Ιχνηλατεί επαφές ασθενούς και η Αστυνομία


Η Αστυνομία άρχισε τη λήψη καταθέσεων από άτομα που αποτελούν επαφές της γυναίκας από τη Λάρνακα, η οποία ήρθε πρόσφατα από την Αμερική και φέρεται να σχετίζεται με μια σειρά λοιμώξεων σε Λάρνακα και Λεμεσό.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού, μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας άρχισαν να λαμβάνουν καταθέσεις από εμπλεκόμενα άτομα ώστε να φανούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανού, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ληφθεί κατάθεση από τη συγκεκριμένη γυναίκα ούτε και από τις επαφές της που φέρουν τον ιό για ευνόητους λόγους και θα αναμένουν ώστε να αναρρώσουν. Καταθέσεις λαμβάνονται από άτομα που ήρθαν μεν σε επαφή με τη γυναίκα και δεν έχουν νοσήσει, ώστε να φανεί κατά πόσο γνώριζαν πως είχε έρθει πρόσφατα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από χώρα που έπρεπε να παραμείνει σε αυτοπεριορισμό. 

Στην Αστυνομία διαβιβάστηκε την περασμένη βδομάδα από την Επιδημιολογική Μονάδα Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας κατάλογος με αρκετά ονόματα – επαφές της γυναίκας, για διερεύνηση κατά πόσον έχει παραβιαστεί κάποια πρόνοια της νομοθεσίας περί λοιμοκάθαρσης, ή του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Ο κατάλογος των προσώπων που ήταν επαφές της εν λόγω γυναίκας μακραίνει, αφού μόλις προχθές ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία πρόσωπα θετικά στον ιό. 

Η Αστυνομία θα περιμένει την πλήρη ανάρρωση της καθώς και να βγει από την καραντίνα, ώστε να δώσει κατάθεση, αφού θεωρείται σημαντικό για τον χειρισμό της υπόθεσης να έχει και τις δικές της θέσεις και κυρίως κατά πόσο γνώριζε ή όχι ότι έπασχε από τον ιό. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που διενεργείται τέτοια έρευνα, λόγω και της έκτασης των μολύνσεων που έχουν διαπιστωθεί, παρόλο που πολλοί όπως φάνηκε, ενώ έπρεπε να μπουν σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό, πήγαν παραλία ή κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα. Λόγω αυτής της εικόνας, οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου των προσώπων αυτών.