Καραγιάννης: Στόχος μέχρι τα Χριστούγεννα τα μέτρα να είναι παντού τα ίδια


Αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα μας "συνοδεύουν" μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Η Λεμεσός λόγω βαριάς επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με πληροφορίες, οδεύει στην χρονική επέκταση του τοπικού lockdown, μίας επιπλέον εβδομάδας από τη λήξη του υφιστάμενου στις 30 Νοεμβρίου. Η πρόταση περιλαμβάνει την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς την επαρχία.

Σε μια κλωστή ισορροπούν και οι υπόλοιπες επαρχίες. 

Ένα χαλαρό lockdown με οριζόντια μέτρα σε όλες τις υπόλοιπες επαρχίες έχει προταθεί από τους ειδικούς με τα υφιστάμενα μέτρα. Μέτρα που θα επιτρέπουν έτσι και μία ανάσα στην αγοραστική κίνηση. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για ένα ολικό lockdown το οποίο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος επί του παρόντος, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος δηλώνει ότι η καραντίνα δεν βρίσκεται για την ώρα στο τραπέζι, εκτός και αν αντιστραφεί η επιδημιολογική εικόνα. 

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, ανέφερε πως αν και η Λεμεσός άρχισε και ελαττώνει τον αριθμό των κρουσμάτων δεν παύει να αντιπροσωπεύει το 40% των περιστατικών της νόσου Covid-19 που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. 

"Υπάρχει ακόμη φόρτος κρουσμάτων στη Λεμεσό και αν χαλαρώσουν υπερβολικά τα μέτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εξάρσεων όχι μόνο στην πόλη". 

Πρόθεση είναι μέχρι τις γιορτές τα μέτρα να είναι τα ίδια παντού στο νησί, πρόσθεσε ο Δρ. Καραγιάννης.

Σημειώνεται ότι μεγάλο κεφάλαιο που απασχόλησε επιδημιολόγους και κυβέρνηση είναι και οι μέρες των Χριστουγέννων, για τις οποίες μελετώνται κάποιες χαλαρώσεις όπως ο αριθμός ατόμων σε οικίες και υποστατικά αν θα αυξηθεί πέραν των δέκα, η ώρα του κέρφιου αλλά και το άνοιγμα των χώρων εστίασης. 

Ερωτηθείς για τις συναθροίσεις κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων ο Δρ. Καραγιάννης είπε, 

"Εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα αν μέχρι τότε έχουμε 300 κρούσματα την ημέρα είναι δύσκολο να αυξηθεί ο αριθμός αυτός". 

Όσον αφορά στα σενάρια για πρόωρο κλείσιμο των σχολείων ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως κατά τη χθεσινή σύσκεψη δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα σχολεία

"Είναι κάτι που αναμένεται να συζητηθεί αύριο".


.

ΠΗΓΗ:alphanews.Live