Ιούλιο κι… εάν ανοίξουν τα ξενοδοχεία


Υπό κανονικές συνθήκες τα πρώτα ξενοδοχεία άνοιγαν τις πύλες τους στα τέλη Μαρτίου, ενώ το Πάσχα ανέκαθεν ήταν το ορόσημο της έναρξης της τουριστικής σεζόν της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή, οι εικόνες στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου είναι αποκαρδιωτικές.

Άλλοτε, την περίοδο αυτή οι παραλίες και τα ξενοδοχεία έσφυζαν από ζωή. Κι αυτό εάν αναλογιστούμε ότι ο μήνας Ιούνιος πέρσι έφερε στο νησί μας μισό εκατομμύριο τουρίστες. Με αυτούς τους αριθμούς έκλειναν και οι υπόλοιποι καλοκαιρινοί μας μήνες Ιούλιος, Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος. Φέτος οι μόνες εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν είναι ότι τον Αύγουστο θα υποδεχθούμε 600 χιλ. επιβάτες, άρα 300 χιλ. τουρίστες. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο εγχείρημα εάν αναλογιστεί κανείς ότι δύο και πλέον μήνες τα αεροδρόμια είναι κλειστά και οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν μόνο δρομολόγια για επαναπατρισμούς. Μακρινή ανάμνηση είναι και οι περσινοί αριθμοί ρεκόρ. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.735.839. Ενώ φέτος αναμένουμε τον Αύγουστο, για να πάρει μπρος ο τουρισμός!

Οι απώλειες της σεζόν

Είμαστε στα μισά του έτους και οι ζημιές είναι το πλέον βέβαιο για την τουριστική βιομηχανία. Το ζήτημα είναι να μετριαστούν όσο μπορούν και να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις εν ζωή και όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα.

Η εικόνα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία χαρακτηρίζεται αυτή τη στιγμή από αναβρασμό, διότι τώρα είναι που οι ξενοδόχοι θα πάρουν τις αποφάσεις για το εάν και πότε θα ανοίξουν τις μονάδες τους. Από αύριο έχουν το δικαίωμα να επαναλειτουργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήδη κάποια ξενοδοχεία (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) έχουν προβεί σε διαφημιστικές καμπάνιες για να προσελκύσουν ντόπιους επισκέπτες το τριήμερο του Κατακλυσμού. Οι τελικές αποφάσεις όμως για τα πλείστα ξενοδοχεία, αλλά και τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους που διαθέτουν αρκετά ξενοδοχεία θα παρθούν αυτές τις μέρες.

Η 20ή Ιουνίου είναι η μέρα ορόσημο- με τη δεύτερη φάση στο άνοιγμα των αεροδρομίων- και τότε είναι που αναμένεται να ανοίξει ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστικών καταλυμάτων. Ωστόσο, μιλώντας με διάφορους ξενοδόχους, είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες αλυσίδων, είτε μικρών καταλυμάτων, είτε στην Πάφο, είτε στην Αγία Νάπα, διαπιστώνει κανείς ότι ένα τους ανησυχεί: η απώλεια των Βρετανών και των Ρώσων. Έχουν τοποθετήσει τον μήνα Ιούλιο ως ορόσημο στο άνοιγμα των μονάδων τους, θέτοντας τον Ιούνιο ως χαμένο μήνα. Τα νεότερα γι’ αυτούς θα έρθουν τον Ιούλιο. Οι ξενοδόχοι δεν ποντάρουν στον εσωτερικό τουρισμό διότι ξέρουν ότι οι Κύπριοι προτιμούν να ενοικιάζουν επαύλεις με πισίνες. Ωστόσο, ελπίζουν ότι με τα προγράμματα του Υφυπουργείου Τουρισμού θα τονωθεί κάπως η ζήτηση.

Δεν είναι καλά τα νέα


Η εικόνα που έρχεται από Βρετανία, Ρωσία και Σουηδία δεν είναι πολύ καλή αυτή τη στιγμή. Βρετανοί και Σουηδοί σχολίασαν το γεγονός ότι μπήκαν σε μαύρη λίστα από τις κυπριακές Αρχές, ωστόσο, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, εάν αλλάξουν και τα επιδημιολογικά τους δεδομένα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να γίνει σε δύο μήνες από τώρα και να φτάσουν  οι πρώτες αφίξεις τον Αύγουστο. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι μόνο αυτοί θα σώσουν τη χρονιά φέτος, καθώς είναι η μεγάλη μας δύναμη. Πάντως, η εκετελεστική διευθύντρια του Ρωσικού Συνδέσμου Tour Operators (ATORUS), Maya Lomidze προέβλεψε ότι από τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιούνται πτήσεις εξωτερικού από τη Ρωσία. 


Αξίζει να αναφερθεί ότι σχολιάστηκε ιδιαίτερα η επιστολή που έστειλαν οι τρεις υπουργοί σε συνεργάτες μας στο εξωτερικό, καταγράφοντας τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται στην Κύπρο. Αίσθηση έκανε και η αναφορά σε κάλυψη του κόστους από την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρίστα ο οποίος ασθενήσει. Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες όπου έχει ανακοινώσει μια τέτοια πρωτοβουλία και είναι κάτι για το οποίο απέσπασε τα εύσημα. 

Αγώνας δρόμου από την Hermes Airports
Για να μπορέσουμε να μιλούμε για τουρισμό θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες πτήσεις. Σημαντική για την Κύπρο ήταν η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Wizz Air. Η συμφωνία κυβέρνησης και Hermes Airports με την ουγγρική Wizz Air αποτελεί την καλύτερη τονωτική ένεση, καθώς ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά πτήσεις συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Πολωνία, η Δανία και η Φινλανδία- χώρες από τις οποίες η Κύπρος προσδοκά για να προσελκύσει τουρίστες. Η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού.

Ανταγωνισμός
Πάντως, ανά το παγκόσμιο παρουσιάζεται η ίδια εικόνα και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο τουρισμός θα καταγράψει συρρίκνωση κατά 70%, τη μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πώς θα ξεκινήσει η «νέα κανονικότητα» 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WTTC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού), τα ταξίδια θα ξεκινήσουν πρώτα με τον εσωτερικό τουρισμό στις χώρες, μετά με τις γειτονικές χώρες, σε επόμενο στάδιο θα επεκταθούν σε διάφορες περιοχές και τέλος σε όλες τις ηπείρους για να επιστρέψουν τα ταξίδια σε διεθνείς προορισμούς μεγάλων αποστάσεων. Το WTTC πιστεύει ότι οι νεότεροι ταξιδιώτες στην ηλικιακή ομάδα 18-35, που φαίνεται να είναι λιγότερο ευάλωτοι στον COVID-19, θα είναι η κατηγορία του πληθυσμού που θα ξεκινήσουν πρώτοι τα ταξίδια.

Περιμένουν το θαύμα
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι είναι ακόμη σε στάση αναμονής. «Αν ανοίξουν τουριστικές μονάδες τον Ιούνιο, θα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού», δήλωσε ο κ. Τάκκας, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες πιθανότητες για άνοιγμα των ξενοδοχείων συγκεντρώνονται τον μήνα Ιούλιο περιμένοντας ότι θα αλλάξει κάτι από τις αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας.

«Οι ξενοδόχοι εξετάζουν την κατάσταση και περιμένουν να δουν αν θα έχει κανένα άνοιγμα η Βρετανία και η Ρωσία. Εμείς, από αυτές τις νέες χώρες που λένε τώρα και έχουν κατηγοριοποιηθεί, δεν αναμένουμε και πολλά. Επειδή οι τουρίστες μπορούν να έρθουν, δεν σημαίνει ότι θα έρθουν. Υπάρχουν πτήσεις, υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο; Κανένας δεν ξέρει αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε. 

Τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσουν και οι τρεις συνισταμένες προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα: η χώρα από την οποία θα έρθουν να το επιτρέψει, να τηρηθούν τα πρωτόκολλα από την χώρα μας και να κατηγοριοποιήσει τις χώρες και εάν ο τουριστικός πράκτορας ή αερογραμμή θα μεταφέρουν τον κόσμο. «Αυτή τη στιγμή, είναι όλα στο να δούμε, υπό την αίρεση…», κατέληξε.

Λίγοι αυτοί που θα ανοίξουν τον Κατακλυσμό
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, εκτίμησε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι οι καθοριστικές στην επαρχία Πάφου όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα. «Δύσκολα θα ανοίξουν ξενοδοχειακές μονάδες από αύριο. Ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι ξενοδόχοι θα ανοίξουν τα καταλύματά τους από τον Ιούνιο. Κι όταν λέμε Ιούνιο, η έμφαση δίνεται προς τα τέλη του μήνα», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρόσθεσε επίσης ότι λίγα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για το τριήμερο του Κατακλυσμού. «Αυτή τη στιγμή μέριμνά μας είναι να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων με έμφαση στην ασφάλεια και υγεία των τουριστών και υπαλλήλων με βάση το πρωτόκολλο. Δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις», κατέληξε.

Πηγή: Φιλελεύθερος