Iδού η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Xάρτης με σημείο οριοθέτησης


Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί. το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ίδιο χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες.

Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών και μεταφράζεται από τα τουρκικά προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Η συμφωνία είναι ένα 5σελιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί. Η συμφωνία είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθούν με βάση την εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών η επίλυση θα γίνει μέσω διπλωματικών διαύλων και με βάση το άρθρο 33 του καταστατικού των ΗΕ. Στο χάρτη της συμφωνίας στα σημεία Α – Β φαίνεται η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, μήκους 18.6 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με το CNN Turkey  στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν ‘αναπόσπαστο μέρος’ της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία)  πριν την τελική συμφωνία.

Στο τέλος του κειμένου του μνημονίου παρατίθενται αναλυτικά οι συντεταγμένες που περιλαμβάνει η συμφωνία. Στην αρχή οι συντεταγμένες στην περιοχή της Τουρκίας και έπειτα οι συντεταγμένες στην περιοχή της Λιβύης. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε την ίδια θέση, ενώ η Αθήνα έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.


Την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.