Γιάννης Καρούσος και Κώστας Κουμή για Υφυπουργείο Τουρισμού!

Δίνει και παίρνει η ονοματολογία για τον υφυπουργό Τουρισμού. Από την ημέρα που ψηφίστηκε η σύσταση του, παρέλαση κάνουν από το Προεδρικό οι μνηστήρες. Καθώς ο χρόνος πλέον εκλείπει, οι διεργασίες το τελευταίο διάστημα είναι πιο εντατικές. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί την ερχόμενη βδομάδα να ανακοινώσει και να επικυρώσει τον διορισμό του νέου προσώπου που θα ηγηθεί της τουριστικής μεταρρύθμισης.

 

Πολλά ονόματα ακούγονται εδώ και πολλούς μήνες και πολλοί έθεσαν εαυτόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο Προεδρικό έχουν πάει πολλά ονόματα και βιογραφικά προκειμένου να κλειδώσει ο εκλεκτός. Σκέψεις υπήρχαν τα ηνία της τουριστικής μεταρρύθμισης να αναλάβει γυναίκα (κατά τα πρότυπα του υφυπουργείου Ναυτιλίας), ωστόσο, δεν βρέθηκαν υποψηφιότητες που να διαθέτουν και τα ανάλογα προσόντα. Επομένως, φαίνεται να ναυαγεί ως σενάριο. 
 

 

Κάποια από τα ονόματα που ακούγονται εδώ και πολύ καιρό είναι ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΕΒ Χρήστος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου και ο αντιπρόεδρος του ΚΟΤ Κώστας Κουμής. Γυναίκειες παρουσίες που έπαιξαν ήταν το μέλος του ΔΣ του ΚΟΤ Ξένια Λοιζίδου και το μέλος του ΔΣ του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαηλίδου. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εντός της βδομάδας θα κλειδώσει το όνομα του νέου υφυπουργού Τουρισμού. Προβληματισμοί υπάρχουν κατά πόσο πρέπει να είναι γνώστης της τουριστικής βιομηχανίας. Επιδιώκουν να βρουν άτομο που να είναι τεχνοκράτης και να έχει σχέση με τον κλάδο του τουρισμού προκειμένου να ηγηθεί της μεταρρύθμισης. Προς το παρόν, πέραν των γνωστών ονομάτων που ακούγονται, η Κυβέρνηση έχει σφραγισμένο το στόμα της.
Εν τω μεταξύ, στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τη μετεξέλιξή του. Οι ταμπέλες έχουν φύγει, ενώ το προσωπικό αναμένει να δει το νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου προκειμένου να διαπιστώσει εάν τους συμφέρει να αποχωρήσουν. Οι εργασίες του Οργανισμού συνεχίζονται κανονικά και δεν πρόκειται να διακοπούν καθώς ήδη τρέχουν πολλές συμφωνίες και γίνονται διάφορες τουριστικές εκθέσεις. 

 


Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υφυπουργός είναι πολλές. Ο πρώτος στόχος θα είναι η αναδιοργάνωση του ΚΟΤ και η δημιουργία νέων δομών και διευθύνσεων. Μάλιστα όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν στα πλαίσια των συμφωνιών που έχουν γίνει με τις συντεχνίες. Δεύτερος στόχος και το μεγαλύτερο στοίχημα του νέου και πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού θα είναι η εφαρμογή της στρατηγικής για τον τουρισμό στα πλαίσια της μελέτης που έκαναν οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες. Καθότι θα πρέπει το υφυπουργείο να αναλάβει ευθύνες που αυτή την στιγμή κάνουν άλλα υπουργεία, θα χρειαστεί πίστωση χρόνου στο νέο πρόσωπο που θα αναλάβει το καίριο αυτό χαρτοφυλάκιο.