Κ. Κοσιάρης: Ο Κύπριος που ανακάλυψε μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης σπάνιου καρκίνου


Μία νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του πολλαπλού μυελώματος, μίας σπάνιας μορφής καρκίνου του αίματος, δημιούργησαν ερευνητές από την Οξφόρδη και το Έξετερ.

 

Τα πορίσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στη Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής και προκάλεσαν αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα.

 

Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Κύπριος ιατρικός στατιστικολόγος Κωνσταντίνος Κοσιάρης, ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ για τη δουλειά του.

 

«Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου του αίματος, η οποία χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων στον μυελό των οστών. Οι ασθενείς με μυέλωμα τείνουν να βιώνουν αρκετά συνήθη συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στα κόκκαλα, ιδίως πόνο στην πλάτη, κόπωση και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Κάποιοι έχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διάγνωσή τους, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους και να περιορίσουν τις επιλογές θεραπείας τους», εξηγεί ο κ. Κοσιάρης θέτοντας το πλαίσιο της μελέτης του.

 

Όπως συνεχίζει, σε προηγούμενες μελέτες ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς περιμένουν τρεις μήνες για τη διάγνωση και το ένα τέταρτο των ασθενών περιμένουν περισσότερο από οκτώ μήνες. «Επομένως είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους ασθενείς μυελώματος πιο γρήγορα. Σε αυτή τη νεότερη μελέτη εξερευνήσαμε πώς συνδυασμοί κοινών αιματολογικών τεστ, τα οποία είναι διαθέσιμα στους οικογενειακούς γιατρούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθούν γρηγορότερες διαγνώσεις», λέει ο Κύπριος επιστήμονας.

 

Πώς λοιπόν λειτουργεί το νέο συνδυαστικό αιματολογικό τεστ διάγνωσης του μυελώματος;

 

«Το τεστ είναι συνδυασμός, όπως προανέφερα, δύο απλών τεστ αίματος που ήδη χρησιμοποιούνται σε καθημερινή πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βρήκαμε ότι ο συνδυασμός μίας πλήρους μέτρησης του αίματος, συγκεκριμένα της αιμοσφαιρίνης και της μέτρησης ενός φλεγμονικού δείκτη (σ.σ.: ιξώδους του πλάσματος) μπορεί να εντοπίσει περισσότερους από το 93% των ασθενών με μυέλωμα. Οι ανωμαλίες σε αυτές τις παραμέτρους μπορούν να εκδηλωθούν πολύ νωρίς στην πρόοδο της ασθένειας, έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση», εξηγεί ο κ. Κοσιάρης.

 

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που γίνεται προς επιστήμονες σε περιπτώσεις νέων ανακαλύψεων είναι πότε η εκάστοτε νέα μέθοδος θα είναι διαθέσιμη για ευρεία χρήση. Ο κ. Κοσιάρης σημειώνει αρχικά ότι τα δεδομένα των ερευνών της ομάδας του συνελέγησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν στο βρετανικό πληθυσμό.

 

«Αφού προηγηθεί η εξέταση των πορισμάτων και η έγκριση από τις αρμόδιες κανονιστικές αρχές, αυτά τα τεστ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού τα επιμέρους τεστ ήδη χρησιμοποιούνται. Εμείς απλώς δείχνουμε πώς τα αποτελέσματα αυτών των τεστ μπορούν να μελετώνται με τρόπο πιο αποδοτικό. Περαιτέρω έρευνα πιθανώς θα απαιτείται σε άλλες χώρες πριν να μπορέσει να υιοθετηθεί αυτή η προσέγγιση», απαντά.

 

Το πρώτο πτυχίο του κ. Κοσιάρη ήταν στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το μεταπτυχιακό του στην Ιατρική Στατιστική από το University College London (UCL). «Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών άρχισα να εργάζομαι ως ιατρικός στατιστικολόγος στο τμήμα επιστημών υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αφού πέρασα δύο χρόνια εργαζόμενος εκεί, εμφανίστηκε μία ευκαιρία στο τμήμα μου για διδακτορικές σπουδές την οποία και άδραξα και τότε ήταν που άρχισα να εργάζομαι στη γρήγορη διάγνωση του μυελώματος. Ως προς την καταγωγή μου, γεννήθηκα στη Λευκωσία».

 

Πώς αισθάνεται που όπως και άλλοι Κύπριοι επιστήμονες του εξωτερικού έτσι και ο ίδιος ανοίγει δρόμους στον τομέα του γεμίζοντας υπερηφάνεια τους συμπατριώτες του;

 

«Ο κύριος λόγος που οι συνάδελφοί μου και εγώ διεξαγάγαμε αυτήν τη μελέτη ήταν για να βοηθήσουμε ασθενείς που πάσχουν από μυέλωμα να μπορούν να διαγιγνώσκονται πιο γρήγορα. Όλα τα υπόλοιπα, περιλαμβανομένου του αισθήματος υπερηφάνειας που αισθάνονται για μένα οι συμπατριώτες μου και για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενος, είναι απλά ένα μπόνους», απαντά ο Κωνσταντίνος Κοσιάρης.