Η ακρίβεια «γονάτισε» πολλές οικογένειες στην επ. Αμμοχώστου


Ούτε την περίοδο του 2013, όπου η ανεργία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν είχε τόσα αιτήματα για βοήθεια το «Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος» (ΚΕΠΑ) στο Παραλίμνι, που βοηθά καθημερινά δεκάδες οικογένειες χορηγώντας γεύματα και καλάθια αγάπης. Η ακραία ακρίβεια και το κλείσιμο των τουριστικών επιχειρήσεων στην επ. Αμμοχώστου, εκτόξευσαν τις ανάγκες του ΚΕΠΑ, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Το ίδρυμα, που επιτελεί σπουδαίο έργο στην περιοχή, προσπαθεί ν’ ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες, ώστε να έχουν φαγητό όλες οι οικογένειες.


Ρεπορτάζ: Νατάσα Χριστοφόρου  / Φιλελεύθερος 


Όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» η βοηθός διευθύντρια του ΚΕΠΑ, Κική Σίγα, τα τηλεφωνήματα από άτομα που έχουν ανάγκη είναι πλέον καθημερινά και το τελευταίο διάστημα προστέθηκαν ακόμη 100 οικογένειες στον μακρύ κατάλογο του Κέντρου. "Πριν λίγο καιρό δίναμε 150 μερίδες φαγητού καθημερινά, πλέον έγιναν 250 και εκτιμούμε πως επειδή τώρα έκλεισαν τα ξενοδοχεία, θ’ αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός τους. Αυξήθηκαν επίσης και τα άτομα που λαμβάνουν κάθε μήνα ‘’καλάθια αγάπης’’. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα δώσουμε σε πάνω από 350 οικογένειες ‘’καλάθια αγάπης’’. Είναι τα πιο πολλά που θα δώσουμε ποτέ, την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είχαμε έτσι αριθμούς. Αυξήθηκε βέβαια κι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν είναι Κύπριοι, τους οποίους βοηθούμε, δεν αρνούμαστε σε κανένα. Αυτό που έχει σημασία για μας, είναι να μην λείψει τίποτα από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κανενός στην ελ. Αμμόχωστο"

Το ΚΕΠΑ προσφέρει ακόμη κουπόνια για αγορές από υπεραγορές και πληρώνει μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος οικογενειών που έφτασαν στα όρια της εξαθλίωσης. «Είναι πάρα πολλές οι οικογένειες που μας ζητούν να τις βοηθήσουμε. Το τελευταίο διάστημα, προσέξαμε πως ενώ προηγουμένως κάποιοι έπαιρναν μόνο τα καλάθια αγάπης που δίνονται μια φορά μήνα, πλέον ζητούν και φαγητό καθημερινά. Υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, λόγω του ότι αυξήθηκε το ρεύμα και οι άλλες ανάγκες που έχει». 

Λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο, γίνονται εργασίες στο ΚΕΠΑ ώστε να μεγαλώσει η κουζίνα και να μπορούν να ετοιμάζονται μεγάλες ποσότητες γευμάτων. Προκειμένου να μην μείνουν χωρίς φαγητό όσοι έχουν ανάγκη τα «γεύματα αγάπης», που διανέμονται κατ’ οίκον καθημερινά, ετοιμάζονται σε κουζίνα ξενοδοχείου της περιοχής, που παραχωρήθηκε στον οργανισμό. Τα «γεύματα αγάπης» χρηματοδοτούνται από εισφορές, αλλά κυρίως από την πώληση εδεσμάτων που ετοιμάζουν εθελόντριες. Το τελευταίο διάστημα, η παραγωγή εδεσμάτων αυξήθηκε ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες και να παραμείνει βιώσιμη η κουζίνα του οργανισμού. 

«Λόγω της ακρίβειας ο κόσμος βοηθά πιο λίγο απ’ ό,τι προηγουμένως, αλλά συνεχίζει να μας στηρίζει πολύ. Χωρίς τη βοήθεια του κόσμου και των εθελοντών, δεν θα μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει το κοινωνικό παντοπωλείο μας. Πρέπει να πούμε πως οι ανάγκες έχουν αυξηθεί παγκύπρια και καλούμε τον κόσμο να βοηθά τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, είτε σε είδος είτε σε λεφτά. Όπως μπορεί ο καθένας ας βοηθήσει. Η προσφορά ‘’γεμίζει’’ και τη δική μας την καρδιά και του κόσμου που έχει ανάγκη», ανέφερε η κ. Σίγα.