ΓΝ Αμμοχώστου / Καταγγελία ασθενούς: Είχε κορωνοϊό, επέλεξε το εξιτήριο


Την πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και την αδυναμία, πολλές φορές, της υπηρεσίας ασθενοφόρων να ανταποκριθεί έγκαιρα στις δεκάδες κλήσεις που δέχεται καθημερινά για τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό από και προς τα νοσοκομεία αποδεικνύουν τα όσα αναφέρει στην εφ. «Φιλελεύθερος» η σύζυγος ασθενούς ο οποίος, όπως η ίδια υποστηρίζει, επέλεξε να πάρει πρόωρα εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς εξαιτίας της ελλιπούς, σύμφωνα με την ίδια, φροντίδας της οποίας τύγχανε.


Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παναγή / Φιλελεύθερος  


Περιγράφοντας τα γεγονότα, όπως ο σύζυγός της τα έζησε και κάνοντας λόγο ακόμα και για μη τήρηση μέτρων προστασίας σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, τη χρήση αναλωσίμων ειδών, υποστηρίζει ότι «ο σύζυγός της πριν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Αμμοχώστου παρέμεινε αρκετές ώρες χωρίς οξυγόνο» και τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας «είχε ευθύνη ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να είχε ενισχύσει ήδη τα δημόσια νοσηλευτήρια». 

«Τα όσα ζήσαμε κατά τη νοσηλεία του συζύγου μου σίγουρα δεν αφορούν στην πλειοότητα των γιατρών και των νοσηλευτών, ωστόσο συμβαίνουν και καλό θα ήταν το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών να μεριμνήσουν ώστε η κατάσταση να διορθωθεί», υπογράμμισε. 

Η οικογένειά της είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό στα τέλη Μαρτίου.  «Ο σύζυγός μου, 48 ετών, χρειάστηκε να νοσηλευτεί» αφού αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. 

 Την πέμπτη ημέρα (μετά τη διάγνωση), «το οξυγόνο του μειώθηκε πολύ με αποτέλεσμα να νιώθει υπερβολική κούραση, ζαλάδες, να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να έχει έντονη τάση για λιποθυμία. Ως εκ τούτου, οι προσωπικοί του ιατροί μας συμβούλευσαν ότι θα ήταν καλύτερα να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», είπε και συνέχισε: «Παρόλο που είχαμε αναφέρει την έλλειψη οξυγόνου, το ασθενοφόρο χρειάστηκε 2 ώρες για να τον παραλάβει και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο η ώρα 14:30, χωρίς να του παρέχουν οξυγόνο. Όταν κατάφερα να μιλήσω προσωπικά με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, γύρω στις 17:00, η επί καθήκοντι νοσοκόμα με ενημέρωσε ότι είχε κάποια διηθήματα στον πνεύμονα, ότι του παρείχαν ήδη οξυγόνο και φαγητό και ότι το βράδυ θα μεταφερόταν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αναφοράς». Ωστόσο, πρόσθεσε, «όπως με ενημέρωσε εκ των υστέρων ο ίδιος, όντως του είχαν κάνει ακτινογραφία θώρακα, του έδωσαν ένα ρυζόγαλο για φαγητό όλη μέρα αλλά στην πραγματικότητα η ώρα 20:00 το βράδυ του χορήγησαν οξυγόνο, λέγοντάς του συγκεκριμένα «θα σου βάλουμε λίγο οξυγόνο εδώ και θα έχεις και μετά στο ασθενοφόρο που θα σε μεταφέρει». 

Η επόμενη μέρα, συνέχισε, «πέρασε χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας του, χορηγώντας του απλά οξυγόνο και αντιθρομβωτική ένεση. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των προσωπικών του γιατρών με το Νοσοκομείο Αναφοράς, του έδωσαν αντιικό ορό, του έκαναν ξανά ακτινογραφία θώρακα και συνέχισαν μέρος της αγωγής που ήδη είχε ξεκινήσει στο σπίτι. Επίσης, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκα εκ νέου ότι είχε διηθήματα στον πνεύμονα και έπρεπε να περιμένουμε να δούμε αν θα εξελιχθεί σε πνευμονία, δεν μπορούσε να κάνει τα εισπνεόμενα που είχε ξεκινήσει στο σπίτι αφού στο εν λόγω νοσοκομείο δεν υπήρχε ηλεκτρική μηχανή. Μετά από σχετική συζήτηση του θέματος μαζί τους, του έδωσαν τελικά το ένα εκ των δύο εισπνεόμενων φαρμάκων για κατευθείαν εισπνοές από το στόμα». 

Την επομένη, «με πήρε τηλέφωνο ο σύζυγός μου, φανερά ανήσυχος και ταλαιπωρημένος, αναφέροντάς μου ότι ήθελε να φύγει οικειοθελώς επειδή, όπως μου ανέφερε, μεταξύ άλλων, είπαν στους ασθενείς να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αποχωρητήριο και τους ενημέρωσαν ότι ίσως χρειαστεί να τους τοποθετήσουν καθετήρα για να μη χρειάζεται να το χρησιμοποιούν». Παράλληλα, «οι επισκέψεις των γιατρών ήταν ελάχιστες ώς ανύπαρκτες και υπήρχαν σοβαρά θέματα από πλευράς κανόνων υγιεινής, φροντίδας και διατροφής (π.χ. χρησιμοποιούσαν τα ίδια αναλώσιμα σε διάφορους ασθενείς χωρίς καν απολύμανση, το δωμάτιο δεν καθαριζόταν και γενικά δεν υπήρχε η απαραίτητη φροντίδα των ασθενών – έστω για αλλαγή ρούχων ή / και για ένα μπάνιο). Ο σύζυγός μου δυστυχώς επέστρεψε στο σπίτι πολύ ταλαιπωρημένος και πιο άρρωστος». 

Οι απαντήσεις του ΟΚΥπΥ στις καταγγελίες

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έθεσε την καταγγελία της συζύγου του ασθενούς ενώπιον του ΟΚΥπΥ, του οποίου ο εκπρόσωπος Τύπου έδωσε κάποιες απαντήσεις έπειτα από μερική διερεύνηση της περίπτωσης. Πράγματι, όπως είπε ο κ. Χαράλαμπος Χαριλάου, «σε κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς δεν οξυγονώνονται σωστά τούς συστήνεται να μη χρησιμοποιούν την τουαλέτα και τους τοποθετείται καθετήρας, αφού λόγω του χαμηλού οξυγόνου υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να αυτοεξυπηρετηθούν». Σε σχέση με την αναφορά της συζύγου για ελλιπή παρακολούθηση από τους γιατρούς, ανέφερε ότι «σε όλους τους θαλάμους για ασθενείς με κορωνοϊό η παρακολούθηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης. Αυτό είναι μια πρακτική που ακολουθείται διεθνώς με στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία των επαγγελματιών υγείας».  Ο κ. Χαριλάου ανέφερε καταλήγοντας ότι «εάν ο ασθενής ή η σύζυγός του το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΟΚΥπΥ, να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία και σίγουρα θα διερευνηθούν σε βάθος και οι υπόλοιπες καταγγελίες τους διότι και εμάς στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη φροντίδα των ασθενών».