Κάβο Γκρέκο: "Έδειξαν" τον 47χρονο ως το πρόσωπο που τους μετέφερε από τη Συρία στην Κύπρο


Την κράτηση του 47χρονου Σύρου που συνελήφθη χθες από την Αστυνομία όταν εντοπίστηκε να επιβαίνει σε βάρκα με άλλους 37 μετανάστες στ' ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και διαπιστώθηκε ότι είχε απελαθεί από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2010 και περιλαμβανόνταν στη λίστα των απαγορευμένων προσώπων, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Εναντίον του διευρευνώνται αδικήματα 

- Συνομωσιας προς διαπραξη κακουργηματος.

- Υποβοήθησης προσώπου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακης Δημοκρατίας.

- Υποβοηθησης προσώπου τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό αποκομίσης κέρδους.

- Περί σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και πρωτοκόλλων και Απαγορευμένος μετανάστης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί της Τετάρτης εντοπίστηκε πλοιάριο με μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο, θέτοντας την Λιμενική Αστυνομία σε κινητοποίηση. Σε αυτό επέβαιναν 38 άτομα μεταξύ των οποίων δύο ασυνόδευτα παιδιά, πέντε γυναίκες, δεκαεπτά άνδρες και δεκατέσσερα παιδιά, όλοι συριακής καταγωγής. 

Αργότερα το απόγευμα ενεργοποιήθηκε σχέδιο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στο Λιμανάκι της Αγίας Νάπας, ενώ τα 38 άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κοφίνου, όπου και τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας στο πλαίσιο πρόληψης διασποράς της νόσου Covid-19.

Οι Αρχές διερευνούν τις συνθήκες διακίνησής τους καθώς και κατά πόσο προκύπτει η τέλεση αδικημάτων.