«Καίνε» τα σφάλματα της ΑΗΚ - Κλήθηκε να πληρώσει €920 αντι €420


Υπερκοστολογημένους και εξαιρετικά υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος καλούνται να πληρώσουν ορισμένα νοικοκυριά, λόγων τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε το νέο σύστημα μέτρησης της ΑΗΚ. 

Ανάμεσα στα παράπονα που δέχθηκε ο «Φ», αναφέρθηκε περίπτωση οικογένειας δύο ατόμων που έλαβε λογαριασμό ύψους €920 για τη διμηνία, αντί €420 που αποδείχθηκε ότι αναλογούσαν στις κιλοβατώρες τους. Το πρόβλημα αναγνώρισε στον «Φ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία ζήτησε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη γραμμή 80006000 για επίλυση των όποιων ζητημάτων. 

Σύμφωνα με την παραπονούμενη, για δύο συνεχόμενες διμηνίες έλαβε υπερκοστολογημένους λογαριασμούς ρεύματος. Την πρώτη φορά, κλήθηκε να πληρώσει γύρω στα €200 όπως και έκανε, παρά το γεγονός ότι ο μετρητής στο σπίτι της είχε διαφορετική ένδειξη από εκείνη του λογαριασμού. «Μετά από μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσω λειτουργό της ΑΗΚ στο τηλέφωνο, μου απάντησαν ότι θα διορθωνόταν το σφάλμα στον επόμενο λογαριασμό». Ωστόσο, υπογραμμίζει η παραπονούμενη, στον νέο λογαριασμό έγινε ακριβώς το ίδιο.

«Αυτή τη φορά για τη διμηνία ήρθε λογαριασμός €920. Επί δέκα μέρες προσπαθούσαμε εγώ και ο σύζυγος μου να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς και δεν απαντούσε κανείς. Τελικά, αναγκάστηκα να μεταβώ στα γραφεία της ΑΗΚ, όπου βρήκα άτομα όλων των ηλικιών να περιμένουν σε μια μεγάλη ουρά αναμονής για υπερκοστολογήσεις ανάλογες με τις δικές μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρινίζει η παραπονούμενη, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία διορθώθηκε ο λογαριασμός της στα €420.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο νέο σύστημα καταγραφής ένδειξης των μετρητών, MDMS, το οποίο εγκατέστησε η ΑΗΚ, καθώς θα υπάρχουν και άλλοι προμηθευτές ηλεκτρισμού. «Το σύστημα έπρεπε να μπει για τη διευκόλυνση της αγοράς, όμως προέκυψαν κάποια τεχνικά προβλήματα. Τα γνωρίζουμε και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε». Όντως, είπε, κάποιοι λογαριασμοί έχουν βγει με υπολογισμό. «Όμως, μπορεί κάλλιστα ο πελάτης να καλέσει στην Αρχή Ηλεκτρισμού, να δώσει τη σωστή ένδειξη του μετρητή του φωτογραφίζοντας τον και να γίνει αμέσως η διόρθωση του λογαριασμού και η αναπροσαρμογή με βάσει τις κιλοβατώρες του».

Πάντως, είπε η κ. Παπαδοπούλου, ακόμη και αν κάποιος δεν διαπιστώσει το σφάλμα ή το πού οφείλεται ο υπέρογκος λογαριασμός, εντούτοις στην πάροδο του χρόνου θα το διαπιστώσει το σύστημα και θα γίνει αναπροσαρμογή στον επόμενο. Σε περιπτώσεις συνεχόμενων σφαλμάτων σε λογαριασμούς, είπε η κ. Παπαδοπούλου, και πάλι θα εντοπιστεί και θα διορθωθεί. «Θα ήταν καλά, για να μην χρειαστεί ο πολίτης να πληρώνει περισσότερα χρήματα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, να καλέσει στη γραμμή 80006000. Εκεί, θα δώσει τη σωστή ένδειξη του μετρητή του, ώστε να γίνει η διόρθωση και η αναπροσαρμογή του λογαριασμού. Η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργεί μόνο για αυτόν τον σκοπό», δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Ψύλλου  / Φιλελεύθερος