Και διπλό πρόστιμο στις νέες ποινές-Τι ισχύει με ταχύτητα/αλκοόλ


Δυνατότητα και για διπλό πρόστιμο - Οι νέες ποινές για υπέρβαση ορίου ταχύτητας - Τι ισχύει με αλκοόλη

«Φωτιά» στις τσέπες των παρανομούντων οδηγών βάζουν στην κυριολεξία οι νέες ποινές που ψηφίστηκαν από τη Βουλή για καταπολέμηση των τροχαίων την 31η Ιουλίου 2020.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης δύο εξώδικων προστίμων, σε περίπτωση που πρόσωπο οδηγεί με ταχύτητα που υπερβαίνει μέχρι 75% τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας και είναι παράλληλα υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη μέχρι 70μg/100ml στην εκπνοή. Τα πρόστιμα είναι ανάλογα με την κατηγορία του κάθε αδικήματος.

Με τους νέους νόμους καθορίστηκε το ποσό που υπολογίζεται για κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης του ορίου ταχύτητας: Αύξηση από το υφιστάμενο πρόστιμο  €1 για παράβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας.Αύξηση από το υφιστάμενο πρόστιμο  €2 για παράβαση από 31% μέχρι 50% του επιτρεπόμενου  ορίου και αύξηση  €3 από το υφιστάμενο πρόστιμο  για υπέρβαση από 51% μέχρι 75% του επιτρεπόμενου ορίου.

Αναλυτικά, τα πρόστιμα που θα ισχύουν είναι τα ακόλουθα:

Για επήρεια υπό  αλκοόλη:

-Aπό 22mg -35 mg  To  εξώδικο πρόστιμο από 100 μετατρέπεται σε 125 ευρώ- Σε περίπτωση δυστυχήματος ενώ είναι υπό την επήρεια αλκοόλης  ο οδηγός θα παραπέμπεται στο Δικαστήριο και θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως ενός μήνα και 1500 ευρώ.

-Από 36mg -55mg Το εξώδικο πρόστιμο από  200 ευρώ αυξάνεται  σε 250 ευρώ . Θα επιβάλλονται 3-6 βαθμοί  ποινής. Σε περίπτωση δυστυχήματος ενώ είναι υπό την επήρεια αλκοόλης, ο οδηγός κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι  3 μήνες και πρόστιμο έως  3000 ευρώ.

-Από 56mg-70mg  Το εξώδικο πρόστιμο από 300 ευρώ αυξάνεται στα 500 ευρώ.  Θα επιβάλλονται 4-8 βαθμοι ποινής και σε περίπτωση δυστυχήματος  ο οδηγός που εντοπίζεται υπό την επήρεια αλκοόλης, κινδυνεύει με  ποινή φυλάκισης έως οκτώ μήνες και πρόστιμο ως 5000 ευρώ.

-Από 71mg και άνω σχηματίζεται φάκελος και η υπόθεση πάει στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω.

Για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας τα νέα δεδομένα είναι:

-Για υπέρβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας επιβάλλεται πρόστιμο 2 ευρώ  ανά χιλιόμετρο και δυο - τέσσερις βαθμοί ποινής.

-Για υπέρβαση  από 31% μέχρι 50% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 3 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι βαθμοί ποινής που επιβαρύνουν τον οδηγό είναι 3 -6. Σε περίπτωση δυστυχήματος η υπόθεση πάει στο Δικαστήριο και υπάρχει η δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης  έως 1 χρόνου και προστίμου 4000 ευρώ.

-Για υπέρβαση από 51% μέχρι 74% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι βαθμοί ποινής που θα επιβαρύνουν τον οδηγό θα είναι από 4-8 ενώ παρέχεται στο Δικαστήριο η ευχέρεια αυστηρής ποινής από το Δικαστήριο.

-Για υπέρβαση από 75% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας και άνω, σχηματίζεται  φάκελος και η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.

Οι ποινές εξαρτώνται από την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους. Πάντως, στους υπεραστικούς δρόμους με όριο τα 100 χιλιόμετρα, η Αστυνομία θα είναι ελαστική έως τα 120 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι οι νέες ποινές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου 2020. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι υφιστάμενες ποινές. Εντός των επόμενων εβδομάδων η Αστυνομία θα αρχίσει διαφώτιση για τις νέες ποινές.