ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1. Δεύτερη χρονιά στο Παραλίμνι. Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη πόλη και την ομάδα;

-Εντάξει δεν εχω να πω κάτι για την πόλη η για το νησί γενικώς, θεωρώ ότι είμαι στο σπίτι μου δεν υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο ζωής στο πως είναι στο μυαλό μου καμία σχέση, είναι σαν να είμαι στο σπίτι μου στην Ελλάδα. Όσο αφορά την ομάδα, νομίζω ότι πέρσι  βάλαμε κάποιες βάσεις ώστε να γίνουμε καλύτεροι και πάνω σε αυτές τις βάσεις δουλεύουμε φέτος. Θεωρώ ότι αν συνεχίσουνε τα παιδιά να δουλεύουνε όπως δουλεύουνε μέσα στο γήπεδο έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να πάμε καλύτερα απ οτι πήγαμε πέρσι.

2. Ήρθατε στην Κύπρο το 2013 και το 2015 ως καλαθοσφαιριστής σε ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ, επιπρόσθετα το 2013 στεφθήκατε και πρωταθλητής. Πέντε χρόνια μετά θεωρείτε πως έχει υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό́ μπάσκετ;

- Υπήρξε μια κάμψη και νομίζω τώρα πάλι υπάρχει μία διαδικασία στο να μπουν οι Κύπριοι παίχτες στο άθλημα, να είναι πιο ενεργοί απ΄οτι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. 

Σημαντικό είναι για παράδειγμα αυτό που έκανε ο Κεραυνός. Κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να πάει στους ομίλους του Champions League είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μια αφετηρία ώστε το Κυπριακό μπάσκετ από αυτή την επιτυχία να μπορέσει να χτίσει πάνω σε αυτό το κομμάτι, να μην είναι φωτοβολίδα να το πω ο Κεραυνός αλλα να είναι η βάση ώστε να υπάρχουν και άλλες ομάδες με αξιοσημείωτες θέσεις στην Ευρώπη, καθώς είναι παράδειγμα έτσι και αλλιώς ο κύριος Παπαέλληνας είναι παράδειγμα όχι μονο για το Κυπριακό μπάσκετ αλλα και για πολλές ομάδες στην Ελλάδα και εμείς εδώ στην ομάδα για να επανέλθουμε πάλι στα δικά μας όλοι οι άνθρωποι που αποτελούν την ομάδα έχουνε μεράκι έχουν την αγάπη για την ομάδα. 

Φέτος είμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί έχουμε τον χορηγό μας την Remedica που θα μας βοηθήσει αφού είναι δύσκολη περίοδος για όλους, όχι μόνο για τον αθλητισμό λόγο του Κορονοιού.

-Πολύ σημαντική συμφωνία!

-Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε ανθρώπους από πίσω οι οποίοι δίνουνε στην ομάδα και μπορούμε και εμείς και κάνουμε τη δουλειά μας πολύ πιο εύκολη.

3. Δηλαδή αν εξαιρέσουμε τις δυο μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, Παναθηναϊκό́ και Ολυμπιακό́, Εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα;

-Δεν ξέρω φέτος πως θα είναι, θεωρητικά υπάρχει. Δεν θέλω να βάζω Χ γιατί παραδείγματος χάρη η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια (2:43….) Τα τελευταία δύο τρία χρόνια έχει κάνει άλματα μπροστά.

- Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι (2:50σταταρισμένες) οι ομάδες, οι δυνάμεις παίζουν στην Ευρωλίγκα είναι τελείως διαφορετικές και τα μπάτζετ και οι ταχύτητες όμως υπάρχουν ομάδες όπως η ΑΕΚ η οποία βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο έχει δικό της γήπεδο από φέτος, ειναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις δικό σου γήπεδο. Επειδή ήξερα την ιστορία της ομάδας, η ομάδα έπαιζε περίπου μισή ώρα από εδώ πέρα στο (3:08….) ούτε προπονήσεις, ούτε γήπεδα, ούτε μπορούσαν να οργανωθούν κανονικά. Έχουμε το δικό μας γήπεδο από πέρσι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εδώ πέρα να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε μέσα στο γήπεδο μας χωρίς να ταλαιπωρούμαστε με αποστάσεις. Οι αποστάσεις στην Κύπρο για εμένα είναι αστείες έτσι; Δεν υπάρχουν αποστάσεις όπως στην Αθήνα. Ακούω να λένε τα παιδιά λέει 30 λεπτά να πάει στη Λάρνακα, 40 λεπτά να πας στη Λευκωσία λέω οκ αυτό είναι απόσταση.

-Εδώ πηγαίνεις και έρχεσαι 2 φορές την εβδομάδα στην Ελλάδα έτσι για την NOVA.

-Ακριβώς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, υπάρχον πλέον ομάδες όπως την ΑΕΚ που ξανά είπα, όπως είναι ο Προμηθέας όπου έχουνε βάλει τις βάσεις και δημιουργούνε χρόνο με το χρόνο θεμέλια ώστε να μπορέσουν να πάνε και στο εξωτερικό.

4.Στην Ελλάδα ανέκαθεν υπήρχε μπασκετική παιδεία, βγάζοντας πάρα πολλούς σπουδαίους καλαθοσφαιριστές και πολλά τρόπαια και σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο. Τι χρειάζεται η Κύπρος για να φτάσει σε ένα, όχι στο ίδιο επίπεδο, αλλά σε ένα καλό επίπεδο, να προτιμούν δηλαδή οι νεαροί αντί να πηγαίνουν σε ακαδημίες ποδοσφαίρου να κατεβαίνουν σε ακαδημίες μπάσκετ;

-Κοίτα. Αυτό νομίζω είναι ότι θέλει ο καθένας. Δηλαδή αν κάποιος θέλει να παίζει ποδόσφαιρο θα παίξει ποδόσφαιρο. Αν θέλει να παίζει βόλεϊ θα παίξει βόλεϊ.

-Δεν είναι και ο περίγυρος όμως?

-Ο περίγυρος είναι τα πάντα, ξέρεις οι γονείς είναι αυτοί που επηρεάζουν πάντα τα παιδιά. Η προοπτική στην Κύπρο το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση δηλαδή βλέπεις και τις χορηγίες που υπάρχουν και το πως η γενική γραμματεί του ΚΟΑ, τα μπάτζετ που έχει η ομοσπονδία του ποδοσφαίρου με τα μπάτζετ που έχει η ομοσπονδία του μπάσκετ είναι τελείως διαφορετικά ποσά, είναι τελείως είναι από το 100 και στο 1. Νομίζω ότι και το μπάσκετ βλέπουμε παράδειγμα όπως είναι και (5:00…) είναι πολύ σημαντικό ώστε από αυτή την επιτυχία του Κεραυνού να υπάρξει πιο πολλή ευαισθητοποίηση από την πλευρά της πολιτείας όσο αφορά την καλαθόσφαιρα στην Κύπρο. Αυτό που χρειάζεται παραπάνω είναι να βλέπεις πάντα την κορυφή της πυραμίδας. Εμείς τώρα στο Παραλίμνι οι ακαδημίες υπό τις οδηγίες του Τρισόκκα είναι, υπάρχουν παιδιά θέλουνε κάνουνε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουνε παιδιά το οποία έχουν προσφέρει στο Κυπριακό μπάσκετ.

-Ηταν μια ερώτηση που θα την έκανα αργότερα. Όμως μου δίνεις την πάσα τωρα; Όντως γίνεται πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες τα τελευταία χρόνια. Εχεις εντοπίσει νεαρούς νέους παίκτες που να μπορούν να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της Ένωσης; Η ακόμα και της εθνικής?

- Φέτος υπάρχουνε παιδία που έρχονται από τις ακαδημίες που είναι μέλος της ομάδας αλλα θέλουν δουλειά. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι στο παιδικό ή στο εφηβικό και ξαφνικά να ανταγωνίζεσαι με παιδιά τα οποία είναι 25, 30, 35 άλλη δύναμη άλλη ταχύτητα. Χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής αλλα κανένας καλός δεν χάνεται ποτέ! Και εγώ σαν προπονητής πρεπει να είμαι χαζός να μην βάλω ένα καλό παίχτη να παίξει για να βοηθήσει την ομάδα να κερδίσει το παιχνίδι. Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες και φέτος εγω είμαι πιο ενεργός στις ακαδημίες είναι πάρα πολύ καλή. Όλο το team της Ένωσης ως (6:25..) της ακαδημίας δουλεύει σε υψηλό επίπεδο, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Απ οτι μαθαίνω και βλέπω, τα παιδία και οι γονείς δεν έχουν κανένα παράπονο, είναι ικανοποιημένοι με αυτά που τους προσφέρει ο σύλλογος και πείσαμε το (6:38…) στο Παραλίμνι έτσι; Δεν είμαστε στη Λευκωσία η στη Λεμεσό είναι τελείως διαφορετικό. Και αυτό πρέπει να είναι παράδειγμα και για τες υπόλοιπες ομάδες.

5. Φέτος οι ομάδες δικαιούνται μόνο 3 ξένους καλαθοσφαιριστές. Πως κρίνετε αυτή την απόφαση;

- Είχα ζήσει κάτι παρόμοιο στην Κωνσταντινούπολη όταν έπαιζα στην Αναντολού Εφές όπου στην πεντάδα έπρεπε να παίζουν 2 Τούρκοι η 3 δεν θυμάμαι νομίζω 2 στην πεντάδα. Από την μία είναι καλό γιατι δίνεις το δικαίωμα στον γηγενή παίχτη να έχει χρόνο συμμετοχής περισσότερο από ότι θα είχε αν ήταν μόνο 10 ξένοι, από την άλλη όμως υπάρχει και η παγίδα που οι περισσότερες χώρες που το έχουν εφαρμόσει αυτό είναι ότι οι γηγενείς παίκτες σου λένε ότι "Εχω μια σίγουρη θέση στην ομάδα δεν πρόκειται να δουλέψω πολύ" και είναι τελείως διαφορετικό. Νομίζω είναι κάπου στη μέση. Όταν οι Κύπριοι οι οποιεσδήποτε χώρες κάνουν αυτό το πράγμα, καταλάβουν ότι πρέπει να δουλέψουνε και πρέπει να έρχονται στο γήπεδο και να είναι έτοιμοι να παίξουνε, να το αγαπάνε και να μην είναι η δεύτερη και η τρίτη (7:36,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,) τότε νομίζω ότι το Κυπριακό μπάσκετ θα πάει το βήμα παραπάνω.

6.Φέτος έχουν έρθει δύο Αμερικανοί́ παίκτες των οποίων τα στατιστικά ομολογουμένως ειναι πολύ καλά́. Με δεδομένο το γεγονός ότι μόνο 2 ξένους δικαιούται κάθε ομάδα, κάνει τους προπονητές να μην έχουν την πολυτέλεια του λάθους στην επιλογή παικτών.

-Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις. Αυτό βγαίνει στο παιχνίδι, βγαίνει στη σεζόν. Μπορεί άλλο να έχεις δει άλλο να φαντάζεσαι και στο παιχνίδι και στη διάρκεια να μην ταιριάξει η ομάδα να βγει τελείως διαφορετικό από αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Δεν είναι μόνο οι ξένοι, εδώ πέρα φέτος έχουμε πάρει παιδιά όπως είναι ο Κουμής, ο Πυρίλλης ο Βασίλης ο Χαραλάμους (ο Ζάκης δεν μιλάμε, ο Ζακης είναι μια κατηγορία μόνος του και θα αναφερθώ σε αυτόν πιο μετα) ,τα οποία από πέρσι και φέτος έχουν καταλάβει την νοοτροπία τη δικιά μου, τη φιλοσοφία ότι κάνουν προπόνηση δεν ερχόμαστε για να περάσουμε την ώρα μας. Ο Μιχάλης είναι πάρα πολύ σημαντικός, νομίζω ότι είναι ένα παιδί το οποίο έχει τα προσόντα και την δυνατότητα να πάει ψηλά, δεν ξέρω για πιο λόγο τα προηγούμενα χρονια δεν του δινόταν η ευκαιρία εδώ είναι τελείως διαφορετικό. Νομίζω ότι οι Κύπριοι είναι αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά φέτος, το είδαμε και στο Κεραυνό χθες και προχθές ότι οι Κύπριοι ηταν αυτοί που δώσαν το κάτι παραπάνω.

-Αρα σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα ένας η δυο η τρεις ξένοι μαλλον ο (9:10….. ) ηταν και πέρσι, γνωρίζουμε ότι έχει κάνει καλά παιχνίδια, μπορει η ομάδα να στηριχτεί στους Κυπρίους.

-Αυτός είναι και ο σκοπός των τριών ξένων, ώστε οι Κύπριοι να στηρίξουνε τις ομάδες. Και εμείς θα προσπαθήσουμε από την πλευρά μας ότι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε και τους Κυπρίους αλλα και τα παιδιά τους Αμερικάνους που έχουν έρθει στην ομάδα να προσαρμοστούν πιο γρηγορά και να δώσουν αυτά που περιμένουμε και ξέρω ότι μπορούν να δώσουν. Τωρα τι θα γίνει στο μέλλον δεν το ξέρει κανένας.

7. -Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας φέτος;

 Εμενα ο στόχος μου σαν Μιχάλης πάντα σε όλη μου τη ζωή ηταν το πρωτάθλημα. Το αν θα πάρεις το πρωτάθλημα η το κύπελλο είναι άλλη διαδικασία, αλλα όταν μάθεις να δουλεύεις και μέσα στο γήπεδο και εκτός γηπέδου σε αυτό το κομμάτι τότε νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει κάτι καλό. Να μην ξεχνάμε ότι πριν δύο χρόνια η ομάδα ηταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Έκτοτε έχουνε γίνει πάρα πολλές αλλαγές, με το γήπεδο είναι πάρα πολύ σημαντικό, υπάρχουνε άτομα στην ομάδα με τα οποία έχουμε γίνει μια δεμένη οικογένεια. Είμαστε πραγματικά οικογένεια, νιώθω πάρα πολύ ανετά και έχουμε πολύ καλές σχέσεις και μέσα και έξω από το γήπεδο, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος στη δουλειά του άλλου, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατι είμαστε το ίδιο και οι Έλληνες και οι Κύπριοι έτσι;

-Το πιο σημαντικό είναι αυτό.

-Αυτό, εκείνο, κάνε το ένα, δεν εχει εδώ μια διαδικασία διαφορετική, μέσα στο γήπεδο είναι δικιά μου δουλειά έξω από το γήπεδο υπάρχει μια συνεννόηση και είμαστε στην ίδια σελίδα.

8. Ο κόσμος έχει στηρίξει την προσπάθεια και πέρσι δίνοντας μαζικά το παρών του.

-Νομίζω είμασταν το γήπεδο με το περισσότερο κόσμο.

- Εξάλλου το όνομά σας κάνει γκελ στον κόσμο στο Παραλίμνι οφείλω να πω.

-Εντάξει εγω δεν το βλέπω, δεν το εχω βάλει στο μυαλό μου.

-Τι μπορει να περιμένει ο κόσμος; Δηλαδή λείπει πολύ́ ενα τρόπαιο. Η αλήθεια είναι αυτή.

-Δεν χρειάζεται να βιάζεται. Μπορεί να έρθει ένα τρόπαιο και μπορει να μην έρθει.

-Ειναι εφικτός ο στόχος του κυπέλου;

-Θελεις και τύχη σε όλα. Δεν είναι τόσο απλό. Μπορει στο παιχνίδι να κληρωθείς να παίξεις, λέω εγω τωρα με τον Κεραυνό. Οπότε αυτό κάνει τη δουλειά πάρα πολύ δύσκολη. Το Κύπελλο σαφώς είναι πιο εφικτός στόχος για όλες τις ομάδες γιατι μιλάμε για ένα παιχνίδι η για δυο παιχνίδια ενώ το πρωτάθλημα είναι διαφορετικό. Εμενα επειδη σου ξαναλέω μου αρέσει να κάνω πρωταθλητισμό και θέλω να δημιουργήσω μια βάση μπορει τωρα να ειμαι αυριο να μην ειμαι εδώ πέρα. Ώστε η ομάδα να συνεχίσει να δουλεύει σε αυτό το επίπεδο και μετα. Αυτός είναι ο σκοπός. Και δουλεύοντας σε αυτό το επίπεδο και ξαναλέω και πολύ σημαντικό και μέσα και εχτός είναι θέμα χρόνου ώστε να γίνει και αυτό. Μακάρι να γίνει φέτος αλλα είμαι σίγουρος ότι θα γίνει στα επόμενα χρόνια.

-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

-Προσωπικοί μου στόχοι; Να πάρω το πρωτάθλημα, να πάρω την Ευρωλίγκα. Το λέω συνέχεια.

-Πως ειναι να εισαι εδώ και ακολούθως να σχολιάζεις τα παιχνίδια στη Nova;

-Φέτος δεν ξερω τι θα γίνει. Είναι μια διαδικασία στην οποία είμαστε στη σκέψη λόγο του κορονοϊού δεν είναι εύκολο. Καταρχήν είναι πολύ κουραστικό το πήγαινε έλα.

-Αλλα το απολαμβάνεις, φαίνεται αυτό στη τηλεόραση.

-Ναι η τηλεόραση είναι διαφορετικό, να σχολιάζεις είναι μια δουλειά, η δουλειά μου όμως είναι εδώ προπονητής και φέτος και με το κορονοϊό και ότι η ομάδα είναι τελείως διαφορετική το πως έχουμε να κάνουμε πράγματα θα δούμε ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί τι θα γίνει.

-Ένα σχόλιο για την ευρωλίγκα θα ήθελα; Για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό κυρίως.

-Καταρχήν είναι πάρα πολύ νωρίς. Οι ομάδες είναι καινούργιες όλες, ο Παναθηναϊκός πιο καινούργια ομάδα από τον Ολυμπιακό, τελείως διαφορετική εχει (00,55 ….) από την εικόνα του Παναθηναϊκού από το … του Παναθηναϊκού, θέλει υπομονή, είναι μια πολύ μεγάλη σεζόν, μια ιδιαίτερη σεζόν για όλες τις ομάδες χωρίς κόσμο, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα παιχνίδια, παίχτες, μπορει κάποιος να έχει Κορονοϊό να εχει το κρούσμα τελοσπάντων και να μην μπορέσει να παίξει για 10 μέρες και γι’ αυτό μετα οι ομάδες να χάσουν καποια δύναμη, ομάδες όπου παίρνουν δύναμη από τον κόσμο τους δες Παναθηναϊκό δες Ολυμπιακό δες Ζαλγκίρις δεν θα έχουνε κόσμο, νομίζω η Ζαλγκίρις θα εχει αλλα τουλάχιστον στην Ελλάδα ακόμα δεν ξερω αν θα έχει κόσμο. Είναι πάρα πολύ σημαντικά όλα αυτά που υπάρχουνε και δεν ξερω πως θα ανταπεξέλθουν οι ομάδες, είναι όμως πάρα πολύ νωρίς δεν έχουμε δει ακόμα τα φιλικά είναι φιλικά. Ο Παναθηναϊκός εχει μπροστά του μια πολύ μεγάλη σεζόν με πολύ δύσκολα παιχνίδια το ίδιο και η ΑΕΚ το ίδιο και ο Ολυμπιακός, καινούργιοι παίκτες, καινούργιος προπονητής, άλλη φιλοσοφία, μια εκπνοή του Παναθηναϊκού τωρα νομίζω πρεπει να μπουν στη διαδικασία να μάθουν ο ένας τον άλλο. Ολυμπιακός νομίζω είναι πολύ πιο εύκολο γιατι υπάρχει ο κορμός, ο προπονητής μπορει να ήρθε πέρσι ο Μπαρτζώκας για ένα ενάμιση μηνά αλλα ηταν στην ομάδα χρόνια, ξέρει τα αποδυτήρια το κλίμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο Σλούκας που ήρθε καινούργια μεταγραφή είναι παιδί του Ολυμπιακού οπότε και αυτός ξέρει δεν είναι δύσκολο για αυτόν να προσαρμοστεί στην ομάδα, νομίζω ότι ο ολυμπιακός είναι σε καλύτερη μοίρα όσο αφορά την οικογένεια, βέβαια όλα εξαρτώνται από το πως θα παρουσιαστούν στο παιχνίδι. Τα παιχνίδια είναι πάρα πολύ σημαντικά.

- Αν δεν μπορείς λόγω της πανδημίας να πηγαινοέρχεσαι, τι θα προτιμούσες πιο πολύ, να εισαι σχολιαστής στην Ελλάδα η να εισαι προπονητής στο Παραλίμνι;

-Κοίτα νομίζω ότι σου είπα και προηγουμένως ότι το προπονητικό είναι το νούμερο ένα. Η τηλεόραση μπορει να τελειώσει φέτος μπορει να τελειώσει και του χρόνου. Είναι κάτι το οποίο απλά γίνεται.

 Μου αρέσει, νομίζω ότι η ανάλυση γίνεται καλά αρέσει στον κόσμο και όλα τα σχετικά, εμένα μου αρέσει αυτό το πράγμα και από ότι μαθαίνω και ακούω από το κόσμο γενικώς ειμαι το ίδιο κακός και με τους δύο έτσι; Δεν παίρνω θέση γιατι η εικόνα δεν λέει ποτέ ψέματα. Μπορούμε να πούμε οτιδήποτε θέλουμε αλλα όταν εχεις την εικόνα και το δείχνεις ότι και να λες είναι τελείως διαφορετικό. Το προπονητικό κομμάτι είναι το νούμερο ένα. Η τηλεόραση κάποτε θα σταματήσει. Και εγω σου λέω πάω στην Ελλάδα σε μια ομάδα όπως είναι μεγάλη ομάδα (5:33….)τελείως διαφορετικό. 

Σε αυτό που μου είπες προηγουμένως για το τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη του κυπριακού μπάσκετ καταρχήν νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσει το πρωτάθλημα. Δεν έρχεται κανένας κάλος ξένος η κανένας κάλος παίκτης για να παίξει για 6 μήνες όταν αλλα πρωταθλήματα παίζουν για 10 μήνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και το μιλάω σαν παλιός καλαθοσφαιριστής. Άλλος θα κοιτάξει πρώτα πριν να πάει και το οικονομικό συμφέρον και τα πάντα να πάει σε ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει διάρκεια 10 μήνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τωρα το πως θα γίνει αυτό και το πως δεν θα γίνει οι ιδέες και οι προτάσεις μπορούν να υπάρξουνε πάρα πολλές, το θέμα είναι όμως να είναι όλοι στο ίδιο μήκος κύματος και να μπορέσουνε να πάρουν μια απόφαση για να μπορέσει η καλαθόσφαιρα στην Κύπρο να αναπτυχθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

-Κεφάλαιο Ζακης.

-Ο Ζακης, θεωρώ ότι είναι παράδειγμα σαν αθλητής όχι μονο για το μπάσκετ, γενικώς. Συνδυάζει την οικογένεια του, είναι εδώ 100% δεν είναι ότι εντάξει κάθομαι και κάνω και σας μιλάει κάποιος ότι αν ρωτήσετε και μάθετε δεν υπάρχει φιλία εδώ πέρα.

-Ξεκάθαροι ρόλοι όπως είπατε πριν.

-Θεωρώ ότι ηταν τρομερή αδικία πέρσι που δεν τον καλέσανε στην εθνική ομάδα. Με το πρωτάθλημα που έκανε θεωρούσα ότι είχε όχι τη (6:58…) τη βλακεία. Με βάση την αγωνιστική του εικόνα άξιζε να είναι στην εθνική ομάδα.

-Στεναχωρήθηκε.

-Στεναχωρήθηκα εγώ βασικά που τον έβλεπα. Ο Ζακης από την πλευρά του σου λέει το καταλαβαίνει. Ξερω πως είναι να θέλεις να παίξεις στην Εθνική ομάδα έτσι; Είναι ένα παιδί το οποίο είναι παιδί τον μικρών ομάδων. Ηταν για μένα άδικο το γεγονός ότι οκ δίνεις την ευκαιρία στους νέους να παίξουνε αλλα κοιτάς και το αγωνιστικό σου κομμάτι. Και όταν ένα παιδί παίζει 100% είναι σούπερ στα παιχνίδια και το βλέπεις, η ομάδα του πρωταγωνιστεί νομίζω είναι άδικο να μην τον καλέσει η εθνική ομάδα.

-Τι είναι αυτό που σου εχει μείνει από το ευρωπαϊκό; Η πιο δυνατή στιγμή;

-Το ευρωπαϊκό. Μου ‘χει μείνει εντάξει όλα δεν υπάρχει, τα συναισθήματα, όλοι με ρωτάνε πως αισθανόσουνα και, δεν υπάρχει συναίσθημα. Ένιωθα τόσο περήφανος για αυτό που καταφέραμε, ένα παιδικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα. Δηλαδή όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ, ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στη Ελλάδα γιατί βλέπαμε το 87. Και λέγαμε και εμείς θέλουμε να πάρουμε το Ευρωμπάσκετ. Σκέψου μετά από πόσα χρόνια να είσαι εσύ αυτός που θα σηκώσει το κύπελο.

-ηταν η γενιά η οποία γαλουχήθηκε από την εποχή.

-Μα ήτανε ο λόγος που ξεκινήσαμε. Πόσο σημαντικό ήτανε, δηλαδή αυτό το όνειρο που λες ότι θέλω κάποια στιγμή να παίξω στην εθνική ομάδα και να κερδίσουμε το Ευρωμπάσκετ όπως το έκανε ο Γκάλης, ο Γιαννάκης όλοι αυτοί ξαφνικά το κάνεις εσύ. Πόσο σημαντικό ηταν για μένα τρομερή η εμπειρία όχι δεν ήτανε εμπειρία ήτανε νομίζω μάθημα ζωής για όλους μας από το (8:45…)

-Αν εξαιρέσεις το Ευρωμπάσκετ, ποιο τίτλο από την καριέρα σου ξεχωρίζεις;

-Το Ευρωμπάσκετ είναι νούμερο ένα δεν αλλάζει ποτέ. Δεν αλλάζει ποτέ αυτό. Νομίζω 2 τίτλους το ένα είναι το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ και το δεύτερο ήτανε το πρωτάθλημα μετά την ΑΕΚ στη Σιένα όταν πήγα οπού ηταν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας και μιλάμε για μια πόλη 80 με 100 χιλιάδες κόσμος και μιλάμε για ένα πληθυσμό στην Ιταλία 80 εκατομμύρια. Φαντάσου πόσο σημαντικό είναι να πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα. Ηταν και για μένα η πρώτη φορά που ήμουν εκτός Ελλάδας και πραγματικά ηταν ένα μέρος το οποίο άμα με ρωτάει κάποιος ΄΄που θα ήθελες να μείνεις;΄΄ λέω Σιένα, όλη μου τη ζωή.

-Όχι Βαρκελώνη;

-Μου αρέσει πιο πολύ. Μιλάω Ισπανικά και Ιταλικά κανονικά όπως τα ελληνικά αλλα και οι Ισπανοί νομίζω πως είναι πιο κοντά στους Έλληνες και μου αρέσει πιο πολύ Ισπανική γλώσσα και και και αλλα η Σιένα, μιλάω για Σιένα δεν μιλάω για Ιταλία έτσι; Ηταν για μένα τρομερό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη πόλη, το κόσμο, το γήπεδο, την επαρχία όλο μες το πράσινο.

-Λοιπόν θα κάνω άλλη μία ερώτηση. Αν είχες να επιλέξεις μία πεντάδα, ποιος θα ηταν ο πρώτος που θα επέλεγες τώρα για την ομάδα σου;

-Για εδώ; Από ποιους;

-Γενικά μιλώ

-Τον Τζόζεφ(10:25)

-Από Έλληνες; Να το περιορίσουμε σε συμπαίκτες. Ποιος ήταν ο ποιο σπουδαίος συμπαίκτης που είχες;

-Αυτό ειναι λάθος. Δηλαδή δεν μπορώ να πω ότι είναι ο Βασίλης και δεν είναι ο Θοδωρής η δεν είναι ο Νίκος η δεν είναι ο Δήμος η δεν είναι ο Λάζαρος, δηλαδή είμαστε παιδιά τα οποία ξυπνάγαμε και κοιμόμασταν μαζί, πονάγαμε και χαιρόμασταν και κλαίγαμε μαζί. Μιλάω για την εθνική ομάδα. Υπάρχουνε και άλλοι τόσοι και πολλοί περισσότεροι στις ομάδες που έπαιξα. Το να πω ότι είναι αυτός μόνο είναι κατάφορη αδικία προς όλους τους άλλους. Δεν θα αλλάξω ποτέ την ομάδα του 2005 και του 2006.

-Αρα δεν θα απαντούσες ποτέ ποιους θεωρείς τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα.

-Μετα από μένα. Κάνω πλάκα έτσι;! Δεν είναι, δεν υπάρχουν είναι ο καθένας τριάρι στον καθένα.

-Τους 3 μεγαλύτερους

-Στην ιστορία του μπάσκετ είναι λάθος. Δεν θα πεις τον Γκάλη; δεν θα πεις το Γιαννάκη; δεν θα πεις το Θοδωρή; Δεν θα πεις το Δημήτρη; Δεν θα πεις το Βασίλη; Δηλαδή πες μου εσύ, εσύ ποιους δεν θα πεις;

-Θα έλεγα σίγουρα Γκάλη, Διαμαντίδη και Σπανούλη

-Είναι άδικο όμως και για το Γιαννάκη και για το Παπαλουκά και οι καριέρες που έχουνε κάνει και αυτά που έχουνε προσφέρει και για το Παπαδόπουλο και για το Ντικούδη και για το Φώτση και για το Ζήση και για το Φάνη και για το Φασούλα άσε με ρε αστό. Δεν έχει σημασία. Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για τη χώρα μας που έχει βγάλει σπουδαίους αθλητές και συνεχίζει να βγάζει και όχι μονο στο μπάσκετ, γενικά. Μία και μιλάμε για το μπάσκετ από τους καλύτερους στην Ευρώπη, στο κόσμο, έχουμε την τύχη να έχουμε το καλύτερο παίχτη του κόσμου αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ και είναι η βάση για τα επόμενα χρόνια. Ξέρω ότι σαν λαός είμαστε ανυπόμονοι και θέλουμε πάντα να κερδίζουμε, αυτό είναι η κληρονομιά που έχουμε όλοι μας. Δηλαδή η εθνική ομάδα το 87 άφησε μια κληρονομιά ότι πρέπει πάντα να είσαι στην τετράδα. Η δικιά μας η φουρνιά αυτό το πράγμα είχε. Αυτό είναι που σκοτώνει εθνικές ομάδες ότι αν δεν πάνε στους 4 είναι αποτυχία. Δεν είναι ότι απλά θέλουμε να πάμε να παίξουμε σε μια τελική φάση Μουντιάλ, εμείς θέλουμε να είμαστε στην τετράδα και αν είμαστε τετράδα και δεν πάρουμε μετάλλιο, είναι πάλι αποτυχία. Αυτό είναι μια κληρονομιά είναι μια πίεση αλλα όταν κάνεις πρωταθλητισμό αυτή η πίεση υπάρχει στη ζωή σου πάντα, δηλαδή δεν αλλάζει τίποτα.

-Αυτό έκαναν βασικά ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που ανέβασαν τις προσδοκίες του κόσμου λόγο τον Ευρωπαϊκών και τώρα μία χρονιά να μην μπει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός play offs είναι αποτυχία.

-Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος ότι, δες και όλες τις ομάδες δεν κερδίζουν πάντα τα φαβορί και οι εθνικές ομάδες υπάρχουνε πάνω, υπάρχουνε κάτω, παραδείγματα υπάρχουνε πάρα πολλα. Η ουσία είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι προσπαθούμε να είμαστε πάντα στη κορυφή αλλα και οι άλλοι παίζουνε για να κερδίσουν. Και οι άλλοι έχουνε καλές ομάδες, καλούς παίκτες, είναι κάπου στη μέση. Όταν υπάρχει όμως η βάση είναι υγιείς, το όλο οικοδόμημα όπως, το πόσο υγιής είναι στην Ελλάδα είναι μεγάλη κουβέντα μην το ψάχνουμε, νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να ξανά πας πάλι στην κορυφή.

- Μπορει ο Γιάννης αφού μιλήσαμε για το Γιάννη να φτάσει σε μία φάση στην καριέρα του στο επίπεδο των μεγαλύτερων; Με την έννοια ότι πρέπει να βελτιώσει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως το σουτ για παράδειγμα το οποίο είναι κακό.

-Το οποίο βέβαια το σουτ έβλεπα ένα βίντεο προχθές έλεγε πως ηταν ο Γιάννης όταν πήγε στο (13:57…)και λέω τι λέει τωρα, το ανοίγω και άμα δεις πως σούταρε ο Γιάννης θα μείνεις έτσι. Λες είναι άλλος παίκτης στην αρχή στο ΝΒΑ. Τωρα δεν ξέρω επειδη πήρε όγκο τωρα δεν ξερω τι έχει γίνει. Άλλαξε το παιχνίδι του. Σαφώς ο Γιάννης έχει την ικανότητα, εχει την σωματοδομή δομή καταρχήν. Το ότι εχει βγει 2 φορές MVP στο ΝΒΑ και να μην είναι Αμερικανός είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το ότι θέλει βελτίωση στο παιχνίδι του είναι εμφανές. Όλοι ακόμα και ο Τζόρταν, ακόμα και ο Κόμπι όλοι αυτοί οι αθλητές όταν δεν βελτιωθούν και επειδη ξερω πως είναι ο Γιάννης .

-Είναι αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, δηλαδή για να φτάσει ένας κάλος παίκτης, ένας πολύ καλός παίκτης να είναι κορυφαίος.

-Ακριβώς και επειδη ξερω το Γιάννη πως δουλεύει και πως σκεφτείτε, τον παραβάλανε να μην κάνει προπόνηση, δεν του λένε έλα να κάνεις προπόνηση τον βγάζουν από το γήπεδο με τις κλοτσιές.

-Σοβαρά;

-Ναι. Οπότε δεν είναι μονο αυτό που βλέπεις γιατι οι περισσότεροι βλέπουν ένα αγώνα μπάσκετ και δεν ξέρουν τι έχει προϋπάρξει ή τι επακολουθεί.

-Ένας προπονητής ο οποίος βλέπει ένα τέτοιο παίκτη, ένα τεράστιο παίκτη να κάνει τα πάντα στο γήπεδο να μην εχει το σουτ όμως. Δεν τον βάζει να κάνει δυο χιλιάδες σουτ την ημέρα;

-Προφανώς το κάνει, έχει βελτιώσει το σουτ του, είναι άλλο κομμάτι του παιχνιδιού όμως. Είναι και τα τελειώματα, είναι τελείως διαφορετικό νομίζω ότι ο Γιάννης έχει την ικανότητα να το κάνει, εχει το ταλέντο να το κάνει εξαρτάτε από αυτόν μακάρι να συνεχίσει έτσι όπως πηγαίνει. Δεν είναι ότι αχ ξαφνικά γιατι στην Ελλάδα είμαστε ξέρεις το χιθ τα πάντα αχ δεν πήγε εκεί αυτό, αχ δεν έκανε αυτό, δεν είναι έτσι. Ένα παιδί το οποίο ξεκίνησε από το μηδέν και τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια που είναι στο ΝΒΑ έχει νούμερα τρομαχτικά, δηλαδή θεωρούμε δεδομένο ότι ο Γιάννης θα βγει MVP.

-Ναι, ναι σωστό! Είδη βλέπουμε στις αναρτήσεις στο Facebook σε κείμενα κτλ. αμφισβητείτε από μεγάλη μερίδα και λες τι λένε αυτοί.

-Εντάξει δεν πειράζει. Δεν ασχολείται κιόλας ο Γιάννης επειδή σου λέω εχει το κίνητρο εχει την νοοτροπία δουλεύω για να γινώ καλύτερος δεν νομίζω ότι τον επηρεάζει και ιδιαίτερα. Σαφώς ο πρώτος που ξέρει ότι θέλει βελτίωση είναι αυτός, δεν περιμένει κάποιον να του το γράψει στο Facebook. Ο καθένας όταν είναι στο ….. πισω από μια οθόνη και γράφει μπορεί να γράψει ότι θέλει

-Λοιπόν, ελπίζω όταν πάρεις την Ευρωλίγκα να μας δώσεις συνέντευξη!

-Χα χα χα χα μέχρι τότε έχουμε καιρό. Να πάνε όλα καλά το θέμα είναι να είμαστε υγιείς γιατί τρελαινόμαστε με πράγματα τα οποία δεν έχουν σημασία. Για ένα αγώνα, για μια ήττα , για μία νίκη πασχίζουμε. Σαφώς είναι πολύ σημαντικό είναι η δουλειά μας αλλα βγαίνοντας έξω από το γήπεδο υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα από ένα αγώνα μπάσκετ, ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Και όταν το καταλάβουμε αυτό τότε θα βελτιώσουμε και την ποιότητα της ζωής μας

-Εν εχω άλλες ερωτήσεις.

-Εντάξει σίγουρα; χαχαχαχα