρχίσει η περίοδος της γρίπης.

Για τις ανησυχίες των ειδικών μίλησε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, αναφέροντας ότι την τελευταία εβδομάδα, από τις 8-14 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας κατέγραψε 1,996, δηλαδή 500 περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Δρ. Καραγιάννη να υπολογίζει ότι πλέον αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί. Την εβδομάδα εκείνη καταγράφηκαν 123 κρούσματα στους οίκους ευγηρίας.

Πρόσθεσε ότι οι νοσηλείες δεν έχουν αυξηθεί περαιτέρω από τις 60, το οποίο είναι καθησυχαστικό, υπάρχουν όμως άλλες λοιμώξεις και είναι εδώ που υπάρχει ανησυχία στους ειδικούς.

Σημείωσε ότι δεν βλέπει επιστροφή των μασκών με διατάγματα και μέτρα και επεσήμανε ότι υπάρχουν συστάσεις.

Ερωτηθείς πως τα τεστ αναγνωρίζουν την ασθένεια, ο Δρ. Καραγιάννης αναφέρει ότι έχουν πρωτεΐνη η οποία χαρακτηρίζει τον κάθε ιό ξεχωριστά και προσθέτει ότι είναι έμπιστα τα αποτελέσματα εφόσον γίνονται σύμφωνα με τις ενδείξεις.

Μίλησε επίσης για τις υπερβολές των πρώτων μηνών, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, με τον Δρ. Καραγιάννη να παραδέχεται ότι έγιναν υπερβολές ωστόσο ήταν η άγνοια της επιστημονικής κοινότητας για τον κίνδυνο και η ανετοιμότητα των νοσηλευτηρίων να αντιμετωπίσουν τόσα πολλά περιστατικά.

«Ήταν άγνοια περί του τι είχαμε να κάνουμε. Στην αρχή δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα και από την άλλη μεριά, τα συστήματα υγείας ήταν εντελώς ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν μαζικές νοσηλείες και αυτό το είδαμε στην Ιταλία. Οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, μέχρι να ήταν έτοιμες, κυρίως όσον αφορούσε τις κλίνες στις ΜΕΘ.»

Ήταν αναπόφευκτο να καταγραφούν αλυσίδες μετάδοσης και κρούσματα κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας, εφόσον αυξάνονται τα κρούσματα στην κοινότητα, σχολιάζει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας Λοΐζος Γρηγοριάδης.

Τονίζει ότι οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας επιτρέπονται με μάσκες και rapid test 72 ωρών, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι επισκέπτες, με τον κ. Γρηγοριάδη να εξηγεί ότι πρόκειται για ευάλωτα άτομα και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι αυτή τη στιγμή είναι ηλικιωμένοι.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, λέει ότι γίνονται συχνά τεστ, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού καθώς δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία στους οίκους ευγηρίας και είναι κάτι το οποίο ο κ. Γρηγοριάδης ζητά την στήριξη της κυβέρνησης.