Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά το θετικό κρούσμα


Ανακοίνωση, για το θετικό κρούσμα κορωνοϊού, που εντοπίστηκε και αφορά φοιτητή του, εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο, «το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες (21/9/2020) σχετικά με τον εντοπισμό θετικού περιστατικού της νόσου COVID-19 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται για φοιτητή, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και ασυμπτωματικός, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ο φοιτητής διαγνώστηκε ως θετικός, στο πλαίσιο του προγράμματος τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας για μέλη πανεπιστημίων της Κύπρου ηλικίας 18 – 40 ετών».

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται επίσης ότι από την πρώτη στιγμή ο οργανισμός έθεσε σε λειτουργία τα σχέδια δράσης του. Οι χώροι στους οποίους παρακολούθησε μαθήματα το θετικό περιστατικό (τρεις στο σύνολο) απομονώθηκαν άμεσα, ξεκίνησε η διαδικασία απολύμανσής τους και θα παραδοθούν για χρήση αύριο Τετάρτη το πρωί».

Όπως εξηγεί, «όσα μαθήματα διεξάγονταν σε συγκεκριμένες αίθουσες θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την απολύμανσή τους εξ ολοκλήρου διαδικτυακά και για την αλλαγή αυτή έχουν ενημερωθεί τόσο οι διδάσκουσες/οντες, όσο και οι φοιτητές/ριες. Όσοι από τους διδάσκοντες/ουσες, φοιτήτριες/ες παρακολούθησαν κοινά μαθήματα με το φοιτητή που βρέθηκε θετικός στη νόσο θα ειδοποιηθούν από τον Τομέα Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος και το Κέντρο Υγείας του ΠΚ και θα εξεταστούν προληπτικά και δωρεάν, στο πλαίσιο των διαγνωστικών ελέγχων που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την κοινότητα. Επιπλέον ο Τομέας Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που σχετίζεται με την ιχνηλάτηση των επαφών του θετικού περιστατικού».

Αναφέρεται επίσης πως «ο εντοπισμός θετικού περιστατικού ήταν ένα σενάριο για το οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν προετοιμασμένο  και γι΄ αυτό από την αρχή ο οργανισμός εστίασε στην πρόληψη και προστασία της κοινότητας με τα καλύτερα εργαλεία που η διεθνής κοινότητα γνωρίζει μέχρι σήμερα: φυσική και κοινωνική αποστασιοποίηση, καθαριότητα και υγιεινή, χρήση μάσκας, μειωμένος αριθμός συμμετεχόντων σε ακροατήρια όπου απαιτείται και υβριδική διδασκαλία».

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «η είδηση αυτή δεν έρχεται να ανησυχήσει ή να αναστατώσει τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τη μέθοδο διδασκαλίας που αποφασίστηκε εν μέσω της πανδημίας έρχεται για να μας θυμίζει την ανάγκη εμπέδωσης της νέας κουλτούρας λειτουργίας και συμπεριφοράς όλων μας σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Κάθε ένας/μία από εμάς μπορεί να συμβάλει στην αυτοπροστασία του/της και στην προστασία των γύρω του/της. Στα πολλά που αυτή η πανδημία ανέδειξε είναι το πόσο η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο, έχουν αξία. Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για τη δική μας ασφάλεια και υγεία, αλλά και για την ασφάλεια και υγεία του διπλανού μας».

Επίσης, αναφέρεται ότι «γνωρίζουμε ότι η νόσος αυτή είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και με την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασφαλίζουμε πρώτιστα την υγεία της κοινότητας. Η ανίχνευση του πρώτου θετικού περιστατικού στο Πανεπιστήμιο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αφορμή, ούτε και αιτία σχολιασμού του περίγυρου του προσώπου που εντοπίστηκε θετικό. Με αίσθημα προσωπικής ευθύνης ο φοιτητής, χωρίς συμπτώματα, επέλεξε να εξεταστεί για να βεβαιωθεί ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο περίγυρός του θα είναι ασφαλής. Ας γίνει αυτό μάθημα και πρόσκληση στα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου να συμμετέχουν στους διαγνωστικούς ελέγχους που παρέχει το πανεπιστήμιο, ειδικά όταν έχουν την υποψία συμπτωμάτων, ώστε να διαγνώσουμε έγκαιρα και να προλάβουμε τη μετάδοση».

Καταλήγοντας, το Πανεπιστήμιο συνιστά «ψυχραιμία, τήρηση των μέτρων προστασίας﮲ αυτά χρειάζονται και όλα θα πάνε καλά. Οι Πρυτανικές Αρχές και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες παρακολουθούν τις εξελίξεις, τόσο εντός της κοινότητας, όσο και σε τοπικό επίπεδο, ώστε ανά πάσα στιγμή  να προσαρμοστούν στα δεδομένα