Γιόρτασαν την λήξη των μαθημάτων στέλνοντας μήνυμα αποδοχής οι κρατούμενοι (vid)

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν, για ακόμη μια φορά οι κρατούμενοι και το προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών, μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποίησαν για τη λήξη των μαθημάτων των οκτώ σχολείων των Φυλακών.

Ένα μήνυμα, για το οποίο δούλεψαν ασταμάτητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι κρατούμενοι και μέσω διαφόρων δράσεων που είχαν πραγματοποιήσει, με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να το προβάλουν. Θέλησαν να δείξουν στους προσκεκλημένους ότι όλοι οι άνθρωποι, είτε είναι μετανάστες, είτε παλιοί κρατούμενοι, είτε με αναπηρία, έχουν δικαίωμα στην ίση μεταχείριση.


Χόρεψαν, απήγγειλαν, έπαιξαν θέατρο μέσα από το χορό. Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, πριν την έναρξη του καλλιτεχνικού μέρους της εκδήλωσης, βράβευσε τους επιτυχόντες των οκτώ σχολείων που λειτουργούν στις εκλογές. Ανάμεσά τους και ο Γρηγόρης, που τον περασμένο Απρίλιο είχε μιλήσει για το bullying που έζησε στο σχολείο, από τους συμμαθητές του, για ένα δερματικό πρόβλημα.

Το κοινό καταχειροκρότησε όρθιο τους κρατούμενους για την όμορφη εκδήλωση και τα μηνύματα που πέρασαν, ενώ η διευθύντρια δεν μπορούσε να κρύψει την υπερηφάνεια της. Πρόσκληση για να παρευρεθούν στην εκδήλωση έλαβαν και οι τρεις γυναίκες που έμαθαν στους κρατούμενους το εστί bullying και περιθωριοποίηση, η κα. Μαρία Λοΐζου, η μητέρα του μικρού Ρωμαίου, κα. Στέλλα Μιχαήλ και η Νικολέτα Λειβαδιώτη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τους η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, οι νυν βουλευτές Νίκος Τορναρίτης του ΔΗΣΥ και Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ, ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, η πρώην βουλεύτρια Ρούλλα Γεωργιάδου, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, καθώς και πλήθος ηθοποιών, όπως η Ζωή Κυπριανού, που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει εθελοντικά τη σκηνοθεσία της θεατρικής ομάδας των Φυλακών, ο Σοφοκλής Κασκαούνιας, ο Μάριος Δημητρίου, ο Μιχάλης Σοφοκλέους και η Έλενα Ευσταθίου. Στην εκδήλωση βρισκόταν και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου, αλλά και ο τραγουδιστής Χοβίκ.

Στον χαιρετισμό της, η διευθύντρια των Φυλακών κα. Άννα Αριστοτέλους, αναφερόμενη στο σύντομο βίντεο που προβλήθηκε πριν την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε πως το βίντεο «ανασκοπούνται οι δραστηριότητες του τελευταίου χρόνου συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του COVID, στις οποίες καθρεφτίζονται περιεκτικά οι θεμέλιοι στόχοι της φιλοσοφίας μας, οι αξίες του οργανισμού μας και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση μας, στοιχεία τα οποία ορίζουν το σωφρονιστικό μας μοντέλο, δια μέσου του οποίου αναπλάθεται και διαπλάθεται, ο κάθε κρατούμενος ξεχωριστά και συλλογικά, στην έγκλειστη κοινωνία των Φυλακών».

Η κα. Αριστοτέλους υπέδειξε πως ο σωφρονισμός, η αυτοβελτίωση, η αναμόρφωση, η προσωπική ανάπτυξη, η αυτοσυνειδησία και η αυτογνωσία των κρατουμένων τους, είναι στοιχεία τα οποία καλλιεργούνται καθημερινά μέσα στις Φυλακές μας, αφού αποτελούν θεμέλιες προϋποθέσεις για την ομαλή επανένταξη και επιτυχή αποκατάσταση τους – προσωπική και επαγγελματική – στην ελεύθερη κοινωνία.

«Ωστόσο, για ορισμένους κρατούμενους μας, μπορεί να σημαίνει την πρώτη τους ένταξη στην κοινωνία αφού ίσως για πρώτη φορά υπεισέρχονται  σε διεργασίες που επενεργούν θετικά στην εξέλιξη και προσωπική τους ανάπτυξη, προσανατολίζοντας τους στην υγιή οργάνωση της ζωής τους, θέτοντας στόχους και αποκτώντας στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες τους καθιστούν ενεργοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες. Όπως έχω ξαναπεί, ο κάθε άνθρωπος που στερείται της προσωπικής του ελευθερίας, δεν στερείται του δικαιώματος να συνεχίσει να ζει, να σηκώνεται αφού έχει πέσει, να διατηρεί την αξιοπρέπεια του, να διορθώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον οδήγησαν στις Φυλακές, να συνεχίσει να ονειρεύεται, να θέτει στόχους, και να εξελίσσεται θετικά. Ωστόσο, αυτά τα δικαιώματα και ευκαιρίες που είχαν οι κρατούμενοι μας στις Φυλακές, θα πρέπει μετά την αποφυλάκιση τους, επιστρέφοντας στην ελεύθερη κοινωνία, να διατηρούν τα δικαιώματα και να έχουν ευκαιρίες και εκτός Φυλακής και να μην τους αποστερούνται αυτές λόγω προκατάληψης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν με υγιή τρόπο τη ζωή τους όπως ακριβώς είχαν τη δυνατότητα και το έπραξαν κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στις φυλακές το οποίο ήταν δημιουργικό και εποικοδομητικό».

Συνεχίζοντας, η διευθύντρια των Φυλακών, επεσήμανε πως η κάθε προσπάθεια συμμετοχής των κρατουμένων σε κοινωνικές, φιλανθρωπικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, αλλά και η συμμετοχή τους στην παρούσα εκδήλωση, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός Φυλακής, προσβλέπουν στη διασύνδεση με την ελεύθερη κοινωνία και την ειλικρινή ευκαιρία για επανένταξή τους σε αυτή, χωρίς προσκόμματα λόγω της προηγούμενης ιδιότητας του «πρώην φυλακισμένου», που εν πάση περιπτώσει αυτό το κομμάτι της ζωής τους ανήκει στο παρελθόν και εκεί θα πρέπει να παραμείνει. 

«Κάθε ειλικρινής ευκαιρία που τους δίδεται για τη θετική τους εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς σήμερα μέσα από αυτή την μικρή εκδήλωση, ανταποκρίνονται σε αυτή, με μεγάλη αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό, όπως ακριβώς πράττουν τα τελευταία 6μιση χρόνια με τη ζωή στις Φυλακές, στοιχεία τα οποία αποτυπώνονται στη Φιλοσοφία, στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στις αξίες του Οργανισμού, και στην καθημερινότητα της ζωής των Φυλακών αλλά και της δική τους πλέον ζωής.  Αυτή η θετική αλλαγή και εξέλιξη τους, αποτυπώνεται και στο μικρό ποσοστό της υποτροπής, που τα τελευταία χρόνια δεν υπερβαίνει το 14%, ενώ προηγουμένως ξεπερνούσε το 50%. Παράλληλα, καταβάλλουμε ίδιες προσπάθειες για τη θετική εξέλιξη του προσωπικού μας, επενδύοντας στην εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους, στη βάση επαγγελματικών προτύπων. Ενδεικτικά από 6.000 ευρώ που ήταν το κονδύλι προηγουμένως για την εκπαίδευση του προσωπικού, έχουμε αυξήσει το κονδύλι στις 100.000 περίπου, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες μας με πρώτη προτεραιότητα την εξέλιξη των ανθρώπων στον Οργανισμό – προσωπικό και κρατούμενους, με σκοπό την επίτευξη των στόχων μας για εκσυγχρονισμό και εξέλιξη του Οργανισμού σε όλα τα επίπεδα».

Αναφερόμενη στο προσωπικό, η Άννα Αριστοτέλους, άρπαξε την ευκαιρία και ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία του μελών του προσωπικού που αγκαλιάζει με σεβασμό τη φιλοσοφία της παρούσας Διεύθυνσης τα τελευταία 6μιση χρόνια, ασκώντας τα καθήκοντα τους με συνέπεια και φιλότιμη προσπάθεια στη βάση της ανθρωποκεντρικής Φιλοσοφίας και των αξιών του Οργανισμού, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση των στόχων του στρατηγικού μας σχεδιασμού και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Η κα. Αριστοτέλους προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό των τελευταίων έξι χρόνων, ενώ αναφέρθηκε και σε μνημόνια και στρατηγικές συνεργασίας, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε τους κρατούμενους.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κρατούμενους μας για την συνεργασία στην κοινή προσπάθεια για αναμόρφωση του χώρου των φυλακών, διαβεβαιώνοντας ότι ο μεταξύ μας σεβασμός είναι πάντοτε αμοιβαίος. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω, τα μέλη του προσωπικού και του Γραφείου μου, των Σχολείων και τον Συντονιστή των Σχολείων, που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, αλλά και όλων των εκδηλώσεων και Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Φυλακές μας. Ειδικότερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αθηνά, τον στενότερο μου συνεργάτη,  για την ανιδιοτελή αφοσίωση και δέσμευση της στον εκσυγχρονισμό του Τμήματος μας».