Καθολική απαγόρευση πτήσεων από όλες τις χώρες


Καθολική απαγόρευση πτήσεων από όλες τις χώρες χωρίς να υπάρχει λίστα χωρών, όπως έγινε με το τελευταίο διάταγμα που υπήρχε η λίστα 23 χωρών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο η απαγόρευση πτήσεων από τη 21 Μαρτίου προς τα αεροδρόμια της Κύπρου θα ισχύει για όλες τις χώρες.


Στο διάταγμα που θα εκδοθεί δεν υπάρχει λίστα χωρών αλλά καθολική απαγόρευση, με τις εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν για πτήσεις αεροσκαφών που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια.

Μάλιστα, εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται πιο πάνω.

Από το μέτρο προσκόμισης ιατρικού πιστοποιητικού εξαιρούνται οι ακόλουθες ομάδες:

(α) Πολίτες που έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, καθώς και τα άτομα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση και τη νοσηλεία τους,

(β) Πολίτες που ευρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, και

(γ) Πολίτες που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση την Συνθήκη της Βιέννης.

Όσοι εμπίπτουν στις πιο πάνω ομάδες, καλούνται να αποτίνονται στις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Πρεσβείες, Ύπατες Αρμοστείες, Προξενεία) για έκδοση βεβαίωσης, προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (ιατρικές βεβαιώσεις από το Κέντρο όπου έτυχαν ιατρικής νοσηλείας, εισιτήριο αναχώρησης από την Κύπρο, κοκ), που να τεκμηριώνουν τους λόγους του ταξιδιού τους.

Τι ισχύει μέχρι τις 21 Μαρτίου

1. Μέχρι και τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020, οποιοσδήποτε πολίτης που επιθυμεί να επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες πολιτών που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα με την παρουσίαση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης κορωνοϊού είναι:

(α) Κύπριοι πολίτες,

(β) νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία,

(γ) Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στην Δημοκρατία,

(δ) υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία / αποστολή δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων,

(ε) μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο,

(στ) Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τονίζεται, τέλος, ότι οι πολίτες που θα προσκομίζουν είτε ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού είτε βεβαίωση από τις Διπλωματικές Αποστολές και για περίοδο 14 ημερών, θα παραμένουν απαραίτητα σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και τα οποία θα παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.