Γονείς Παναγιώτη: «Τον κορόιδευαν για τον σωματότυπό του»



«Ναι το μωρό μας δεχόταν μπούλινγκ. Τον κοροΐδευαν, τον πείραζαν για τον σωματότυπό του». Δυο λόγια μεστά, που με κόπο βγαίνουν μέσα από τον βαθύ πόνο που βιώνουν, από τον Θεοδόση και τη Χαμπούλα Στεφανή, από τους Τρούλους. Τους χαροκαμένους γονείς του 16χρονου Παναγιώτη, που έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε εφηβικό πάρτι, σε σπίτι της κοινότητας, με συνομίληκους φίλους του. 


Ο κ. Θεοδόσης αρχικά δεν ήθελε να μας πει ούτε λέξη. Η κ. Χαμπούλα, κοντοστάθηκε στην παρατήρησή μας, να μιλήσουν για το φαινόμενο του μπούλινγκ ανάμεσα στους εφήβους, ελπίζοντας να ταρακουνήσουν τους αρμοδίους. Αυτό λύνει κάπως τη γλώσσα του κ. Θεοδόση, που μαζί με τη σύζυγό του βίωσαν την τραγωδία να κηδεύει ο γονιός το παιδί του. 

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους έφηβους να πίνουν στα πάρτι. Τούτο μόνο έχω να πω στους γονείς», ψιθυρίζει μέσα από τα πικραμένα του χείλη ο πατέρας του Παναγιώτη. «Τον πείραζαν για τον σωματότυπό του. Ερχόταν σπίτι και μας το έλεγε», επαναλαμβάνει η μητέρα του. Μαζί παραδέχονται πως «αν ο γιος τους ήταν από εκείνα τα παιδιά που γύριζαν το χέρι τους, που δεν ανέχονται τα πειράγματα», ίσως να μην έφταναν στην τραγωδία. Μα ο Παναγιώτης τους, που με τόσες προσπάθειες κατάφεραν να φέρουν στη ζωή πριν από 16 χρόνια, ήταν από εκείνα τα καλοπροαίρετα παιδιά που δεν αντιδρούσε στα πειράγματα.

Στην τοπική κοινωνία των Τρούλων, κάποιοι αναφέρονται σε συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, με προσβλητικά επίθετα, που δεχόταν από κάποιους συνομίληκους και συμμαθητές του, στην Τεχνική Σχολή Λειβαδιών, ο Παναγιώτης. Λίγο - πολύ τα γνωρίζουν και οι γονείς του, στους οποίους εκμυστηρευόταν τον προσωπικό του Γολγοθά. Δεν είναι το περιεχόμενο των χαρακτηρισμών που έχει πλέον σημασία αλλά το αποτέλεσμα του μπούλινγκ. 

 

Άρχισαν ανακρίσεις για το θάνατο του 16χρονου Παναγιώτη

 

Έπιασε δουλειά το ΤΑΕ Λάρνακας αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου μαθητή, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια πάρτι και τις πληροφορίες ότι αυτός έπεσε κατ’ επανάληψη θύμα bulling.

Μετά από οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, στο ΤΑΕ Λάρνακας συστάθηκε ανακριτική ομάδα η οποία άρχισε να εξετάζει την υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από αστυνομική πηγή, θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους γύρω από την υπόθεση. Καταθέσεις θα ληφθούν πρώτα από το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου Παναγιώτη, ώστε να δοθούν στοιχεία για το πάρτι αλλά και κατά πόσον γνώριζαν αν ήταν θύμα bulling.

Η έρευνα θα επεκταθεί και στο σχολικό περιβάλλον του και στο τέλος θα καλύψει τα πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί του στο πάρτι. Η Αστυνομία κατέχει πληροφορίες ότι κάποιοι προέτρεπαν τον 16χρονο να καταναλώσει αλκοόλ με το ζόρι, κάτι που θα διερευνηθεί όπως και άλλες αναφορές, ενώ δεν αποκλείεται αν αυτό απαιτηθεί, να παραληφθούν προσωπικά του αντικείμενα (κινητό τηλέφωνο ή ηλεκτρονικός υπολογιστής) σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο δεχόταν οποιουδήποτε είδους απειλές. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας θα έχει σήμερα η Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Κυριάκο Νικηφόρου.

Οι γονείς εμφανίζονται αναστατωμένοι μετά το τραγικό συμβάν και αναμένεται ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η κατανάλωση αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών από τους εφήβους. «Θα ζητήσουμε από τον Αρχηγό να δώσει τέτοιες οδηγίες ούτως ώστε για το θέμα του αλκοόλ για το οποίο υπάρχει και ξεκάθαρη νομοθεσία, να εφαρμοστεί και η Αστυνομία με εφόδους να ζητήσει εφαρμογή από αυτούς που παρανομούν», δήλωσε χθες ο κ. Νικηφόρου μιλώντας στον Active.

Αρκετές καταγγελίες για bulling 

Στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για το φαινόμενο bulling μέσω διαδικτύου. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπεύθυνός του Γραφείου Ανδρέας Αναστασιάδης, είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς κάποιες φορές υπάρχει συνεχής παρενόχληση ανήλικου με κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Τα παιδιά απομονώνονται, ανέφερε, φοβούνται να βγαίνουν έξω από το σπίτι και οι σχολικές επιδόσεις μειώνονται. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε, προσπαθούμε να επέμβουμε άμεσα για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και να βοηθήσουμε ανήλικους - θύματα. Υπάρχουν παράλληλα συνεργασίες με διάφορους άλλους φορείς/οργανισμούς, όπου αν το παιδί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη ή άλλη βοήθεια, τότε θα επιληφθούν του προβλήματος.

Πηγή:Φιλελεύθερος