«Γκρίζοι Λύκοι»: Από τη CIA στη Δερύνεια και στο παλάτι του Ερντογάν


Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στην Ευρώπη για το πιο γνωστό εθνικιστικό τουρκικό κίνημα, τους «Γκρίζους Λύκους». Οι πρόσφατες βίαιες ενέργειες κατά της αρμενικής κοινότητας στη Βιέν και τη Ντιζόν της Γαλλίας, με αφορμή τη σύρραξη στο Αρτσάχ, υποχρέωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν να κινήσει τις διαδικασίες ώστε οι «Γκρίζοι Λύκοι» να τεθούν εκτός νόμου στη χώρα.


 ΘΕΜΑ: Του Αλέκου Μιχαηλίδη της εφημερίδας "Φιελελεύθερος"   


Στις αρχές του Νοεμβρίου, μέλη της οργάνωσης βεβήλωσαν μνημείο για την αρμενική γενοκτονία στη Λυόν, αναγράφοντας μάλιστα και τα αρχικά του Τούρκου προέδρου, RTE. Πρόκειται για μια ακραία παραστρατιωτική οργάνωση, με ιστορία που φθάνει μέχρι το ΝΑΤΟ, τη CIA και τη τουρκική MIT.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι ιδιαίτερα δραστήριοι όπως στη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ στην Κύπρο έγιναν καλά γνωστοί μετά την τουρκική εισβολή, αλλά ιδιαίτερα τον Αύγουστο του 1996 όταν πρωταγωνίστησαν στις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στη Δερύνεια.

Σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη, ετοιμάστηκε επιστολή που αξιώνει την απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων». Η επιστολή συνυπογράφεται από 33 ευρωβουλευτές από όλες τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των 4 Κυπρίων (Μαυρίδης, Παπαδάκης, Φουρλάς, Χριστοφόρου), αλλά όχι και των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργου Γεωργίου, που ανέφεραν ότι «δεν ενημερώθηκαν».


Ποιοι είναι τελικά οι «Γκρίζοι Λύκοι»;

Η νεοφασιστική ακροδεξιά οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» είναι ανεπίσημα η νεολαία του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με ηγέτη τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αποτελεί τον βραχίονα του Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική κυβέρνηση –ταξίδεψε μαζί του στα κατεχόμενα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου.


Οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος, διαβάζονται από χιλιάδες επισκέπτες! Καταχώρησε τη δική σου πατώντας ΕΔΩ. (Τώρα και στα αγγλικά) 



Πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ανέπτυξε δράση τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας και διατηρεί ως ιδεολογία τον «παντουρκισμό», μια ιδέα που αναφέρεται σε ένωση όλων των τουρκικών φυλών και αναβίωση μιας τουρκικής αυτοκρατορίας. Σύμβολο της οργάνωσης είναι η ουράνια λύκαινα, που προέρχεται από την τουρκική μυθολογία. Σύμφωνα με αυτή, η λύκαινα οδήγησε τους Γκιοκτούρους από την κοιλάδα του Εργκενεγκόν, που είχαν μαζευτεί τον 8ο αιώνα μετά την ήττα από τους Κινέζους. Ο χαιρετισμός τους, τον οποίο έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν σε ανύποπτο χρόνο, σχηματίζει το κεφάλι της λύκαινας.


Η ατζέντα των «Γκρίζων Λύκων» περιλαμβάνει δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και πραξικοπηματικού τύπου επιχειρήσεις, 694 από τις οποίες έγιναν μεταξύ 1974-1980. Τα τάγματα θανάτου των «Γκρίζων Λύκων» προέβησαν σε δολοφονίες αριστερών και φιλελεύθερων ακτιβιστών, φοιτητών και δημοσιογράφων, Κούρδων και Ελλήνων, ενώ τον Μάιο του 1981 έγιναν διεθνής είδηση όταν το μέλος τους, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Μια προϊστορία που «αγγίζει» τη CIA

Ο Ψυχρός Πόλεμος υποχρέωσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Τουρκίας για να φουντώσουν τα αντισοβιετικά μίση στις μουσουλμανικές μειονότητες εντός ΕΣΣΔ. Οι δεσμοί μεταξύ αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και Τούρκων φασιστών ενισχύθηκαν, ενώ το 1948 Τούρκοι στρατιωτικοί, εθνικιστές και αντικομμουνιστές στάλθηκαν για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Εκεί, έμαθαν τους τομείς του ανορθόδοξου πολέμου, τις δολοφονίες, τις απαγωγές, τις βομβιστικές επιθέσεις, τους βασανισμούς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αλπαρσλάν Τουρκές, εμπνευστής των «Γκρίζων Λύκων», ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (Milliyetçi Hareket Partisi – MHP). Ο συνταγματάρχης Τουρκές καλούσε σε τουρκική πανστρατιά όλους τους μουσουλμάνους και οι «Γκρίζοι Λύκοι» άρχισαν τις επιθέσεις με την ανοχή της CIA και 100 στρατόπεδα εκπαίδευσης στην τουρκική επικράτεια.


Κατά τη δεκαετία του 1970, οι «Γκρίζοι Λύκοι» συμμετείχαν σε εκτελέσεις περίπου 6.000 ανθρώπων, αριστερών και Κούρδων, ενώ απαριθμούσαν χιλιάδες μέλη, φοιτητές και εργάτες. Μεταξύ 1974-1980, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, διενήργησαν 694 πολιτικές δολοφονίες. Η νεολαία του συγκυβερνώντος MHP ευθύνεται και για τη σφαγή 100 Αλεβιτών τον Δεκέμβριο του 1978, ενώ το 1992 είχαν ενεργό ρόλο στην πρώτη σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Το 1994 και το 1999 βοήθησαν τους Τσετσένους αυτονομιστές στον Πρώτο και Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, ενώ η δράση τους έφθασε και μέχρι την Κίνα και τρομοκρατικά χτυπήματα που διέπραξαν οι τουρκογενείς Ουιγούροι.

Σήμερα, οι «Γκρίζοι Λύκοι» φαίνεται να συνεργάζονται με τους Τατάρους μουσουλμάνους της Κριμαίας, αλλά και Ουκρανούς ακροδεξιούς, καθώς και τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.


Σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην τουρκοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, στηρίζοντας τη ρητορική μίσους του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στην ακραία αυτή οργάνωση αποδίδεται, εν πολλοίς, η δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί τον Ιούλιο του 1996.

Είχαν πρωτοστατήσει στον άγριο ξυλοδαρμό του Τάσου Ισαάκ, στις 11 Αυγούστου 1996 στη Δερύνεια, ενώ ανάμεσα στους καταζητούμενους από την Ιντερπόλ είναι ο Τούρκος έποικος, τότε αρχηγός της οργάνωσης στην κατεχόμενη Κύπρο, Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν. Πριν τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού (14 Αυγούστου 1996), Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι «Γκρίζοι Λύκοι» επιτέθηκαν σε ομάδα που κατέθετε στεφάνι στη μνήμη του Τάσου Ισαάκ.

Με τους «Γκρίζους Λύκους» συνδέθηκε και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ τον Ιούνιο του 1988. Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόπειρα έγινε από ομάδα που αντιτίθεται στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» διενήργησαν έφοδο σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη, στις 6 Σεπτεμβρίου 2005, που μνημόνευε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων. Η παρουσία τους έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σχεδόν μόνιμη, ενώ μάζεψαν εκατομμύρια υπογραφές για εκδίωξη του από την Πόλη. Τον Οκτώβριο του 2005 έκαψαν ομοίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Με τον Ερντογάν

Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο, αλλά οι «Γκρίζοι Λύκοι» αποτελούν –εντός και εκτός Τουρκίας– έναν βασικό υποστηρικτή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Εφαρμόζουν επί του εδάφους την ακραία ρητορική τόσο του Ερντογάν όσο και του συμμάχου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ανέλαβε πρόεδρος του MHP το 1997, μετά τον ιδρυτή τους, Αρπασλάν Τουρκές. Δεν είναι τυχαίο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους «Γκρίζους Λύκους» και αρκετοί άρχισαν να το αντιλαμβάνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο, δεν έχουν τεθεί (ακόμα) εκτός νόμου. Γι’ αυτό απέφυγαν να υπογράψουν, άραγε, οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ;