Κάβο Γκρέκο: Διασώθηκαν τρία άτομα που κινδύνεψαν με πνιγμό (VID)


Στις 18 Ιουνίου 2023 και ώρα 13:05, το ΚΣΕΔ έλαβε πληροφορία για τρία 3 άτομα, τα οποία κινδύνευαν μετά από βουτιά στην περιοχή θαλασσινές σπηλιές, στο Κάβο Γκρέκο.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» κινητοποιώντας την  Ε.Μ.Α.Κ, τον Πυροσβεστικό Σταθμό Παραλίμνιου, καθώς και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

Τα τρία άτομα ανασύρθηκαν από τους άνδρες της ΕΜΑΚ και είναι καλά στην υγεία τους.

Για άλλη μία φορά υπενθυμίζεται ότι, η προσέγγιση και οι βουτιές στο σημείο των "θαλασσινών σπηλιών" στο Κάβο Γκρέκο απαγορεύονται αυστηρά, καθότι σύμφωνα με επιθεώρηση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το έδαφος έχει κριθεί ως επικίνδυνο λόγω αυξημένης διάβρωσης.

Το ΚΣΕΔ σε συνεργασία με ιδιώτες εθελοντές και την Cyta προχώρησε εγκατάσταση τεσσάρων σωστικών σημείων  σε περιοχές αυξημένης επισκεψιμότητας, που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου: στις θαλασσινές σπηλιές και Αγίους Αναργύρους στο Κάβο Γκρέκο, στην αποβάθρα παρά το Παλαιό Λιμάνι Λεμεσού και στην παραλία «Τα Μπάνια» στην Κάτω Πάφο. Το κάθε ένα περιλαμβάνει κυκλικό σωσίβιο με σχοινί, τοποθετημένο σε σκληρή θήκη, προς άμεση διάσωση ατόμου που κινδυνεύει. Ενεργοποιείται αυτόματα, ενημερώνοντας τηλεφωνικά το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ και ταυτόχρονα, μέσω κάμερας που βρίσκεται εγκατεστημένη στην θήκη, μεταφέρει εικόνα από το σημείο, σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, σε ανάρτηση του στο twitter, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Αντρέας Κεττής, υπενθυμίζει ότι η προσέγγιση και οι βουτιές στο σημείο των «θαλασσινών σπηλιών» στο Κάβο Γκρέκο απαγορεύονται αυστηρά, καθότι σύμφωνα με επιθεώρηση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το έδαφος έχει κριθεί ως επικίνδυνο λόγω αυξημένης διάβρωσης.