Καλό Μάρτιο του 2020 μπορεί να πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι αγρότες


Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες έχουν πληγεί  λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων  και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε σε μεταβατικό στάδιο εφαρμογής νέου συστήματος μετά την κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και τη μετεξέλιξή του σε άλλο σύστημα.

Το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή γεωργίας με τον πρόεδρό της Ανδρέα Καυκαλιά να δηλώνει μετά την συνεδρίαση ότι με το δίκιο τους οι επηρεαζόμενοι αγρότες αντιδρούν γιατί οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Ανέφερε ενδεικτικά ότι για ζημιές σε εσπεριδοειδή από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχουν ακόμη καταβληθεί αποζημιώσεις, για ζημιές σε φυλλοβόλα από τον περασμένο Μάρτιο ως Ιούνιο, καμία αποζημίωση δεν καταβλήθηκε ενώ και οι αμπελουργοί και οι πατατοπαραγωγοί αναμένουν αποζημιώσεις από τον περασμένο Απρίλιο.

Ανέφερε ότι οι δικαιολογίες που κατατέθηκαν στην επιτροπή αφορούν την μεταβατική περίοδο από το ένα σύστημα στο άλλο και τις διάφορες ελλείψεις στη στελέχωση του τμήματος γεωργίας και τις δυσλειτουργίες.

Ο Ονούφριος Κουλλά Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, ανέφερε ότι το πρόβλημα της μεταβατικής περιόδου είναι αντιληπτό και γίνονται προσπάθειες ως το Μάρτιο του 2020 να καταβληθούν αποζημιώσεις αντί ως το τέλος του χρόνου.

Ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις είναι δικαίωμα των αγροτών που δεν θέλουν τίποτα περισσότερο παρά γρήγορη και αποτελεσματική αποζημίωση και διεκπεραίωση αιτημάτων στη βάση του ταμείου για διαχείριση ζημιών.

Από πλευράς ΕΛΑΜ ο Λ. Παπαγιάννης είπε ότι υπάρχει κατανόηση στην ανάγκη του τμήματος γεωργίας να προσαρμοστεί στο νέο πλαίσιο καταβολής αποζημιώσεων αλλά την ίδια ώρα κατανόηση υπάρχει και για τα αιτήματα των αγροτών και τις ανάγκες τους.

Ο Γιώργος Ηλιάδης εκπρόσωπος Τύπου του Οικοαγροτικού ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών φέρνει τους γεωργούς σε δύσκολη κατάσταση γιατί δεν έχουν άλλα εισοδήματα και η παραγωγή είναι η μόνη τους ζήση. Ανέφερε ότι η μεταβατική περίοδος προκαλεί προβλήματα και συζητούμε αυτή τη στιγμή για καθυστερήσεις, λογισμικά συστήματα, υποστελέχωση και φόρτο εργασίας.