Οι χειρότεροι καταναλωτές στην ΕΕ οι Κυπριοι

leftadanΣτοιχεία σοκ αποκαλύπτει, σε συνέντευξη στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Επίτροπος για την Πολιτική των Καταναλωτών, Νέβεν Μιμίτσα. 70% όσων Κυπρίων έλαβαν καταναλωτικά δάνεια τα τελευταία δύο χρόνια, αγνοούσαν τα πιστωτικά τους δικαιώματα. Ενώ το 2012 η Κύπρος βρέθηκε στη χαμηλότερη θέση των αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές συνθήκες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

PRIVA CLUB: Κάθε Σάββατο κοντά σας για να παίρνουν…φωτιά τα Σαββατόβραδά σας! Για κρατήσεις καλέστε στο 99865104 

Τα τελευταία δύο χρόνια, 35% των Κυπρίων έλαβαν καταναλωτικά δάνεια από διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων το 70% αγνοούσε παντελώς τα πιστωτικά του δικαιώματα.

Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο Επίτροπος για την Πολιτική Καταναλωτών Νέβεν Μιμίτσα, ο οποίος επικαλούμενος τους πίνακες επιδόσεων που καταρτίζει η Κομισιόν, επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Neven Mimica, Επίτροπος για την Πολιτική Καταναλωτών:"Με βάση τους πίνακες επιδόσεων που καταρτίζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν κάθε χρόνο, δυστυχώς φαίνεται ότι οι Κύπριοι καταναλωτές βρίσκονται στη χειρότερη θέση όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους προμηθευτές και εμπόρους, όπως επίσης και σε σχέση με τη γνώση των δικαιωμάτων τους"
Με βάση τα δεδομένα αυτά και υπό το φως της δύσκολης οικονομικής κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Επίτροπος Μιμίτσα θα επισκεφθεί τη νήσο στις δέκα Ιανουαρίου, στο πλαίσιο εκστρατείας για την ενημέρωση των Κυπρίων σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν όταν παίρνουν καταναλωτικό δάνειο μεταξύ 200 και 75000 ευρώ.
Στο επίκεντρο της εκστρατείας βρίσκεται το δικαίωμα για ξεκάθαρη και τυποποιημένη ενημέρωση πριν τη σύναψη του δανείου, το δικαίωμα υπαναχώρησης 14 μέρες μετά την υπογραφή του δανείου και το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής.
Νέβεν Μιμίτσα, Επίτροπος Πολιτικής Καταναλωτών: " Στις περισσότερες χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο αρνητικά από την κρίση, όντως οι καταναλωτικές συνθήκες εμφανίζονται ως πολύ αδύναμες. Αυτή είναι η περίπτωση της Κύπρου. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις συναλλαγές με τις τράπεζες και στις συναλλαγές στο πλαίσιο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, θα θέλαμε να διορθώσουμε την κατάσταση" .
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, οι πίνακες επιδόσεων της Κομισιόν καταδεικνύουν ότι το 70% των Κυπρίων καταναλωτών δεν αισθάνονται επαρκώς προστατευμένοι, ενώ ποσοστό 60% θεωρεί ότι οι έμποροι δεν σέβονται τα δικαιώματα τους. Ως εκ τούτου, κατέληξε ο Νέβεν Μιμίτσα, η Κομισιόν καλεί τους Κυπρίους καταναλωτές «να μη φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους αλλά και να δρουν όταν βλέπουν ότι αυτά καταπατώνται».
ΠΗΓΗ:ant1iwo.com