Γιόρτασαν την εισβολή, με απειλές για το αέριο και τα Βαρώσια (ΒΙΝΤΕΟ)


Με τα καθιερωμένα προκλητικά πανηγύρια και με αναφορές στο θέμα των φυσικών πόρων στο νησί και το άνοιγμα των Βαρωσίων γιόρτασαν την 46η επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο στα κατεχόμενα.

Πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο πέταξαν έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη της ομάδας ακροβατικών «Τουρκικά Αστέρια», ενώ πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση με τη συμμετοχή πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων.


Aπειλές από Ερντογάν

Την τουρκική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα απευθύνθηκε με απειλητικό ύφος προς τους Ελληνοκύπριους.

«Αυτή η επιχείρηση το 1974 έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τ/κ και απειληθεί η ελευθερία και η συνέχεια τους. Καλώ Ε/κ πλευρά να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού», ήταν το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου.

"Θα ανοίξουμε τα Βαρώσια"

Ο εκπρόσωπος του, Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο άνθρωπος που παρέστη στην συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» προ μηνών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στα Βαρώσια.

«Αυτή η περιοχή που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, επιθυμούμε να ξαναγεμίσουν οι γειτονιές, οι δρόμοι και οι παραλίες της με οικογένειες και τα παιδιά να τρέχουν με ασφάλεια και να χαίρονται. Σε αυτό το θέμα οι εργασίες συνεχίζονται σε διαβούλευση με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ», είπε και συνέχισε.

«Οι Ε/κ θέλουν να κάνουν και τους Τ/κ να πληρώσουν το τίμημα της μη λύσης που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το τελευταίο παράδειγμα είναι οι κυρώσεις που ζήτησαν στη Σύνοδο της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες και το φόρουμ για το αέριο της Μεσογείου.


Απενοχοποίησε την Τουρκία

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απενοχοποίησε την Τουρκία για την εισβολή του 1974 παραπέμποντας στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του ίδιου έτους. Μίλησε ωστόσο για την ανάγκη μιας ομοσπονδιακής λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας και κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά για το αδιέξοδο του 2017 στο Κραν Μοντάνα.

«Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, ας φωτίζει το δρόμο μας η αρχή του Κεμάλ Ατατούρκ ‘ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο»,  ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης σε σχέση με τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων.

Τον χαβά του ο Τατάρ

Σε αντιπολιτευτικούς τόνους κινήθηκε στις δηλώσεις του ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ ο οποίος σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι επέτρεψε να ανοίξει ο δρόμος για αμφισβήτηση των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Ο ίδιος δηλώνει ότι θα εργαστεί μέχρι το τέλος της ζωής του για τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

“Κανένας στην ιστορία δεν το έκανε αυτό, το έκαναν όμως εκείνοι. Η ε/κ πλευρά λέει πως εάν υπάρξει συμφωνία θα αρθούν πλέον οι παλιές εγγυήσεις. Το πιο σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας του 1960 είναι το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας. Η Τουρκία παρά την αντίθεση της Ελλάδας και της Βρετανίας μπήκε στο νησί χάρη σε αυτή τη συμφωνία. Από δω και πέρα κανενός δεν φτάνει η δύναμη να γυρίσει την ιστορία πίσω”, υποστήριξε. 


ΠΗΓΗ:alphanews.Live