Πού θα μπουν οι κάμερες τροχαίας


Συνολικά 24 σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης και μόνο σε Λευκωσία και Λεμεσό θα εγκατασταθούν στο πρώτο στάδιο του προγράμματος εγκατάστασής τους, κατά το οποίο θα πρέπει να παραδοθούν και οι 20 φορητές κάμερες. Στο δεύτερο στάδιο, θα εγκατασταθούν ακόμα 66 σταθερές κάμερες σε Λάρνακα και Πάφο, όπως και σε επαρχιακούς δρόμους όλης της Κύπρου.

Συνολικά, με την ολοκλήρωση και του πρώτου και του δεύτερου σταδίου εγκατάστασης και λειτουργίας, θα τοποθετηθούν κάμερες φωτοεπισήμανσης σε έξι διασταυρώσεις στη Λευκωσία, σε 10 διασταυρώσεις στη Λεμεσό, σε τέσσερις διασταυρώσεις στη Λάρνακα και σε τέσσερις διασταυρώσεις στην Πάφο. Επίσης σε περιφερειακούς δρόμους θα εγκατασταθούν κάμερες σε δύο σημεία αυτοκινητόδρομων και επαρχιακών δρόμων της επαρχίας Λάρνακας, σε ένα στην επαρχία Πάφου και τρία στο διαμέρισμα Μόρφου. 

Αυτό προβλέπουν και οι όροι του διαγωνισμού, για τον οποίο να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών -αν δεν δοθεί παράταση- λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση και κατακύρωση του διαγωνισμού και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές, θα ακολουθήσει η τελική διαπραγμάτευση για τον τελικό σχεδιασμό του αναδόχου. Η εγκατάσταση των καμερών σε πιλοτικό στάδιο -αφορούν μία διασταύρωση στην πρωτεύουσα- θα πρέπει να αναμένεται σε πέντε μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, των καμερών της πρώτης φάσης περίπου 11 μήνες μετά, και της Β φάσης περίπου 15 μήνες από την υπογραφή της ανάθεσης του έργου.

Σε πρώτο στάδιο, στη Λευκωσία θα τοποθετηθούν 16 σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης σε τέσσερις διασταυρώσεις και σε δεύτερο στάδιο ακόμα τρεις κάμερες. Πρώτες – πρώτες, για την δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, θα τοποθετηθούν τέσσερις συνολικά κάμερες στην διασταύρωση της λεωφ. Γρίβα Διγενή με τη λεωφ. Δημοσθένη Σεβέρη. 

Ακολούθως θα τοποθετηθούν τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση της λεωφ. Σπύρου Κυπριανού (πρώην Τροόδους) με τη λεωφ. Κωσταντινουπόλεως και δύο κάμερες στη συμβολή της Αρχ. Μακαρίου και Σπύρου Κυπριανού με τη λεωφ. Διγενή Ακρίτα.
Τέσσερις κάμερες θα τοποθετηθούν και στα φώτα τροχαίας της διασταύρωσης της λεωφ. Γρίβα Διγενή με τη λεωφ. Προδρόμου. Επίσης, δύο κάμερες θα τοποθετηθούν στα φώτα τροχαίας στη συμβολή της λεωφ. Λεμεσού, με την οδό Αρμενίας.
Σε δεύτερο στάδιο, θα τοποθετηθούν και τρεις κάμερες φωτοεπισήμανσης στα φώτα τροχαίας της λεωφ. Λεμεσού στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αθαλάσσας.

Στη Λεμεσό, σε πρώτο στάδιο θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση της λεωφ. Μακαρίου ΄Γ, με τις λεωφ. Ν. Παττίχη και Αρχ. Λεόντιου Ά, όπως και τέσσερις στη διασταύρωση της λεωφ. Αγ. Φυλάξεως με τη λεωφ. Γλάστωνος (Ιουνίου 1943).  

Στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, θα τοποθετηθούν κάμερες σε ακόμα εννέα σημεία. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση της λεωφ. Νίκου Παττίχη με τη λεωφ. Σπύρου Κυπριανού, όπως και τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση της λεωφ. Σπύρου Κυπριανού και λεωφ. Αγίας Ζώνης. 

Επίσης, τρεις κάμερες στην συμβολή της λεωφ. Κολωνακίου με τις λεωφ. Αγ. Αθανασίου και Γρίβα Διγενή, τρεις κάμερες στη συμβολή της λεωφ. Βας. Γεωργίου Ά με τη λεωφ. Χριστάκη Κρανού, δύο κάμερες στη λεωφ. Αμαθούντος, σε σημείο πίσω από το ξενοδοχείο «Αρσινόη», και δύο κάμερες επίσης στη λεωφ. Αμαθούντος, στη συμβολή της με την οδό Αριάδνης.

Στη Λεμεσό θα τοποθετηθούν ακόμα δύο κάμερες, όχι όμως για καταγγελίες, αλλά για παρατήρηση της τροχαίας κίνησης στη λεωφ. 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή που διασταυρώνεται με τη λεωφ. Μακαρίου ΄Γ. 

Στη Λάρνακα και την Πάφο, δεν θα εγκατασταθούν κάμερες φωτοεπισήμανσης στην Α φάση. Σε σχέση με τη Λάρνακα, προβλέπεται ότι στην Β φάση του προγράμματος, θα εγκατασταθούν τέσσερεις κάμερες στην διασταύρωση της λεωφ. Σπύρου Κυπριανού με τη λεωφόρο Αλ. Παναγούλη, τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση των λεωφόρων Αρτέμιδος και Φανερωμένης και τέσσερις κάμερες στη συμβολή των λεωφόρων Ελευθερίας, Ελλάδος και Σπ. Κυπριανού (φώτα Ζαπάτα). Επίσης δύο κάμερες θα εγκατασταθούν στην συμβολή της λεωφ. Μακαρίου Γ με οδό Τσαγγαρίδη.

Στην Πάφο, επίσης στη Β φάση εγκατάστασης του συστήματος, θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση των λεωφόρων Γ. Κρανιδιώτη και Γεωργίου Σάββα, τέσσερις στη διασταύρωση της λεωφόρου Ελλάδας με τις λεωφόρους Δημοκτατίας και Τάσσου Παπαδόπουλου, τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση της συμβολής της λεωφόρου Αγίων Αναργύρων με τις λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Αγαπήνωρος και δύο στη συμβολή των λεωφόρων Αθηνών και Χριστόδουλου Σώζου. 

Σύμφωνα με τους τεχνικούς όρους, οι κάμερες φωτοεπισήμανσης έχουν ως αποστολή να καταπολεμήσουν κυρίως έξι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:

 

1. Παραβίαση ορίου ταχύτητας.
2. Παραβιάσεις κόκκινου φωτός.
3. Παραβιάσεις ζώνης ασφαλείας.
4. Χρήση κινητού τηλεφώνου ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου κατά την οδήγηση.
5. Παραβίαση λευκής γραμμής «στοπ» σε εξόδους και φώτα τροχαίας.
6. Μη χρήση προστατευτικού κράνους.

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

Εκτός αστικών περιοχών, προβλέπεται επίσης σε δεύτερο στάδιο να εγκατασταθούν παγκύπρια 12 κάμερες φωτοεπισήμανσης. Στην επαρχία Λάρνακας προβλέπεται η εγκατάσταση τεσσάρων καμερών, όλες στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας και, συγκεκριμένα, μία στο 3ο χιλιόμετρο, δύο στο 6ο χιλιόμετρο και μία στο 9ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχία Πάφου θα εγκατασταθούν δύο κάμερες φωτοεπισήμανσης -στη β΄ φάση- στον παλιό δρόμο Πάφου – Λεμεσού και συγκεκριμένα μία στο 9ο χιλιόμετρο του δρόμου και μία στο 12ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχία Λευκωσίας προβλέπονται τέσσερις κάμερες στον δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους στο διαμέρισμα Μόρφου και, συγκεκριμένα, μία κάμερα στο 24ο χιλιόμετρο, μία στο 27ο χιλιόμετρο, μία στο 39ο χιλιόμετρο και μία στο 42ο χιλιόμετρο. Πρόσθετα, στην επαρχία προβλέπεται και η τοποθέτηση καμερών στον δρόμο από Ατσά προς Μαραθάσα και συγκεκριμένα μία στο 3ο χιλιόμετρο του εν λόγω δρόμου και μία στο 6ο χιλιόμετρο.