Η κατάσταση σε Πρωταρά και Αγία Νάπα


«Ελάχιστες μέρες πριν από το τέλος και του Ιουνίου η τουριστική βιομηχανία παραμένει μετέωρη και όχι μόνο δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, αλλά όσον αφορά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν βλέπουμε καν το τούνελ. Είμαστε έντονα προβληματισμένοι με την εξέλιξη που θα έχει στη συνέχεια το θέμα των αφίξεων τουριστών. Η πιθανότητα για ένα «μαύρο καλοκαίρι» στην τουριστική βιομηχανία παραμένει και αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα και δυστυχώς και την κοινωνία στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου για έναν πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξαρτιέται το εισόδημά τους από την τουριστική βιομηχανία και παρεμφερείς κλάδους». Με αυτό τον πολύ παραστατικό τρόπο επέλεξε να παρουσιάσει τα δεδομένα της τουριστικής βιομηχανίας στην επαρχία ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Ττάκας, σχολιάζοντας τις ανησυχίες που ήδη εκφράζονται πλέον με έντονο τρόπο, όχι μόνο στην Αμμόχωστο, αλλά και παγκύπρια. 

«Ενόσω η Ρωσία και η Αγγλία παραμένουν εκτός του προγραμματισμού της Κυβέρνησης όσον αφορά στις αερομεταφορές, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και δύσκολη», επισήμανε ο κ. Ττάκας, προσθέτοντας ότι δυστυχώς, με αυτά τα δεδομένα, για την ώρα τα πλείστα ξενοδοχεία δεν έχουν πάρει απόφαση για το αν θα ανοίξουν, όχι μόνο κατά τον Ιούλιο, αλλά και για τον μήνα Αύγουστο. Υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι για την ώρα, τα αποτελέσματα γύρω από τον κορωνοϊό στις δυο αυτές χώρες, που ενδιαφέρουν άμεσα τουριστικά την Κύπρο, «δεν είναι τέτοια που να αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ώρα». Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου στις δηλώσεις του τόνισε ότι δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω για τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα, καθώς εξακολουθεί να παραμένει υπό τα δεδομένα κλειστή για την τουριστική βιομηχανία και η αγορά των χωρών της Σκανδιναβίας. «Υπάρχει επομένως πολύ σοβαρό θέμα, είμαστε στο τέλος Ιουνίου και είμαστε με όλη τη σημασία της έννοιας  μετέωροι ως ξενοδόχοι», επανέλαβε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Ττάκας. 

«Τουριστικό έτος καταστροφής»

Την ίδια στιγμή εξίσου απαισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τους επιχειρηματίες στον κλάδο των κέντρων αναψυχής στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Μιλώντας στο «Φ» ο εκπρόσωπος του κλάδου, Βάσος Ξύδιας, σε οργίλο ύφος έκανε λόγο «για τουριστικό έτος καταστροφής. Και δεν έφτανε που παραμένει για την ώρα αμφίβολο αν θα έρθουν τελικά τουρίστες και πόσοι θα έρθουν, τα κυβερνητικά διατάγματα γύρω από τον κορωνοϊό δεν διευκολύνουν, αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση». Ο κ. Ξύδιας αναφερόταν ειδικά στο διάταγμα που επιτρέπει 150 άτομα σε εξωτερικό χώρο και 75 στον εσωτερικό, για τα καφεστιατόρια.

«Χωρίς τουρίστες και περιμένοντας κόσμο μόνο τα Σαββατοκύριακα και τον Αύγουστο που θα πάρουν τις άδειές τους οι Κύπριοι, μιλούμε για οικονομική καταστροφή. Με τέτοιο ορίζοντα εργασίας και με τα περιοριστικά μέτρα για τον αριθμό πελατών, συμφέρει στα κέντρα αναψυχής να μην ανοίξουν, γιατί αν ανοίξουν θα καταγράψουν μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές, λόγω των λειτουργικών εξόδων που θα έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξύδιας.  

Αλλάζει συνήθειες το κοινό 

«Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού ίσως ωθεί μια μερίδα των καταναλωτών να αλλάξουν συνήθειες, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό. Πολλοί Κύπριοι, κυρίως οικογένειες με παιδιά, έρχονται στην παραλία φέτος με παγωνιέρες, αλλά και κάποια τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν σε συνθήκες παραλίας. Άλλα χρόνια λέγαμε ότι ίσως αυτό το φαινόμενο να οφειλόταν σε οικονομικούς λόγους. Ψάξαμε όμως τα αίτια και διαπιστώνουμε πως σε μια μερίδα πολιτών, υπάρχει πλέον μια μορφή φοβίας ότι είναι δυνατό να εκτεθούν σε κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό, προσερχόμενοι σε καφεστιατόρια». Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βάσος Ξύδιας σχολίασε σχετικές αναφορές ιδιοκτητών καφεστιατορίων στην Αγία Νάπα, ότι «δεν φτάνει φέτος που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τουρίστες, παρατηρείται και το φαινόμενο της παγωνιέρας στην παραλία. Με αποτέλεσμα, να είναι μεν σχετικά γεμάτες από κόσμο, αλλά να μην υπάρχει η ανάλογη κίνηση στα κέντρα αναψυχής που αποτόλμησαν να ανοίξουν. 


Πηγή:Φιλελεύθερος