Καραγιάννης: Πιο μεταδοτικές οι νέες μεταλλάξεις


H BA 4 και  BA 5 είναι οι δύο μεταλλάξεις κορωνοϊού, υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία δεκαπενθημέρου, η μεταδοτικότητα της ΒΑ4  ήταν σε ποσοστό λιγότερο από 1% και ανέβηκε στο 19%. Είναι κατά 10% πιο μεταδοτική από τη ΒΑ 2 δήλωσε στον ACTIVE και την εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ ο μικροβιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης. Προκαλεί είπε, πιο σοβαρά συμπτώματα, με πυρετό μέχρι 39 βαθμούς και προσβάλλει και το κάτω αναπνευστικό.

Η δυνατότητα να αναπτύξει κάποιος πνευμονία είναι πιο μεγάλη, διευκρίνισε ο κύριος Καραγιάννης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα εμβόλια αποτρέπουν τις βαριές νοσηλείες αλλά δεν αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την επαναμόλυνση.

Αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να δούμε περισσότερα περιστατικά Long Covid, χαρακτηριστικό όπως είπε, όλων των προηγούμενων παραλλαγών, εκτός της Όμικρον.

Ο κύριος Καραγιάννης συνέστησε εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας και να μην εφησυχάζει. Κανείς δεν θέλει περιοριστικά μέτρα σημείωσε, από την εμπειρία των άλλων χωρών, δεν φαίνεται αύξηση των νοσηλειών, είναι όμως πιθανή η επιστροφή της χρήσης μάσκας με πολιτική απόφαση.

Active Radio