Ινστιτούτο Στατιστικολόγων: «Είμαστε κοντά στο σημείο μηδέν εάν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία»


Η πορεία των κρουσμάτων του COVID-19 στην χώρα μας δείχνει μια σταθερή μείωση μέρα με την μέρα αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων Χρύσανθος Σαββίδης, προσθέτοντας πως εάν αυτή η φθίνουσα πορεία συνεχίσει υπό την έννοια ότι δεν έχουμε σημαντικές αποκλίσεις μέσα από την χρονολογική σειρά (time series) των δεδομένων, τότε είμαστε κοντά στο σημείο μηδέν. 

Όπως αναφέρει ο κ. Σαββίδης, το μοντέλο των δεδομένων ξεκίνησε με μια ανοδική πορεία, κατέγραψε το μέγιστο σημείο του και συνεχίζει μια φθίνουσα πορεία η οποία θέλουμε να μετουσιωθεί σε ευθεία γραμμή με μηδενικά κρούσματα.

Η ερμηνεία των δεδομένων είναι, προστίθεται στην ανακοίνωση, μια απλή στατιστική ανάλυση και αν συνεχίσει να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς το μοντέλο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι γρηγορότερα θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από αυτή την κακή κατάσταση.

Επεσήμανε δε, πως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν λύσαμε το πρόβλημα μας από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί ακόμη εμβόλιο και φάρμακο.

Απλά, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, με τα μέτρα καταφέραμε να μειώσουμε την εξάπλωση του, αλλά θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί για να μην οδηγηθούμε σε επανάκαμψη του κύματος του κορωνοϊού, κατέληξε.