Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πυρηνικά


Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία φαίνεται πως δεν είναι ένα επικίνδυνο όνειρο του Ερντογάν αλλά υπήρχε για δεκαετίες στους πολιτικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, όχι μόνο δεν διαψεύδει τα επικίνδυνα οράματα του Ερντογάν, αλλά αντίθετα καταγράφει γεγονότα που δείχνουν τις προθέσεις της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον Γιακίς, «το τουρκικό όραμα για απόκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων δεν είναι κάτι το νέο». Σε άρθρο του ο Γιασάρ Γιακίς καταγράφει δύο επίσημες τοποθετήσεις, πριν από τον Ερντογάν, ως προς τον στόχο της απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Η πρώτη τοποθέτηση έγινε από τον πρώην Τούρκο Πρόεδρο Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε προτείνει όπως υπάρξει συνεργασία με το Πακιστάν στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας. Η τοποθέτηση Κενάν Εβρέν έγινε τη δεκαετία του ’80, όταν ο στρατός είχε αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία μετά από πραξικόπημα.

Η δεύτερη τοποθέτηση ήρθε πολύ αργότερα, το 2006, από τον στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Κατά την αποχαιρετιστήριά του ομιλία ο στρατηγός Οζκιόκ είχε κάνει αναφορά στο θέμα της απόκτησης πυρηνικών από την Τουρκία.

Ο Γιασάρ Γιακίς σημειώνει την ίδια ώρα πως είναι η πρώτη φορά που το όλο ζήτημα μπαίνει με την ευθύτητα που το έθεσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματίες, νωρίτερα αυτό τον μήνα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει πως «είναι απαράδεκτο για κάποιες χώρες να έχουν πυρηνικά όπλα και η Τουρκία να μην μπορεί». Ο Τούρκος πολιτικός καταγράφει μια σειρά από εμπόδια που έχει σήμερα η Τουρκία στο να πετύχει τον στόχο της απόκτησης πυρηνικών. Εμπόδια που δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να επιχειρήσει να προσπεράσει. Κάτι που εάν το πράξει σημαίνει και υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.

 
Σύμφωνα με τον Γιακίς, η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, πράξη που σημαίνει ότι έχει δώσει όρκο να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Επίσης η Τουρκία έχει δεσμευτεί στην Συνθήκη Τερματισμού των Πυρηνικών Δοκιμών του 1996, στο Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας που απαγορεύει τη διακίνηση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους, και στον Κώδικα Δεοντολογίας της Χάγης κατά της διάδοσης πυρηνικών πυραύλων του 2002.

Εάν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικών κεφαλών «θα πρέπει πρώτα να αποσυρθεί από όλα τα διεθνή σώματα» γιατί «εάν δεν αποσυρθεί και προχωρήσει σε απόκτηση των πυρηνικών» τότε θα κινδυνεύει με κυρώσεις.

Αλλά ακόμα και από μόνη της η αποχώρηση από τα διεθνή σώματα δεν είναι αρκετή για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Γιακίς επισημαίνει πως «θα χρειαστεί να βρει ένα πυρηνικό κράτος πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί της».

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν έχει πυραύλους ικανούς για να μεταφέρουν πυρηνική γόμωση. Είτε θα πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή των δικών της πυραύλων, είτε θα πρέπει να βρει χώρα έτοιμη να της τους προμηθεύσει.

 

Μιλώντας πρόσφατα, σε συγκέντρωση μελών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στις αρνήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων: «Ζητήσαμε έξυπνες βόμβες από τον (Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ) Ομπάμα, του είπαμε ότι τις χρειαζόμαστε, αλλά δεν μας τις έδωσαν. Ζητήσαμε και από τον (διάδοχο του Ομπάμα, Ντόναλντ) Τραμπ, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ως εκ τούτου, τις κατασκευάζουμε μόνοι μας».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα να κατασκευάζει νέου τύπου οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).