Η πρώτη θεία λειτουργία στον Άγιο Γέωργιο τον Εξορινό μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων κανονικά πρέπει να οδηγεί στο άνοιγμα και την επανένωση της πατρίδας μας, δήλωσε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος κάλεσε τους δημότες της κατεχόμενης πόλης να δώσουν μαζικά το παρών τους στη θεία λειτουργία της ερχόμενης Κυριακής στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό στέλνοντας το μήνυμα  ότι «ο λαός της Αμμοχώστου θέλει επιστροφή».


Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στη Λευκωσία ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι «την Κυριακή αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία που θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό στην Μεσαιωνική Αμμόχωστο γιατί γίνεται στο χρονικό πλαίσιο μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και μετά από το δυνατό μας αίτημα προς την Κυβέρνηση και τον ΟΗΕ για άνοιγμα της Αμμοχώστου».
 
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι απλά μια λειτουργία ανήμερα της εορτής της Αγίας Άννας αλλά στέλνει και ένα μήνυμα ότι ο λαός της Αμμοχώστου θέλει επιστροφή, θέλει να τεθεί τέρμα σε αυτή τη μεγάλη αδικία που βιώνει ιδιαίτερα ο κόσμος της Αμμοχώστου σε αυτό το αφάνταστα σκληρό πράγμα που συμβαίνει εις βάρος των δημοτών μιας πόλης».
 
Όπως είπε ο κ. Γαλανός «θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τη φωνή μας και να διατρανώσουμε ότι είναι η ώρα της Αμμοχώστου, είναι η ώρα της θρησκείας μας, είναι η ώρα του πολιτισμού μας, είναι η ώρα να προχωρήσουμε και στα σωστά πλαίσια να λυθεί το Κυπριακό, να τελειώσει αυτό το βάσανο του κυπριακού λαού».
 
«Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και καλούμε όλους τους Αμμοχωστιανούς και Βαρωσσιώτες να δώσουν το παρών τους, να σταθούν δίπλα μας, να εκκλησιαστούν και να μας βοηθήσουν να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα της επίλυσης του Κυπριακού και της επιστροφής στην Αμμόχωστο» είπε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης.
 
Ερωτηθείς για το άνοιγμα μετά από 44 χρόνια από τουρκική εισβολή του 1974 οδοφράγματος της Δερύνειας, ο κ. Γαλανός απάντησε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου έχει τοποθετηθεί ως θέμα αρχής, υπήρξαν διάφορες απόψεις στο πλαίσιο της δημοκρατίας, αλλά η τελική θέση είναι ότι το οδόφραγμα άνοιξε».
 
Είπε ότι  «η θετική πλευρά είναι ότι δίδεται η ευκαιρία να βλέπουμε όλο το δράμα της Αμμοχώστου και ταυτόχρονα είναι η ευκαιρία να επιμένουμε και εμείς ότι ανοίγει το οδόφραγμα και ο δρόμος προς την Αμμόχωστο, ανοίγει και η Αμμόχωστος, με πρώτο βήμα να μπουν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών».
 
Όπως είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου «αυτό το έχουμε ζητήσει και από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της Ειδικής Αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο έχει εκδώσει και ένα πολύ δυνατό ψήφισμα όσον αφορά αυτό το θέμα.
 
Σημείωσε, καταλήγοντας ότι «το άνοιγμα των οδοφραγμάτων κανονικά πρέπει να οδηγεί στο άνοιγμα και την επανένωση της πατρίδας μας, επιμέρους απόψεις υπάρχουν ιδιαίτερα για την χρονική στιγμή που γίνεται και για το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα, το οδόφραγμα, όμως, έχει ανοίξει και με αυτή τη βάση προχωρούμε, δεν πάμε πίσω».
 
Την εκδήλωση της Κυριακής συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Αμμοχώστου, η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Ομάδα «Αμμόχωστος, Η πόλη μας»
 
 Εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ο Αρχιμανδρίτης, Αυγουστίνος, είπε ότι  «η θεία λειτουργία στην κατεχόμενη γη μας εκτός από σημείο της παρουσίας του Θεού και σημείο λατρείας του αληθινού Θεού είναι και μια μαρτυρία της πίστης μας αλλά και της ιστορίας μας».
 
«Πηγαίνοντας εκεί για εκκλησιασμό λέμε ότι εδώ υπήρχε ιστορία, πολιτισμός, πίστη και διαδηλώνουμε την επιθυμία μας να υπάρχει συνέχεια για αυτό ακριβώς καλούμε τους πιστούς να δώσουμε όλοι δυναμικά το παρών μας», ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης.
 
Εκ μέρους της Ομάδας «Αμμόχωστος, Η πόλη μας» ο Παύλος Ιακώβου, είπε ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού όπου θα τελεστεί η λειτουργία την ερχόμενη Κυριακή, «έγινε σύμβολο επανένωσης της πατρίδας μας, γιατί είναι κάτι περισσότερο από χώρος θρησκευτικός, είναι ένας χώρος κι ένας πόλος συνεύρεσης Αμμοχωστιανών και όχι μόνο».
 
Πρόσθεσε ότι  «είναι η επαναφορά της μνήμης και η μεταλαμπάδευση του πόθου της επιστροφής στα παιδιά μας, το μέρος που συναντούμε τους συμπολίτες μας Τουρκοκύπριους το μέρος που οι μύθοι καταρρέουν είναι ο χώρος περιφοράς της ψυχής αυτών που χάσαμε στο μακροχρόνιο ταξίδι της επιστροφής».
 
Ο κ. Ιακώβου είπε ότι μετά τη λειτουργία θα γίνει συγκέντρωση Ε/κ και Τ/κ σε καφενείο της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου.
 
Επίσης, έχουν γίνει διευθετήσεις για δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία, όσων επιθυμούν, από όλες τις πόλεις ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποτείνονται στον αριθμό:  99 587110.
 
Από το Παραλίμνι τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου η ώρα 7 το πρωί, από τη Λάρνακα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η ώρα 7 το πρωί, από τη Λεμεσό και για Πάφο από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας η ώρα 06.30 και από τη Λευκωσία από το Κέντρο Χειροτεχνίας η ώρα 7 το πρωί.