Το Κάβο Γκρέκο έχει την...πρωτιά στους μετανάστες!

Ανησυχία προκαλούν οι συστηματικές αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο, οι οποίες μπορεί να είναι μικρές σε αριθμό σε σχέση με τους αριθμούς που δέχονται άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο κατ’ αναλογία κατοίκων η χώρα μας είναι η πρώτη σε αφίξεις προσφύγων και γενικά μεταναστών στην ΕΕ. Το θέμα των απανωτών ροών μεταναστών που μετατρέπουν την Κύπρο αργά και σταθερά σε μεταναστευτικό προορισμό έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη να συγκαλεί αύριο υπουργική σύσκεψη για εξέταση μέτρων που θα περιορίσουν την άφιξη μεταναστών.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του philenews μπορεί η Κύπρος να μη θεωρείτο για πολλούς μέχρι σήμερα χώρα πρώτης γραμμής για τους μετανάστες εντούτοις παρουσιάζει πλέον μια συστηματική και συχνή ροή μεταναστών προς αλλάζει τα δεδομένα.

 
Μόνο διά θαλάσσης από την 1/1/2018 μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στην Κύπρο 194 πρόσφυγες, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, ενώ για την ίδια περίοδο ο αριθμός των αλλοδαπών που έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων και ζήτησαν πολιτικό άσυλο ανέρχεται στους 1.654.
 
Η διέλευση των μεταναστών διά θαλάσσης γίνεται κυρίως από τις θαλάσσιες περιοχές του Κάβο Γκρέκο και από τον Πύργο Τηλλυρίας.
 
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος βρίσκεται στα όριά της όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να απορροφήσει, αφού τα κέντρα φιλοξενίας έχουν γεμίσει ασφυκτικά.


Την Τετάρτη η υπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό


Αναβλήθηκε η υπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, με αφορμή την αυξημένη ροή μεταναστών τα τελευταία 24ωρα.

Η σύσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Προεδρικό μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την Παιδεία που συγκλήθηκε το μεσημέρι υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η συνεδρία του Υπουργικού ολοκληρώθηκε γύρω στις 1345. Η υπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο έπειτα από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγή: philenews