Και νονός αυτού… του Κύπριου καταζητούμενου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ φέρεται να ήταν αυτός που μεσολάβησε προς την κυβέρνηση για ταχεία πολιτογράφηση του Μαλαισιανού Jho Taek Low, ο οποίος καταζητείται διεθνώς για απάτες εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, που αποκάλυψε το θέμα, ο  προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου έστειλε τουλάχιστον δύο επιστολές στον Σωκράτη Χάσικο και ζητούσε την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού, με τον οποίο όπως υποστήριξε, θα συζητούσαν επενδύσεις σε εκκλησιαστική γη.

Ο Jho Taek Low ήρθε στην Κύπρο, πήρε το διαβατήριο και έγινε καπνός, αφού είχε κάνει επένδυση 5 εκ. ευρώ με αγορά έπαυλης στην Αγία Νάπα. Ο επιχειρηματίας από τη Μαλαισία, φέρεται να έχει εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο κλοπής εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015 και αφορούσε στη διαχείριση ενός επενδυτικού υπερταμείου, την ευθύνη του οποίου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, με σύμβουλο τον ίδιο. 

Ευχέτης προς Κύριον….ο Κύπρου Χρυσόστομος
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2015 ο Low, όταν είδε τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, αναζήτησε Ευρωπαϊκό διαβατήριο. Οι σύμβουλοί του, φέρονται να τον παρέπεμψαν στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, έστειλε επιστολή στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο ζητώντας την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού. Δέκα ημέρες αργότερα, φέρεται να στέλνει και δεύτερη επιστολή στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας «έχει ήδη προχωρήσει σε επένδυση ποσού 5 εκ. ευρώ για αγορά κατοικίας». Στην εν λόγω επιστολή, ο Αρχιεπίσκοπος ενημερωνει τον Υπ. Εσωτερικών ότι στις 18 Σεπτεμβρίου ο επιχειρηματίας θα βρίσκεται στην Κύπρο. Τον καλεί μάλιστα να συναντηθούν για να συζητήσουν επενδύσεις σε εκκλησιαστική γη. Καταλήγοντας αναφέρει: «Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας για την κατανόηση, ευχόμαστε πλούσιες τις ευλογίες και την ενίσχυση του Κυπρίου στα υπουργικά σας καθήκοντα. Ευχέτης προς Κύριον ο Κύπρου Χρυσόστομος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Του ανακατεύουν την τράπουλα αλλά ο Πρόεδρος δεν ανοίγει τα χαρτιά του

 

Πέρασε ομόφωνα από το Υπουργικό

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την πολιτογράφηση του επιχειρηματία, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.

Πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Low είχε γνωρίσει και αναπτύξει φιλικές σχέσεις με αρκετούς διάσημους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον και  η Κιμ Καρντάσιαν. Συμμετείχε, μάλιστα σε πάρτι χλιδής και έκανε πανάκριβα δώρα. Στη Μιράντα Κερ, μοντέλο από την Αυστραλία, πρώην «άγγελο» των Victoria’s Secret, ο Λόου είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων ενώ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, φέρεται να είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ζητούν έρευνα τα κόμματα
Με ανακοινώσεις τους ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ζητούν άμεση ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας του επιχειρηματία και έρευνα επί του θέματος. Ζητούν, επίσης, απαντήσεις από την κυβέρνηση και παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.


ΠΗΓΗ:reporter.com.cy