Και έτσι η ανάγκη γίνεται Ιστορία… Στο καλό Πρόεδρε Χριστόφια


Και έτσι η ανάγκη γίνεται Ιστορία... Η Κύπρος αποχαιρέτησε σήμερα τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σε κλίμα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. 

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής των Δημήτρη Συλλούρη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτειακών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αντιπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.

ΕΡΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία Τ/κ ηγετών που παρέστησαν στην κηδεία αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον Κύπριο, όπως αυτοπροσδιόριζε εαυτόν, πολιτικό.

Η κηδεία του τέως Προέδρου τελέσθηκε με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΦΕΡΕΤΡΟ

Στο περίβολο της εκκλησίας είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και πολλοί Τ/κ που ήρθαν για να αποχαιρετίσουν τον σύντροφο, τον αδελφό, συναγωνιστή, τον συνοδοιπόρο, την ευσυγκίνητη μεγάλη καρδιά που χωρούσε τους πάντες και σίγησε για πάντα.

ΤΟΥΡΚΟΙ

Η σορός του τέως Προέδρου έφθασε στην εκκλησία γύρω στις 16:00 εν πομπή τοποθετημένη σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την κυπριακή σημαία. Κατά τη μεταφορά της σορού άγημα απέδιδε τιμές και μέλη του ΑΚΕΛ αναφωνούσαν το όνομα του κόμματος τους.

ΚΛΙΒΑΝΟΣ  

Η οικογένεια του εκλιπόντος δέχθηκε τα συλλυπητήρια των αξιωματούχων και των ξένων αντιπροσώπων πριν την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας εντός του ναού.

 

Κατά τη διάρκεια των συλλυπητηρίων και της εξοδίου ακολουθίας, μέλη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ παράστεκαν τον νεκρό.

 

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

ΑΝΤΡΟΣ

Στον επικήδειο λόγο του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επικαλούμενος τα ίδια τα λόγια του Δημήτρη Χριστόφια, είπε πως το πιο σπουδαίο που έπραξε ο Χριστόφιας ήταν που πόνεσε και ονειρεύτηκε με τον λαό.

ΧΡΙΣΤΟΣ

Αποχαιρετώντας τον πατέρα του, εκ μέρος της οικογένειας «ο Χρίστος Χριστόφιας είπε «εγκαταλείπεις τα εγκόσμια με το μέτωπο ψηλά καθώς σαν κομμουνιστής και σαν άνθρωπος έκαμες το καθήκον σου. Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος».

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των επικηδείων λόγων ο ναός κατά διαστήματα εδονείτο από το χειροκρότημα του κόσμου που συνωστίσθηκε εντός της εκκλησίας και στον περίβολο.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, και κατά την εκφορά της σορού του Δημήτρη Χριστόφια από το ναό, ο κόσμος φώναζε «και τώρα και πάντα ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, και ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ το κόμμα σου λαέ».

ΦΕΡΕΤΡΟ 1

Υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του συγκινημένου πλήθους, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη νεκροφόρα καλυμμένο με την κυπριακή σημαία και κατευθύνθηκε προς το κοιμητήριο Έγκωμης, όπου τάφηκε ο Δημήτρης του λαού.

Αγήματα των τριών σωμάτων της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές, ενώ η μουσική της Εθνικής Φρουράς παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το λαϊκό προσκύνημα που προηγήθηκε το πρωί στην ΠΕΟ, για το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη, πέρασαν πέραν των 8.500 ανθρώπων . Επιπλέον τη σορό παραστάθηκαν 288 στελέχη του λαϊκού κινήματος.


ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

 

 ΠΗΓΗ:reporter.com.cy