Ιατρικό λάθος θα επικαλεστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου


Σε πέντε απόπειρες δολοφονίας της Τζωρτζίνας, μέσα σε μόλις μία ημέρα, φέρεται να είχε προχωρήσει η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ήταν στις 28 Ιανουαρίου 2022, παραμονή του θανάτου του παιδιού στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να έδωσε μικρές δόσεις κεταμίνης στην Τζωρτζίνα, την παραμονή του θανάτου της, όσο ήταν μόνη με το παιδί μέσα στον θάλαμο νοσηλείας. Στις 11.00 το πρωί της 28ης Ιανουαρίου, στις 11.25, στις 14.30, στις 18.30 και κοντά στα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Την επόμενη ημέρα κατηγορείται ότι χορήγησε στο παιδί τη θανατηφόρα δόση.

Απολογείται το πρωί της Δευτέρας

Τα στοιχεία εναντίον της είναι ισχυρά και καλά δεμένα. Θα πρέπει να τα αντικρούσει σήμερα Δευτέρα στις 12.00 ενώπιον της 18ης ανακρίτριας.


Τις δύο τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους δικηγόρους της και προετοιμάζεται για την απολογία της, από τον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, χωρίς ίχνος συναισθήματος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Μόνο που η κατηγορούμενη μητέρα έχει να αντιμετωπίσει πλέον, εκτός από τη Δικαιοσύνη, και τον σύζυγο και πατέρα των τριών τους παιδιών, Μάνο Δασκαλάκη. Το ρήγμα που βαθαίνει ανάμεσά τους, με την κατάθεση και διαζυγίου εκ μέρους της 33χρονης και με έμμεσες πλην σαφείς αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στο ζευγάρι, ίσως οδηγήσει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου βάζει στο κάδρο τον Μάνο Δασκαλάκη, κάνοντας λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» με σκοπό να μην πάει φυλακή. Και ο Μάνος Δασκαλάκης δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής και «καίει» την υπερασπιστική γραμμή της 33χρονης.

Η κατηγορούμενη θα επιχειρήσει να φέρει ανατροπή στα μέχρι σήμερα γνωστά και πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία.

-Πρώτον, θα ισχυριστεί ότι η ουσία κεταμίνη υπήρχε στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου νοσηλευόταν και άφησε την τελευταία πνοή το 9χρονο κορίτσι, και ότι ήταν στη διάθεση γιατρών και νοσηλευτών.

-Δεύτερον, θα υποστηρίξει ότι η ουσία δόθηκε στο παιδί από κάποιον τρίτο χωρίς δόλο. Ουσιαστικά, θα επιχειρήσει να πείσει ότι στον θάνατο της Τζωρτζίνας οδήγησε ιατρικό λάθος ή  παράβλεψη των νοσηλευτριών.

Όπως είπε ο ένας εκ των συνηγόρων της, Όθωνας Παπαδόπουλος, «η Ρούλα υποπτεύεται ότι ήταν (η κεταμίνη) ήδη στο νοσοκομείο και χορηγήθηκε στα πλαίσια κακής χρήσης της, από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τη νοσηλεία του μικρού παιδιού. Ακολουθώντας την πορεία της συγκεκριμένης ουσίας θα βρούμε ποιος τελικά την έφερε στο νοσοκομείο, και ενδεχομένως από εκεί και πέρα ποιος τη χρησιμοποίησε».

Οι μαρτυρίες των αρμοδίων, όμως, δύσκολα θα καταρριφθούν. Τόσο ο διοικητής του Παίδων Παπασσάβας όσοι και οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες έχουν ξεκαθαρίσει στις καταθέσεις τους ότι κεταμίνη δεν υπήρχε στο νοσοκομείο ούτε ήταν στη θεραπευτική αγωγή της 9χρονης

Στις ισχυρές αυτές μαρτυρίες έρχεται να προστεθεί και ένα βαρύ πλήγμα από τον Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος καταρρίπτει και εκείνος την υπερασπιστική γραμμή της κατηγορούμενης συζύγου του, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι, επιβεβαιωμένα από τον Οργανισμό Φαρμάκων και από αυτούς που προμηθεύουν τα φάρμακα στο «Αγλαΐα Κυριακού», δεν υπήρχε κεταμίνη στο νοσοκομείο. 

Οι αστυνομικές αρχές αναμένουν εισαγγελική εντολή για την εκταφή της Τζωρτζίνας, προκειμένου να ανασύρουν το τάμπλετ που φαίνεται ότι βρίσκεται μέσα στο μνήμα του 9χρονου κοριτσιού και το οποίο μαρτυρίες αναφέρουν πως τοποθέτησε εκεί η μητέρα του, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Το tablet θα το αποστείλουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια στη ΓΑΔΑ προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την υπόθεση, καθώς υποπτεύονται ότι το έθαψε μαζί με το παιδί για να αποκρύψει στοιχεία.

Και δεύτερο πρόσωπο;

Όσο η έρευνα εξελίσσεται και νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών είναι όλο και περισσότεροι πεπεισμένοι ότι στη δολοφονία της Τζωρτζίνας εμπλέκεται και δεύτερο πρόσωπο που ξέρει αλλά συγκαλύπτει τον δολοφόνο.

Παράλληλα, κινούμενοι προς κάθε κατεύθυνση και πηγαίνοντας όλο και πιο πίσω στον χρόνο για να ερευνήσουν ένα προς ένα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας, σταμάτησαν στις 11 Απριλίου 2021, όταν το παιδί νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο - Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών και υπέστη ανακοπή.

Επί 55 λεπτά ο αναισθησιολόγος πάλευε μέχρι να καταφέρει να επαναφέρει το παιδί στη ζωή. Παρούσα και η μητέρα, η οποία, σύμφωνα με κατάθεση νοσηλεύτριας, παρακολουθούσε ανέκφραστη.

Η κατάθεση της νοσηλεύτριας είναι σοκαριστική. «Γύρισε η μητέρα προς το μέρος μου την ώρα που ο συνάδελφος έκανε την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, κι ενώ είχαν περάσει 15 λεπτά είπε: «Πέθανε… Σταματήστε την προσπάθεια, δεν έχει κανένα νόημα. Δεν γυρίζει πίσω η Τζωρτζίνα. Ταλαιπωρήθηκε και είναι καλύτερο να αναπαυθεί».

Παρών στο επεισόδιο αυτό, πριν κληθούν οι γιατροί, ήταν και ο Μάνος Δασκαλάκης, και είναι αυτό το επεισόδιο της Τζωρτζίνας που βάζει στο κάδρο των ερευνών και τον ίδιο.

Το ειδεχθές του εγκλήματος που φέρεται να διέπραξε, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ανθρωποκτονιών και οι καταθέσεις των ιατροδικαστών, των γιατρών και των νοσηλευτριών που είχαν φροντίσει την 9χρονη Τζωρτζίνα, είναι συντριπτικά και, όπως εκτιμάται, η προφυλάκιση για τη Ρούλα Πισπιρίγκου είναι μονόδρομος.

Παράλληλες έρευνες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι έρευνες για τον θάνατο των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας - της 3,5 ετών Μαλένας και της 7 μηνών Ίριδας.

Οι ιατροδικαστές και οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών πιστεύουν πως ακολουθήθηκε διαφορετικός «μηχανισμός θανάτου». Έχουν αποκλείσει τη χορήγηση κεταμίνης και αναζητούν στοιχεία για ασφυκτικό θάνατο των παιδιών.

Στο κάδρο των ερευνών έχει μπει και ο μυστήριος θάνατος της 69χρονης σπιτονοικοκυράς του ζεύγους, η οποία ήταν κατάκοιτη.

Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ θα ανοίξουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη.