Καλίν: Βαρώσια και αέριο να αξιοποιηθούν προς όφελος και των δύο πλευρών


Το θέμα των Βαρωσίων και τα άλλα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν σε διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Καλίν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα της περίκλειστης πόλης είπε ότι οι διαφωνίες μπορούν να λυθούν και πρόσθεσε: «Ό,τι βρίσκεται γύρω από το νησί μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των ανθρώπων εκεί. Τώρα, το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μια προσπάθεια να μετατραπεί εκείνη η περιοχή που είναι κλειστή για δεκαετίες, σε μια ευκαιρία για όλους». Οι δύο πλευρές, συνέχισε, να συζητήσουν το περιουσιακό και τα άλλα παρεμφερή θέματα που προκύπτουν.

Τα τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, ο κ.Καλίν είπε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην δική της υφαλοκρηπίδα, όπως ανάφερε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ένα πλάνο για άμεση γεώτρηση εκεί. «Δεν θέλουμε να δούμε οποιαδήποτε ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Αν βρούμε στην ανατολική Μεσόγειο, ας βρούμε, θέλουμε να διαμοιραστεί από όλες τις πλευρές. Θέλουμε να επωφεληθούν όλες οι γειτονικές χώρες που έχουν ακτογραμμή. Δεν θέλουμε να το δούμε ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Μπορούμε να μετατρέψουμε τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο σε ευκαιρίες».

Η Τουρκία, είπε, δεν αγνοεί τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά προσπαθεί να βρει μερικούς δημιουργικούς τρόπους για να ξεπεραστούν.