"Η Τουρκία ετοιμάζει πυρηνικά όπλα"


Σε μία αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε ο πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγός Ανδρέας Πενταράς, μιλώντας στο Sigma 


Όπως καταγγέλλει ο κ. Πενταράς, «στη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού παρέχεται η δυνατότητα στην Άγκυρα να παράγει στους τέσσερις αντιδραστήρες απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων και βομβών».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο sogma, ο κ. Πενταράς, εξήγησε ότι «η Κύπρος βρίσκεται στον ραδιενεργό κυκλώνα που κρύβει το Ακουγιού, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τα ραδιενεργά υλικά» και συνέχισε λέγοντας πως «το ρήγμα στην κατασκευή του εργοστασίου αποκαλύπτει τις προχειρότητες που υπάρχουν».

Σημείωσε δε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να τοποθετηθεί στο εργοστάσιο μία επιτροπή που θα ελέγχει τη λειτουργία του.

Welt: Τα ριψοκίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν στην Κύπρο

Eν τω μεταξύ στην απρόβλεπτη και επιθετική στάση της Άγκυρας και του προέδρου Ερντογάν εστιάζει ανάλυση της γερμανικής Welt. «Η Τουρκία απειλεί τις Βρυξέλλες (σσ.: για την προσφυγική συμφωνία), στην Κύπρο τουρκικά πλοία αναζητούν φυσικό αέριο και η Άγκυρα προκαλεί με την αγορά των ρωσικών S-400. Τα επεισόδια είναι συμπτωματικά και χαρακτηριστικά του ηγετικού προφίλ του Ερντογάν. Κατά ειρωνικό τρόπο όμως θα μπορούσαν να γίνουν για τον ίδιο μπούμερανγκ» σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται πανικός». O Ερντογάν ανοίγει «νέα μέτωπα με τη Δύση και κάθε φορά θέλει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο». Για παράδειγμα με τις απειλές στο προσφυγικό θέλει να πετύχει την κατάργηση της βίζας, ενώ με την αγορά των S-400 επιδιώκει μια  «αποξένωση» από το ΝΑΤΟ, με φόντο το Συριακό και το Κουρδικό. «Αυτή η ψυχρά υπολογισμένη πολιτική φέρνει πάντα και τη πιθανότητα ριζικών ανατροπών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», σημειώνει η Welt, θέτοντας το ερώτημα τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Κύπρου.