Η Βρετανία αναθεωρεί τη λίστα με τα «πράσινα» και «πορτοκαλί» νησιά

Οι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών της Ισπανίας όπως Ίμπιζα, Μαγιόρκα και Μινόρκα, αναμένεται να αφαιρεθούν από την «πράσινη λίστα» των Βρετανών ταξιδιωτών που έχει καταρτίσει το Λονδίνο ύστερα από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η Ίμπιζα, η Μαγιόρκα και η Μινόρκα που ανήκουν στα νησιά των Βαλεαρίδων, θα μπορούσαν να προστεθούν στην «amber list» (πορτοκαλί λίστα) υπό τον φόβο της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων της Covid- 19. Τα ελληνικά νησιά παραμένουν στην «πορτοκαλί λίστα».

«Γεγονός» η αβεβαιότητα για τις ασφαλείς χώρες

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραν Σαπς προειδοποίησε σήμερα τους Bρετανούς ταξιδιώτες ότι η αβεβαιότητα για τις ασφαλείς χώρες σε ότι αφορά τη νόσο Covid είναι πλέον «γεγονός».

Στα Νησιά των Βαλεαρίδων, τα κρούσματα του κορωνοϊού είχαν αρχίσει να αυξάνονται προτού προστεθούν στην «πράσινη λίστα» που ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται μετά την εισροή Βρετανών παραθεριστών στους προορισμούς αυτούς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όσοι Βρετανοί ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί χώρες», όπως η ηπειρωτική Ισπανία, πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία.

Τέλος στην καραντίνα για πλήρως εμβολιασμένους που θα επιστρέφουν από πορτοκαλί χώρες

Ωστόσο, από τις 19 Ιουλίου, η υποχρεωτική καραντίνα θα καταργηθεί για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς και για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών που θα επιστρέφουν από τις «πορτοκαλί χώρες».

Σε δηλώσεις του στο πρωινό μαγκαζίνο «BBC Breakfast», ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών δήλωσε: «Εξετάζουμε τους προορισμούς κάθε τρεις εβδομάδες. Ελπίζω να έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι χώρες να μετακινηθούν... Ορισμένες χώρες ενδέχεται να μετακινούν στην «κόκκινη λίστα», μερικές χώρες να ενταχθούν στην «πράσινη λίστα», αλλά ορισμένες να μετακινηθούν αντιθέτως στην «πορτοκαλί λίστα. Είναι γεγονός ότι θα συνεχίσουν να μετακινούνται οι χώρες καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει και να μεταλλάσσεται παγκοσμίως».

Ιταλία, Γερμανία και Πολωνία ενδέχεται να μπουν στην «πράσινη λίστα»

Εκτός από τους προορισμούς που ενδέχεται να βγουν σήμερα από την «πράσινη λίστα», ορισμένοι θα μπορούσαν να προστεθούν σε αυτή, σύμφωνα με Βρετανό εμπειρογνώμονα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ιταλία, η Γερμανία και η Πολωνία συγκαταλέγονται στους προορισμούς που πιθανότατα θα προστεθούν στην «πράσινη λίστα», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπόιλ, πρώην διευθυντή στρατηγικής της μητρικής εταιρείας της British Airways, IAG.

Όπως γράφει στον ιστότοπό του «www.gridpoint.consulting», ευρωπαϊκές χώρες που ενδέχεται να προστεθούν και αυτές στη «πράσινη λίστα» (χωρίς καραντίνα) είναι οι Αυστρία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Ελβετία.

.

Πηγή: Πρώτο Θέμα