Εισβάλλουν στο Βαρώσι και καθορίζουν οδικό χάρτη για το μέλλον του οι Τούρκοι


Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση που παρόμοια της δεν υπήρξε εδώ και δεκαετίες προχωρούν σήμερα οι Τούρκοι στα κατεχόμενα, αφού διοργανώνουν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με τη συμμετοχή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίτ Γκιούλ.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, υπό την καθοδήγηση του κ. Οζερσάι, και αναμένεται να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για να εμποδίσει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς των κατοχικών δυνάμεων που σκοπούν να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο την Αμμόχωστο.

Η φιέστα που στήνει σήμερα ο Οζερσάι μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους:

Πρώτον, εξυπηρετεί πλήρως την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα,

Δεύτερον, εξυπηρετεί παράλληλα και τους τουρκικούς σχεδιασμούς για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή και παρουσία στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στόχος του συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός πολιτικού και νομικού χάρτη για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, από ομάδα ειδικών. Στόχος σύμφωνα με τους διοργανωτές, που είναι ο δικηγορικός σύλλογος της Τουρκίας, είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Στη συζήτηση θα τεθούν τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την μελέτη της απογραφής και θα αξιολογηθούν από αξιωματούχους της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Όσον αφορά την απογραφή, αυτή ολοκληρώθηκε σε διάφορά σημεία, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σε σχέση με τα κτίρια και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Μετά τις ομιλίες των Οκτάι, Γκιουλ και Οζερσάι, η συζήτηση θα συνεχισθεί κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το βράδυ.

Ο δικηγορικός σύλλογος των Τουρκοκυπρίων απέρριψε πρόκληση να συμμετάσχει στην συνάντηση, με τον πρόεδρο του Χασάν Εσένταγλι να δηλώνει, ότι δεν θεώρησαν σωστό να συμμετάσχουν στην «εκλογική» φιέστα του Οζερσάι.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση δεν προσκλήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στην σύσκεψη κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Οζερσάι υπεραμύνθηκε τις διοργάνωσης της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης σημειώνοντας πως πρόκειται για ανταλλαγή απόψεων, μια θύελλλα ιδεών, όπως την χαρακτήρισε και πως οι όποιες εξελίξεις θα συμβούν μετά τις παράνομες εκλογές των κατεχομένων για να μην τύχουν προεκλογικής εκμετάλλευσης.
 

Αντιδρά ο Δήμος Αμμοχώστου
Την ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακριά εντός της περίκλειστης πόλης θα βρίσκονται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι και θα συζητούν για την επόμενη μέρα της πόλης, οι Αμμοχωστιανοί θα εξετάζουν μέτρα αντίδρασης σε μια έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που συνέρχεται στη Δερύνεια.

«Οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της τουρκικής Κυβέρνησης και τους εγκάθετούς της στα κατεχόμενα έχουν διπλό σκοπό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες «βάζουν βόμβα» στην προοπτική των συνομιλιών μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ενώ έχουν στόχο να στηρίξουν την «υποψηφιότητα» Τατάρ και Οζερσάι ενόψει της αναμέτρησης του Απριλίου.

Σύμφωνα τον κ. Ιωάννου, η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου συνέρχεται αύριο, στις 15.45, ενώ θα επιδοθεί και ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, με τελικό αποδέκτη τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Είπε ότι ο κατεχόμενος Δήμος είναι σε καθημερινή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών, ενώ έχει ήδη στείλει επιστολές προς τον κ. Γκουτέρες και τις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου αποτάθηκε την Πέμπτη στο γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναμένοντας τη διευθέτηση συνάντησης με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε τέλος «ντροπή» την απόφαση Τούρκων νομικών να διοργανώνουν συνέδριο σε μια κατεχόμενη πόλη, η οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.
 

Σε γραμμή άμυνας η Λευκωσία
Το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται στο προσκήνιο και θα πρέπει να έχουμε μια γραμμή άμυνας σε περίπτωση ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, είπε ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης. Αυτή η γραμμή άμυνας, εξήγησε, εδράζεται στις βεβαιώσεις ιδιοκτησίας που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες αναγνωρίζονται διεθνώς.

«Κάνοντας μια ομαδική προσφυγή για τα 425 τεμάχια τα οποία συνιστούν το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, δημιουργείται γραμμή άμυνας στην προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αυτές τις περιουσίες» είπε.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές στα κατεχόμενα, παρατήρησε ο κ. Δημητριάδης, στα Βαρώσια δεν υπάρχει το επιχείρημα του χρήστη των περιουσιών, καθώς η περιφραγμένη πόλη παραμένει κενή.

Εφόσον θέλουν να διεκδικήσουν επιστροφή στην Αμμόχωστο, αλλά και τα διαφυγόντα ενοίκια από το 1974 μέχρι σήμερα, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να μεταβιβάσουν τις περιουσίες από τους αποβιώσαντες συγγενείς σε ζωντανούς, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις εταιρείες, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης διαφωνεί με την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών που συμπεριλαμβάνουν την «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» στα κατεχόμενα, ενώ λέει ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει για το συνέδριο στα κατεχόμενα.

Συσχετίζει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τις επερχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα και την προσπάθεια της Άγκυρας να εκπαραθυρώσεί, όπως λέει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Η Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι που γίνεται στα πλαίσια των ‘εκλογών’ στα κατεχόμενα οφείλει να αντιδράσει. Η συμμετοχή αξιωματούχων της Τουρκίας σε ένα τέτοιο συνέδριο αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο» λέει ο κ. Αγγελίδης. Προσθέτει ότι πρέπει να γίνει καταγγελία και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο της ΕΕ, αλλά και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τουρκικές εξαγγελίες περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης δεν θα εκδηλωθούν πριν από τις «εκλογές» αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό χαρτί για να επικρατήσει κάποιος εκ των αντιπάλων του κ. Ακιντζί που ενεργεί ως φερέφωνο, όπως είπε, της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τα περιθώρια των Αμμοχωστιανών να αντιδράσουν με νομικά μέτρα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι αν καταφύγουν στην «επιτροπή» είναι ωσάν να επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η Τουρκία δημιούργησε ένα ψευδοόργανο στα κατεχόμενα, το οποίο δεν επιλύει το μόνο θέμα της παράνομης χρήσης, αλλά προσπαθεί να βάλει χέρι και στην ιδιοκτησία τους.

Αν αντιδράσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση που να δημιουργήσει στην Τουρκία την ανάγκη να περιοριστεί, κατέληξε.