Καθηλωμένοι μισθοί, ενοίκια σε άνοδο

Όλα φαίνεται να αυξάνονται στην Κύπρο δυσανάλογα σε σχέση με τις μισθολογικές αυξήσεις των τελευταίων ετών αφού τόσο τα ενοίκια όσο και η κερδοφορία των επιχειρήσεων παρουσίασαν άνοδο την περίοδο της κρίσης αλλά και την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης. Αντιθέτως οι μισθοί ως μέσος όρος παραμένουν καθηλωμένοι. Τα πιο πάνω συμπεράσματα αναδεικνύονται τόσο από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου, την τελευταία έκθεση της KPMG Κύπρου αλλά και από το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της ΣΕΚ.


Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και την ανάλυση των Εθνικών Λογαριασμών προκύπτει πως οι μισθοί την περίοδο 2011 με 2017 ως ποσοστό του ΑΕΠ ακολούθησαν συνεχή πτωτική πορεία ενώ το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων, (δηλαδή τα κέρδη), ακολούθησαν ανοδική πορεία.
Με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από την ΣΕΚ, το 2011 οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 48,1% και το 2017 μειώθηκαν στο 43,6%. Αντιθέτως, ενώ οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του ΑΕΠ ακολούθησαν καθοδική πορεία, το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 18.6% του ΑΕΠ το 2011 στο 21.4% το 2017. Να σημειώσουμε πως ιστορικά διαπιστώνεται ανάλογη μεγάλη μείωση των απολαβών των μισθωτών και αύξηση των κερδών την περίοδο 1997-2001.  Συγκεκριμένα οι απολαβές το 1997 ήταν στο 41.8% του ΑΕΠ και μειώθηκαν το 2001 στο 39.3%, ενώ την ίδια περίοδο τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν από το 24.4% στο 28.7%. 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ

 

 

Πηγη: ΣΕΚ

 

Όσο αφορά και τα ενοίκια η πιο κάτω γραφική παράσταση είναι ενδεικτική της κατάστασης που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης αλλά και την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν μηδαμινές συγκριτικά με τις αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων καταδεικνύοντας τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.  
 

 

Πηγή: KPMG,Στατιστική Υπηρεσία

 

 

Σχετικά με το ποσοστό αποταμίευσης των Κυπριακών νοικοκυριών είναι ξεκάθαρο πως και σε αυτή την περίπτωση όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, η Κυπριακή οικονομία είναι δυστυχώς «πρωταθλήτρια» στο χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης για το 2017 και μάλιστα αρνητικό (-3.7), καταδεικνύοντας το γεγονός ότι τα Κυπριακά νοικοκυριά «ροκανίζουν» τα αποθέματα τους γεγονός.

 
Επιπλέον, η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» εντός της Ε.Ε στην υπογεννητικότητα για το 2017, με 1.7 κάτι που επίσης διαφαίνεται από τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης Lancet, αφού όπως είναι φυσικό οι νέοι Κύπριοι λόγω και των αυξήσεων των ενοικίων αλλά και των μισθολογικών μειώσεων δυσκολεύονται να προχωρήσουν με την προσωπική τους ζωή και να κάνουν την δική τους οικογένεια. Να αναφέρουμε πως το ποσοστό αναπλήρωσης του πληθυσμού πρέπει να πάνω από 2.1.


Τέλος, «Αργυρό» μετάλλιο παίρνει η κυπριακή οικονομία όσο αφορά το πιο υψηλό ιδιωτικό χρέος που έχει να κάνει δηλαδή με το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αφού το 2017 ξεπερνούσε το 300% του ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με την Eurostat.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ