Ήρθε για διακοπές στην Αγία Νάπα, χτύπησε και είναι διασωληνωμένος εδώ και ένα μήνα


Από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή 22χρονου Βρετανού που ενεπλάκηκε σε ατύχημα στην Αγία Νάπα τον Μάιο, καθώς συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με σοβαρά τραύματα. Η οικογένειά του βλέπει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο για να τον μεταφέρει πίσω στο σπίτι του θα χρειαστεί αρκετές χιλιάδες στερλίνες, τα οποία προσπαθεί να μαζέψει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας 22χρονος από το βόρειο Λονδίνο υπέστη καταστροφικά τραύματα όταν πήγε φρικτά λάθος μια βόλτα με buggy, κατά τη διάρκεια των διακοπών που έκανε με ανδροπαρέα στην Αγία Νάπα. Ο Andre Franco από το Camden, ενοικίασε το buggy μαζί με τρεις άλλους φίλους του στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Κύπρου αλλά ένα ατύχημα του άλλαξε τη ζωή το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022.

Η 61χρονη μητέρα του, Isabel Franco, δήλωσε πως η παρέα έπινε βαριά πριν να πάρουν το buggy γύρω στις 6:30 το πρωί τοπική ώρα. Ο Andre και ένας φίλος του εκτινάχθηκαν από το πίσω κάθισμα όταν ο οδηγός έπιασε πολύ γρήγορα μια στροφή. Ο φίλος του είχε μόνο γδαρσίματα από την πτώση, όμως άνοιξε το κεφάλι του Andre, με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά αιμορραγία και τεράστιο φούσκωμα στον εγκέφαλο.  

Μιλώντας εκ μέρους της Isabel Franco, η γιαγιά του Andre, Susana Costa, ανέφερε στο MyLondon: «Οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, επειδή τα αγόρια που ήταν μαζί του πανικοβλήθηκαν. Ήταν μεθυσμένοι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, εκείνη την ώρα του πρωινού σε ένα τέτοιο μέρος. Πανικοβλήθηκαν επειδή είδαν αίμα και νομίζω απλώς τρόμαξαν».

Οι νεαροί κατάφεραν να ειδοποιήσουν τις Αρχές αμέσως και ο Andre μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο και ακολούθως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την ίδια νύχτα. Ενώ μεταφερόταν το νοσοκομείο, ένα από τα αγόρια κάλεσε την μητέρα του στο Λονδίνο για να της πει τι συνέβη. Η Isabel είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει από το σοκ της, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα.

Η Isabel εξομολογήθηκε ότι «δεν αναγνωρίζω το συναίσθημα. Νομίζω δεν αισθανόμουν τίποτα, επειδή φοβάμαι να έχω αισθήματα. Δεν πανικοβλήθηκα, κοκάλωσα. Θυμάμαι μόνο πως η Susana ήταν δίπλα μου και μου είπε ‘ο Andre είχε ένα ατύχημα’ και της έδωσα το τηλέφωνο γιατί δεν μπορούσα να μιλήσω».

Οι δύο γυναίκες πήραν την πρώτη πτήση που μπορούσαν να βρουν, μαζί με τον πατέρα του Andre, Carlos, και έφτασαν την Κυριακή στην Αγία Νάπα. Δευτέρα πρωί-πρωί πήγαν στο νοσοκομείο. Φοβούνταν πάρα πολύ να δουν τον Andre, μετά από όσα τους είπαν οι γιατροί.

«Με αυτά που μας είπαν, η φαντασία ξεκινά να οργιάζει», εξήγησε η Susana. «Στο μυαλό μας είχαμε το χειρότερο δυνατό σενάριο, προφανώς, όταν φτάσαμε εκεί. Περιμέναμε κάτι πραγματικά φρικτό». Η γιαγιά του Andre είπε ότι η ίδια και η Isabel ανακουφίστηκαν όταν είδαν πόσο ήρεμος ήταν ο Andre όταν έφτασαν, καθώς βρισκόταν υπό νάρκωση.

Ο Andre, που εργαζόταν part-time στο Urban Outfittes και έπαιζε για τον ποδοσφαιρικό όμιλο Gospel Oak, δεν κατάφερε να περπατήσει ή να μιλήσει από τη μέρα του ατυχήματος και είχε μία σειρά μεγάλων επεμβάσεων, μεταξύ των οποίων μία για να αφαιρεθεί μέρος του κρανίου του, ώστε να υπάρχει χώρος για τον φουσκωμένο του εγκέφαλο.

Παρόλο που το αρχικό σοκ για τις δύο γυναίκες δεν ήταν τόσο άσχημο όσο περίμεναν, σύντομα αντιλήφθηκαν ότι μπορεί ο Andre να μην αναρρώσει πλήρως. «Αυτή τη στιγμή οι γιατροί δεν μας λένε πολλά, επειδή δεν ξέρουν», δήλωσε η Susana, προσθέτοντας ότι οι γιατροί είναι πολύ επιφυλακτικοί, μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα στον εγκέφαλο.

Όμως η μητέρα και η γιαγιά του έχουν λόγους να ελπίζουν. Την περασμένη εβδομάδα, το νοσοκομείο επικοινώνησε με την Isabel για να την ενημερώσει ότι ο Andre έγινε πιο δραστήριος. «Παρόλο που παραμένει διασωληνωμένος, σε κάποιες φάσεις κινείται, κινεί τα πόδια του, τα χέρια του, το σώμα του, όμως είναι ακόμα νωρίς για να ξέρουμε σίγουρα», είπε η Susana.

Συνέχισε λέγοντας πως «τον ρωτήσαμε ερωτήσεις και κουνά το κεφάλι του για το «όχι» και το «ναι». Τον ρωτήσαμε διάφορα πράγματα, για εμάς, αν μας αναγνωρίζει. Του κάνουμε αστεία. Είδαμε κάποιες εκφράσεις στο πρόσωπό του που παραπέμπουν, νομίζω, σε χαμόγελο. Αλλά δεν ξέρω αν είναι ευσεβής πόθος, επειδή ποτέ δεν απάντησε ναι ή όχι».

Οι γυναίκες επικοινωνούν με το νοσοκομείο δύο φορές την ημέρα, καθώς δικαιούνται να το επισκεφθούν δύο φορές την εβδομάδα. Αναφέρουν ότι είναι πολύ αγχωτική αυτή η αναμονή, ενώ το κόστος αυξάνεται, καθώς πληρώνουν 50 ευρώ η κάθε μια για PCR κάθε φορά που θα πάνε στο νοσοκομείο και επιπλέον χρήματα για το ταξί, καθώς δεν υπάρχουν καλές συγκοινωνίες στην περιοχή.

Αυτό το κόστος όμως είναι μηδαμινό μπροστά στα όσα θα τους κοστίσει όταν δοκιμάσουν να πάρουν τον Andre στο σπίτι, προστίθεται στο δημοσίευμα. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη ιατρική αεροπορική μεταφορά για να επιστρέψει στο Λονδίνο, με τη Susana να λέει ότι μπορεί να κοστίσει μεταξύ 15-32 χιλιάδες στερλίνες, αναλόγως αν θα είναι σε θέση να καθίσει κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Η Isabel δημιούργησε σελίδα στο GoFundMe για να μαζέψει λεφτά για την επιστροφή του Andre. Δήλωσε πως δύο από τους νεαρούς που ήταν μαζί του στο ταξίδι ήταν πολύ αναστατωμένοι και υποστηρικτικοί, στέλνοντας της μηνύματα κάθε μέρα, και ένας από αυτούς έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό στη σελίδα. «Κατανοούμε ότι είναι νεαρά παιδιά και κάνουν τέτοια πράγματα», είπε η Susana, με την Isabel να προσθέτει ότι «απλώς θέλουμε να τον φέρουμε σπίτι».