Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι οι κίνδυνοι για την Κύπρο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ελλάδα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, με τη χώρα να μετρά ήδη έντεκα θανάτους και 107 κρούσματα για φέτος.

 

Όσον αφορά την Κύπρο, δεν έχουν εμφανιστεί για αρκετά χρόνια κρούσματα από τον ιό, με εξαίρεση, ωστόσο, το 2016, όπου καταγράφηκε ένα και μόνο περιστατικό. Tο γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν παύει να ανησυχεί, καθώς πρόκειται για μια απρόβλεπτη νόσο η οποία μεταφέρεται με τις διαδρομές των αποδημητικών πουλιών, των οποίων η Κύπρος αποτελεί «διάδρομο».

Σε επικοινωνία που είχε το SigmaLive με την Υπεύθυνη της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας και Αν. Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Μαρία Κολιού, μας αναφέρθηκε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν ο συγκεκριμένος ιός θα εμφανιστεί και στην Κύπρο, καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες επί αυτού.

Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστική, καθώς, όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί «διάδρομο» αποδημητικών πουλιών, που είναι και οι φορείς του ιού, το ξηρό κλίμα της χώρας μας αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα εξάπλωσης του ιού, αν και παράγοντες κινδύνου αποτελούν τα μικροκλίματα που δημιουργούνται, από λιμνάζοντα νερά, πισίνες κ.λ.π.

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες της Κύπρου, η κ. Κολιού τόνισε πως γίνονται καλοί χειρισμοί, με έντονη εντομοκτονία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποξήρανση των στάσιμων νερών, ενώ πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας συστήνει συχνά στο κοινό τρόπους για καταπολέμηση των εντόμων στα υποστατικά τους.

Παράλληλα, όπως είπε, για να εξαλειφθούν όλοι οι τρόποι μετάδοσης του ιού, άτομα τα οποία επισκέπτονται ενδημικές χώρες ή περιοχές, αποκλείονται από την αιμοδοσία. 

Τι είναι ο ιός του Νείλου

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα των μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται όταν τρέφονται με μολυσμένα πτηνά, τα οποία και αποτελούν τη «δεξαμενή» του συγκεκριμένου ιού. 

Ονομάσθηκε ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, το 1937.

Τα συμπτώματα και τι μπορεί να προκαλέσει

Η μόλυνση από τον ιό είναι είτε ασυμπτωματική στο 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από αυτόν, είτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό ή σοβαρή ασθένεια, αλλά και θάνατο.

Σύμφωνα με μελέτες, το 20% περίπου των ατόμων τα οποία μολύνονται από τον ιό θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, εμετό, περιστασιακά δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και διογκωμένους λεμφαδένες.

Όσον αφορά τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (όπως η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου), περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, δυσκοιλιότητα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή ασθένειας. Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο τα άτομα άνω των 50 ετών και ορισμένα άτομα με ανοσοκαταστολή διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όταν μολυνθούν με τον ιό.