Κύπρος: Γυναίκα ασθενής με κορωνοϊό αρνείται να διασωληνωθεί


Με δεμένα τα χέρια βρίσκονται ιατροί δημόσιου νοσηλευτηρίου της Κύπρου μετά από αίτημα - επιθυμία ασθενούς η οποία νοσηλεύεται με κορωνοϊό, να μην διασωληνωθεί σε περίπτωση που η κατάστασή της επιδεινωθεί. Μόνο με παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και συγγενών μπορεί να εκδοθεί διάταγμα δικαστηρίου, έτσι ώστε οι ιατροί να πράξουν το καθήκον τους, λέει στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης.

Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση καθώς η συγκεκριμένη ασθενής, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφ. «Φιλελεύθερος», νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από παρότρυνση συγγενικού της προσώπου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ανεμβολίαστη ενώ αρχικά δεν επιθυμούσε νοσηλεία. Η κατάσταση της υγείας της φαίνεται πως επιβαρύνθηκε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία, όπως και έγινε. Εντούτοις, κατά τη νοσηλεία της στο δημόσιο νοσοκομείο, η ασθενής ζήτησε εξ αρχής από τους γιατρούς να μην τη διασωληνώσουν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Οι θεράποντες ιατροί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό. Η συγκεκριμένη ασθενής φέρεται να έχει υπογράψει και έγγραφο μέσω νομικού προσώπου στο οποίο αναφέρει ότι δεν συγκατατίθεται να διασωληνωθεί. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας της είναι σε οριακό σημείο, λίγο πριν τη διασωλήνωση.

Πέρα από τη βούληση της ασθενούς να μη διασωληνωθεί, εγείρονται διάφορα ζητήματα σε ό,τι αφορά το πότε και εάν οι ιατροί έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν και ποια μέσα διαθέτουν ώστε από τη μια να εκτελέσουν το καθήκον τους και να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή και από την άλλη να σεβαστούν την επιθυμία του ασθενούς.

Επί του θέματος που προκύπτει κλήθηκε να τοποθετηθεί στον «Φ» ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νομικά «όπλα» σε σχέση με τέτοιας φύσεως επιθυμίες, είπε πως «από τη στιγμή που οποιοδήποτε πρόσωπο νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο, πρέπει να εξασφαλιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα διάταγμα Δικαστηρίου το οποίο θα διατάσσει τον γιατρό να προχωρήσει με τα μέτρα εκείνα και τις ενέργειες εκείνες που πιστεύει ότι είναι προς όφελος της υγείας του ασθενούς».

Εξήγησε πως λόγω του ότι πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο, αρμόδιο πρόσωπο για αίτημα διατάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, που επρόκειτο για ιδιωτικό νοσηλευτήριο τότε το διάταγμα θα το εξασφάλιζε ο δικηγόρος του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου.

Άξιο αναφοράς είναι πως από τη στιγμή που ένας πολίτης έχει σώας τας φρένας η επιθυμία του είναι αποδεκτή, ωστόσο, από τη στιγμή που βρίσκεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο, είτε ακόμη στενό συγγενικό πρόσωπο πιστεύει ότι χρειάζεται παρέμβαση για να λάβει την ανάλογη ιατρική περίθαλψη, τότε χρειάζεται η έκδοση δικαστικού διατάγματος.

Σε ερώτησή μας εάν υπήρξε στο παρελθόν παρόμοια περίπτωση, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως υπήρχε περίπτωση γονέων με συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις οι οποίοι δεν άφηναν το παιδί τους να μεταγγιστεί και θα πέθαινε. Τότε, όπως είπε, αποτάθηκε στο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας και εξασφάλισε διάταγμα που διέτασσε τον γιατρό να προχωρήσει σε μετάγγιση και να σώσει η ζωή του παιδιού, όπως και έγινε.

.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ιωάννα Μάντζιηπα / Φιλελεύθερος