Γιατροί του Νοσ. Αμμοχώστου καταγγέλλουν τη διοίκηση για εκφοβισμό


Γραπτώς και ενυπόγραφα, δεκαπέντε γιατροί του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, καταγγέλλουν τη Διεύθυνση και διοίκηση της περιφέρειάς τους στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, κοινοποιώντας την καταγγελία τους στον υπουργό Υγείας, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τις δύο Συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου. 

Η επιστολή τους, που στάλθηκε στον ΟΚΥπΥ την 1η Ιουλίου, έχει τίτλο «δυσχερής μεταχείριση του ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου από τη διοίκηση του νοσοκομείου» και σε αυτήν, αναφέρουν ότι προχωρούν στη συγκεκριμένη ενέργεια «μετά από περίσκεψη» και θεωρώντας ως «χρέος, να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα οποία δυσχεραίνουν το έργο μας και που έχουν οδηγήσει αρκετούς αξιόλογους συναδέλφους σε παραιτήσεις».

Η επιστολή, σύμφωνα με τους γιατρούς που την υπογράφουν, συντάχθηκε και αποστάληκε, έπειτα από τοπικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου και 1η Ιουλίου και είχαν ως αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό στο συγκεκριμένο κρατικό νοσηλευτήριο. 

Σύμφωνα με τους δεκαπέντε γιατρούς: «Η συμπεριφορά της διοίκησης πολλές φορές υποδεικνύει έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού» και καταγγέλλουν ότι πολλοί από τους γιατρούς, που υπογράφουν την επιστολή, «έχουμε υποστεί εργασιακό εκφοβισμό, εκδικητική συμπεριφορά και κακόβουλη δίωξη». 

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι στο νοσηλευτήριο, «καταγράφονται περιπτώσεις παρεμβάσεων από μη προσοντούχα/αρμόδια πρόσωπα, με την ανοχή της διοίκησης, με ορατές τις επιπτώσεις στις παροχές υγείας και στην υγεία των ασθενών». 

«Αναφέρουμε αυθαίρετες αποφάσεις και αυταρχισμό σε θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως λειτουργία κλινικών, χωρίς να γίνεται καμία ενημέρωση των υπεύθυνων των κλινικών», και προσθέτουν: 

- «Δεν ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων όπως θέματα μεταθέσεων, αριθμός υπερωριών και στη διαχείριση του προσωπικού.

- Καταγράφονται επίσης παλινωδίες που αφορούν στη λειτουργία των θαλάμων με δυσμενή αντίκτυπο στην υγεία των νοσηλευομένων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

- Υπάρχει υποστελέχωση στα πλείστα τμήματα, ενώ η λειτουργία μικτών θαλάμων εκθέτει τόσο ασθενείς, όσο και γιατρούς σε κίνδυνο, και παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της διοίκησης δεν δίνεται λύση. 

«Όλα τα πιο πάνω», αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή, «έχουν οδηγήσει αρκετούς έμπειρους γιατρούς σε παραιτήσεις με ορατό τον κίνδυνο επακόλουθων παραιτήσεων εάν η υφιστάμενη κατάσταση, η οποία καταγγέλλεται, συνεχιστεί» και υποστηρίζουν ότι όλες οι καταγγελίες τους, «είναι τεκμηριωμένες και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση». 

Απευθυνόμενοι στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου αλλά και στον γενικό εκετελεστικό διευθυντή του Οργανισμού, οι γιατροί τους καλούν «να προχωρήσουν σε ενέργειες καθορισμού κανόνων και διαδικασιών που να μην επιτρέπουν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Διεύθυνσης και να υπάρχει σεβασμός στα εργασιακά μας δικαιώματα», προειδοποιώντας ότι «σε αντίθετη περίπτωση, θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα με άλλη οδό».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η επιστολή των δεκαπέντε γιατρών, έτυχε ανταπόκρισης από την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, στις αρχές της εβδομάδας επίσης απέστειλε επιστολή στον Οργανισμό, απαιτώντας την άμεση και λεπτομερή διερεύνηση των καταγγελιών του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αμμοχώστου. 

Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με τις δύο πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η ΠΑΣΥΚΙ στην επιστολή της, θέτει τον ΟΚΥπΥ προ των ευθυνών του, επισημαίνοντας ότι οι περαιτέρω ενέργειες της Συντεχνίας αλλά και οι όποιες αποφάσεις θα λάβει στη συνέχεια θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της διοίκησης και Διεύθυνσης του Οργανισμού. 

Η ΠΑΣΥΚΙ ζητά συγκεκριμένα τη διερεύνηση των καταγγελιών των δεκαπέντε γιατρών που αφορούν σε εργασιακό εκφοβισμό και εκδικητική συμπεριφορά από πλευράς της διοίκησης του νοσηλευτηρίου, αλλά και σε παρεμβάσεις οι οποίες ενδεχομένως να πλήττουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ασθενείς. 

.

Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παναγή / Φιλελεύθερος