Καραγιάννης: Κάθε τούβλο που πέφτει μας φέρνει πιο κοντά στη λύση

Πηγή: offsite.com.cy - Του Γιώργου Καυκαλιά


Με τη φράση "Κάθε τούβλο που πέφτει από το τείχος που μας χωρίζει, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη λύση", επέλεξε να δώσει αρχή στην συνομιλία μας ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την απόφαση των Αναστασιάδη και Ακιντζί για διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου 2018, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Όπως μας είπε, η Δερύνεια διαχρονικά στήριζε την επαφή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κάτι που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και η διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Για τους ίδιους έχει μεγάλη σημασία όλοι οι Ελληνοκύπριοι να έρχονται σε επαφή και σε επικοινωνία με τους Τουρκοκύπριους. Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε την άλλη πλευρά, μακρυά από τα όσα ενδεχομένως κάποιοι να μας μεταφέρουν και σίγουρα μακρυά από οποιαδήποτε στερεότυπα.

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος της Δερύνειας επεσήμανε με τον πιο έντονο τρόπο ότι με την διάνοιξη του οποιουδήποτε οδοφράγματος, δεν πρέπει να επαναπαύεται ο οποιοσδήποτε, καθώς ο μοναδικός και τελικός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού. 

Στάθηκε σε μια πτυχή την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ουσιαστική σε όλη αυτή τη διαδικασία, την οποία μάλιστα έχει εντάξει ο Γ.Γ. ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του για το Κυπριακό. 

Η πτυχή αυτή δεν είναι άλλη από τη διοργάνωση δικοινοτικών εκδηλώσεων, κάτι που σύμφωνα με τον κ.Καραγιάννη θα μπορούσε να γίνει μέσα από την δράση των τοπικών αρχών. Συμπλήρωσε άλλωστε πως ως Δερύνεια πάντα στήριζαν εκδηλώσεις τέτοιου τύπου.

Ως Δήμος Δερύνειας έχουν δεχθεί μηνύματα με επικρίσεις για τη στάση τους ως προς τη στήριξη της διάνοιξης του οδοφράγματος, ωστόσο εδώ και 3,5 χρόνια στηρίζουν το μέτρο αυτό ως ΜΟΕ. Ο δήμαρχος τόνισε ότι πάντα όταν κάτι βρίσκεται στην αρχή του αντιμετωπίζει τεχνικές και άλλες δυσκολίες, ωστόσο ως δήμος θα καταγράψουν τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν και θα απευθυνθούν στα αρμόδια υπουργεία και τμήματα προς επίλυση. 

Η πολιτεία άλλωστε θα πρέπει να σταθεί κοντά στο Δήμο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο προωθήθηκε από την Κυβέρνηση και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλότητα της διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής. 

Πρόταση για διάνοιξη κι άλλων οδοφραγμάτων

Ο κ.Καραγιάννης ως Πρόεδρος Ακριτικών Δήμων μας μετέφερε απόφαση που λήφθηκε μόλις σήμερα σε συνεδρία, σύμφωνα με την οποία θα εισηγηθούν στον Πρόεδρο να ενταχθεί ως ΜΟΕ η διάνοιξη τόσο του οδοφράγματος στο Πυρόι, όσο και αυτά σε Πύλη Αμμοχώστου και Πύλη Πάφου στην Λευκωσία.