Καραγιάννης: Το SafePass μείωσε τα κρούσματα


Αργά και σταδιακά σημειώνουν πτώση τα νέα περιστατικά κορωνοϊού, σχολιάζει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας πως η εφαρμογή του SafePass συνέβαλε αρκετά την μείωση των αριθμών. Παράλληλα, ο Καθηγητής διατύπωσε ανησυχίες για την επιστοφή των μαθητών και των φοιτητών στις εκπαιδευτικές μονάδες, καθώς και την επιστροφή μετά τις θερινές διακοπές στους επαγγελματικούς χώρους. 

Μιλώντας στην ιστοσελίδα philenews, o καθηγητής Καραγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μαζική επιστροφή σε εκπαιδευστικές μονάδες και χώρους εργασίας ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες λόγω μη εμβολιαστικής κάλυψης σε νεαρότερες ηλικίες, ωστόσο υπάρχει όπως τόνισε η εμπειρία των πρωτοκόλλων από την περσινή χρονιά. Σε ότι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των μεγαλύτερων ηλικιών, σημείωσε πως ήδη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. 

Σε ότι αφορά την έλευση του χειμώνα και την εξ ανάγκης, πλέον, χρήση των εσωτερικών χώρων, ο κ. Καραγίαννης τόνισε πως η εμπειρία δείχνει πως η εφαρμογή του SafePass αλλά και των μέτρων προστασίας, όπως για παράδειγμα η προστατευτική μάσκα, μπορούν να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς νέων περιστατικών κορωνοϊού. Η χρήση του SafePass σε χώρους συνάθροισης, είπε, είναι μεταξύ άλλων, ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης των αριθμών των νέων περιστατικών κορωνοϊού.

Νοσηλείες- Διασωλήνωση - Θάνατοι 

Σε σχέση με τις νοσηλείες ασθενών με COVID- 19 o δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως οι αριθμοί βρίσκονται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι ενώ συνεχίζονται απώλειες ζωών, ασθενών νεαρών ηλικιών. Από τους νοσηλευόμενους, είπε, σχεδόν το 82% είναι ανεμβολίαστοι. 

Αιφνίδιοι θάνατοι και Fake News

Kληθείς να σχολιάσει διάφορα δημοσιεύματα, κυρίως σε ότι αφορά αιφνίδιους θανάτους για τους οποίους κάποιοι διασυνδέουν με τον εμβολιασμό, ο δρ. Καραγιάννης τόνισε πως την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή δεν την αφορούν τα όσα γράφονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε ότι αφορά τους αιφνίδιους θανάτους προσώπων, αναμένονται ιστοπαθολογικές εξετάσεις οι οποίες θα καταδείξουν τις αιτίες. Μάλιστα σε ότι αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων υπενθύμισε ότι καταγράφονται από τον Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης. 

Τρίτη δόση εμβολίου

Αναφορικά με την 3η δόση εμβολίου, ο δρ. Καραγιάννης είπε ότι αυτή τη στιγμή το πλάνο αφορά τα άτομα άνω των 65 ετών και τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ωστόσο τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα αν και πότε θα προχωρήσει ο εμβολιασμός με την 3η δόση στον γενικό πληθυσμό. 

Μονοκλωνικά αντισώματα

Ερωτηθείς κατα πόσο η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊο έχει συζητήσει το θέμα γύρω από την φαρμακευτική αγωγή με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως αναμένεται η αδειοδότησή τους, ωστόσο δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού. Αποτελούν θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.