Γιατροί αρνούνται να εξυπηρετήσουν πολίτες μέσω ΓεΣΥ

Σε σοβαρές καταγγελίες κατά γιατρών ειδικά και λειτουργών γενικά του δημόσιου τομέα της υγείας θα προχωρήσουν επίσημα οι οργανωμένοι ασθενείς. 

Όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας, αρνούνται ή είναι απρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους πολίτες μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ με αποτέλεσμα από τη μια, να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και από την άλλη, να χάνει σημαντικά έσοδα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. «Το γεγονός αυτό», ανεφέρει ο κ. Κουλούμας, «σιγά-σιγά θα οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση των νοσηλευτηρίων, τα οποία πλέον θα έπρεπε να έχουν ήδη αρχίσει να έχουν σημαντικά έσοδα».

 


Στην ομοσπονδία, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών, «καθημερινά φθάνουν καταγγελίες για γραφείς οι οποίοι αρνούνται να εγγράψουν τους ασθενείς για τα ραντεβού τους στους γιατρούς μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ, για γιατρούς οι οποίοι εκδίδουν συνταγές για φάρμακα εκτός ΓεΣΥ και για παραπεμπτικό δίνουν στους ασθενείς ένα απλό χαρτί με μια σφραγίδα χωρίς να καταχωρήσουν την παραπομπή μέσω του Συστήματος του ΓεΣΥ». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής «να μην μπορεί στη συνέχεια να προμηθευτεί αν θέλει τα φάρμακά του από το φαρμακείο της γειτονιάς του και να μην μπορεί επίσης να επιλέξει όποιον ειδικό γιατρό του ΓεΣΥ θέλει και να περιορίζεται στους γιατρούς του δημοσίου». Ανεξάρτητα από αυτά, «επαναλαμβάνω, με τη μη καταχώρηση της επίσκεψης του ασθενούς στον ειδικό γιατρό του δημοσίου, ο ΟΚΥπΥ δεν θα πληρωθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και πάει λέγοντας».

 

Επίσης, «είχαμε καταγγελία από διαβητικό ο οποίος ζήτησε από τον γιατρό να του γράψει συνταγή για ινσουλίνη μέσω του ΓεΣΥ και ο γιατρός του απάντησε ότι ''δεν εκδίδουν συνταγές του ΓεΣΥ''. Γιατί δεν εκδίδουν συνταγές του ΓεΣΥ στο δημόσιο; Ποιος το αποφάσισε αυτό; Ο συγκεκριμένος ασθενής το απαίτησε και τελικά ο γιατρός καταχώρησε τη συνταγή στο λογισμικό του ΓεΣΥ. Είχαμε καταγγελία από άλλο ασθενή ότι ζήτησαν να καταχωρηθεί παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό στο λογισμικό. Ο γιατρός του δημοσίου του έδωσε ''μια κολλούα'' με σφραγίδα και τον παρέπεμψε μάλιστα σε συγκεκριμένο γιατρό του δημοσίου ο οποίος θα μπορούσε να τον δει σε δύο-τρεις μήνες. Μα γιατί να εγκλωβίζουμε τους ασθενείς στο δημόσιο, από τη μια και γιατί να στερείται ο ΟΚΥπΥ έσοδα επειδή ο γιατρός δεν καταχώρησε στο σύστημα την επίσκεψη και την εξυπηρέτηση του ασθενούς».

Πρόβλημα, συνέχισε ο κ. Κουλούμας, «έχουμε και με κάποιους προσωπικούς γιατρούς του ΟΚΥπΥ. Κάποιοι δεν καταχωρούν τις συνταγές των ασθενών τους στο λογισμικό, χωρίς να υπάρχει λόγος με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποχρεώνονται να πηγαίνουν μετά με το παλιό βιβλιάριο υγείας στο κρατικό φαρμακείο μόνο και να μην έχουν το δικαίωμα να πάνε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παραπεμπτικά για αναλύσεις ή για ειδικό γιατρό και οι ασθενείς χάνουν το δικαίωμά τους να επιλέξουν εργαστήριο ή γιατρό από τον ιδιωτικό τομέα».

 

Επιπρόσθετα, «μεγάλο πρόβλημα έχουμε με τα ραντεβού των ασθενών στον προσωπικό τους γιατρό. Κάποιοι, για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν είτε δεν κατάλαβαν ή δεν θέλουν να καταλάβουν πώς λειτουργεί το ΓεΣΥ. Κλείνουν ραντεβού στον δικαιούχο και οι ίδιοι απουσιάζουν χωρίς να ορίσουν αντικαταστάτη. Κάποιοι ορίζουν αντικαταστάτη αλλά ο αντικαταστάτης δηλώνει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Κάποιοι γραφείς από την άλλη δεν βοηθούν τον κόσμο να επαναπρογραμματίσει τα ραντεβού του ή δεν ενημερώνονται οι ασθενείς ότι ο γιατρός τους θα απουσιάζει και τα λοιπά».
Το χειρότερο, είπε ο κ. Κουλούμας, «είναι ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στο δημόσιο που όταν τους ρωτούν οι ασθενείς για ζητήματα που αφορούν τις νέες διαδικασίες απαντούν ''πού να ξέρουμε εμείς, να ρωτήσετε εκείνους που τα εκάμαν'', και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν πλέον ανεκτά».

 «Να παρέμβουν ΟΚΥπΥ και υπουργείο Υγείας»

Το μήνυμα του προέδρου των οργανωμένων ασθενών ήταν ξεκάθαρο: «ΟΚΥπΥ και υπουργείο Υγείας πρέπει να παρέμβουν. Μπορεί να μην ακολουθούν όλοι οι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι αυτή την τακτική, ωστόσο το φαινόμενο είναι υπαρκτό και οι καταγγελίες των ασθενών δεκάδες. Το δημόσιο χάνει χιλιάδες ευρώ καθημερινά επειδή κάποιοι δεν χρησιμοποιούν το σύστημα του ΓεΣΥ. Παράλληλα οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, μένουν εγκλωβισμένοι, χάνουν το δικαίωμα της επιλογής του γιατρού ή του εργαστηρίου ή του φαρμακείου που θέλουν να τους εξυπηρετήσει και όλα αυτά στις πλείστες των περιπτώσεων χωρίς λόγο».

«Υπάρχουν», είπε ο κ. Κουλούμας, «περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβάλλεται να χρησιμοποιείται το παλιό σύστημα όπως είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι λόγω τεχνικών ζητημάτων του λογισμικού δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στο ΓεΣΥ, ή οι πολίτες τρίτων χωρών ή ακόμα και Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι κακώς, λέω εγώ, δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στο Σύστημα. Είναι και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν έχει ακόμα αναβαθμιστεί το λογισμικό όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι προς το παρόν δεν επιτρέπεται η έκδοση επαναλαμβανόμενου παραπεμπτικού για αναλύσεις. Αυτά όμως θα έπρεπε να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, δεν είναι θέματα που πρέπει να κρατούν όλο τον δημόσιο τομέα εκτός ΓεΣΥ».

«Ήρθε η ώρα», είπε ο κ. Κουλούμας, «η αυτονόμηση να αρχίσει να εφαρμόζεται πραγματικά και όποιος δεν προσαρμόζεται για τους δικούς του λόγους να υποστεί τις συνέπειες. Δεν γίνεται να έχει εφαρμοστεί το ΓεΣΥ εδώ και ενάμιση μήνα, να έχουν εγγραφεί οι γιατροί του δημοσίου στο ΓεΣΥ και εμείς να επιμένουμε στο σύστημα που κάναμε ολόκληρο αγώνα για να αλλάξουμε».

Θα υποβάλουν πρόταση ΠΑΣΙΝ, ΠΙΣ και ΕΝΙΚ

Στον απόηχο της προχθεσινής συνάντησης μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, συνεχίστηκε χθες ο δημόσιος διάλογος για τη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΓεΣΥ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η πρόταση που θα υποβληθεί τελικά στον υπουργό Υγείας θα αποτελεί κοινή πρόταση τόσο του ΠΑΣΙΝ όσο και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου». Επανέλαβε τη γενικότερη φιλοσοφία της πρότασης αυτής σύμφωνα με την οποία θα καθοριστούν συμπληρωμές για κάθε ιατρική πράξη τις οποίες θα καταβάλλει ο πολίτης είτε από την τσέπη του είτε μέσω ιδιωτικού ασφαλιστικού συμβολαίου. Ο κ. Καδής παρουσιάστηκε θετικός στην έναρξη διαλόγου με τον υπουργό και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κ. Καδή ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας ξεκαθάρισε ότι «ως οργανωμένοι ασθενείς δεν πρόκειται να δεχθούμε την επιβολή της οποιασδήποτε συμπληρωμής, η οποία θα επιβαρύνει τους πολίτες». Χαρακτήρισε, παράλληλα, προσβλητικό «αυτό που λένε οι ιδιώτες γιατροί ότι θα εισηγηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι υποχρέωση του κράτους και δεν είναι θέμα ελεημοσύνης». 

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ και ο πρόεδρος των Οργανωμένων ασθενών συμφώνησαν ότι θα πρέπει οι αμοιβές που θα προταθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.


Πηγή:philenews.com