Hantavirus: Οι ειδικοί εξηγούν γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε


Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου μία είδηση που αναφέρει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον ενός νέου ιού, του hantavirus, ο οποίος επίσης ξεκίνησε από την Κίνα.

Αφορμή για τα δημοσιεύματα αποτέλεσε χθεσινή είδηση του κινεζικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Global Times, για τον θάνατο ενός άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό αυτό και αρνητικός στον κορωνοϊό.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Παθήσεων και Πρόληψης (CDC), o hantavirus προκαλεί πόνο, πυρετό, ρίγη, ναυτία και θολή όραση. Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω επαφής με ούρα ή σάλιο των τρωκτικών και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από το δάγκωμά τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με το CDC να υπογραμμίζει ότι τα κρούσματα είναι σπάνια.

Εδώ και 20 χρόνια

Τα πρώτα περιστατικά του ιού αυτού καταγράφηκαν πριν από μία εικοσαετία, ενώ στην Κίνα κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και περίπου 20 χρόνια εμβόλιο κατά του ιού. Σύμφωνα με το Global Times, οι ανοσολογικές έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο προστατεύει μέχρι και 92% έξι χρόνια μετά τη χορήγησή του, κάτι που δείχνει ότι κάποιος δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ξανά στη ζωή του. Στις ΗΠΑ από το 1993 μέχρι το 2017 καταγράφηκαν μόνο 728 περιστατικά, με την πλειοψηφία αυτών να μην οδηγεί σε θάνατο.

«Υστερία»

Από την πλευρά του το USA Today, σημειώνει πως το περιστατικό καταγράφηκε εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας και αναστάτωσης για τον κορωνοϊό, ωστόσο αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο hantavirus αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία».

Μιλώντας στο Global News του Καναδά, η Δρ. Stephanie Smith του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έκανε λόγο για «υστερία» προσθέτοντας ότι στον Καναδά και στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια δεν έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά.

Μέσω Whatsapp

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Independent, ο φόβος των πολιτών για τον hantavirus, ενισχύθηκε από παραπλανητικά μηνύμα στο Whatsapp. Στόχος των μηνυμάτων αυτών, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, είναι να εκμεταλλευτούν τον φόβο γύρω από τον κορωνοϊό και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να μοιραστεί ακόμη πιο ανησυχητικές πληροφορίες, προκαλώντας ακόμη περισσότερο άγχος.

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστοσελίδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων snopes.com, «επειδή ο hantavirus δεν είναι κάτι νέο και επειδή δεν μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, κανένας δεν πρέπει να φοβάται ότι επίκειται έξαρση μίας νέας επιδημίας από αυτόν τον ιό.