Κάβο Γκρέκο: Πλήρωσαν χίλια ευρώ ο καθένας, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον

Συνολικά 21 πρόσφυγες από τη Συρία, 10 άνδρες, 2 γυναίκες και 9 παιδιά, που βρίσκονταν σε ακυβέρνητο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή νότια του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, διασώθηκαν το μεσημέρι από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.
 
 Σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι «σήμερα γύρω στις 09:32, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας έλαβε επείγουσα κλήση κινδύνου από εμπορικό πλοίο, που αφορούσε μικρό σκάφος με μεγάλο αριθμό ατόμων, το οποίο βρισκόταν ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή Νότια του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο».
 
Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας στην περιοχή σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ενώ έθεσε σε ετοιμότητα Ελικόπτερο της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείο Υγείας.


Προστίθεται ότι «η διάσωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι από την άκατο της Λιμενικής και Ναυτικής αστυνομίας η οποία περισυνέλεξε συνολικά 20 άτομα, 10 άντρες, 2 γυναίκες και 8 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια» μετά τις τέσσερις το απόγευμα στο λιμάνι Λάρνακας.  

 

Την περαιτέρω διαχείριση των διασωθέντων ανέλαβαν υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, εφαρμόζοντας το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ».

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι είναι Σύριοι, αγόρασαν στο Λίβανο ένα GPS και τη φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν για 1000 ευρώ και ξεκίνησαν από το Λίβανο το βράδυ της 5ης προς 6η Οκτωβρίου με προορισμό την Κύπρο.

 

Πρόκειται για δύο οικογένειες με τέσσερα παιδιά (μητέρα, πατέρας και 4 παιδιά η κάθε οικογένεια) ενώ οι υπόλοιποι 8 άνδρες, πήγαν μαζί τους στη βάρκα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Οι πρόσφυγες αναμένεται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Κύπρο και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών της Αστυνομίας να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στη Κοκκινοτριμιθιά.