Για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι πρωταγωνιστές του Al Jazeera


Δύο χρόνια μετά την προβολή του βίντεο του του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν για πρώτη φορά οι τέσσερις πρωταγωνιστές του, οι οποία αναμένεται να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, αντιμέτωποι με πέντε κατηγορίες.   

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η Κατηγορούσα Αρχή αναμένεται να ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον Κακουργιοδικείου, ενώ θα απαγγελθούν οι κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα συνομωσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και στον επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς, θα απαντήσουν κατά πόσο παραδέχονται ή όχι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η απάντηση τους θα είναι αρνητική. Ακολούθως, θα οριστεί ημερομηνία για έναρξη της δίκης, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή δεν θα ζητήσει την κράτηση τους αλλά να τους υποβληθούν όροι. 

Πέραν του βίντεο, με βάση το μαρτυρικό υλικό, εναντίον των κατηγορουμένων προέκυψαν στοιχεία που τους συνδέουν με δύο πολιτογραφήσεις και τα οποία υποδεικνύονται στο πόρισμα Νικολάτου. Πρόκειται για το διαβατήριο που έλαβε το 2019 Ρώσος επιχειρηματίας και Ιορδανός επιχειρηματίας το 2018.   

Η υπόθεση του Al Jazeera, είναι η τρίτη που καταχωρείται, ενώ μια από αυτές έχει εκδικαστεί και στις 4 Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για τους εννέα κατηγορούμενους, εκ των οποίων πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες. Η εν λόγω υπόθεση, είναι η πρώτη που καταχωρήθηκε τον Μάιο του 2021 και αφορά τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος της Έκθεσης που ετοίμασε η Ad Hoc Τριμελής Επιτροπή Καλογήρου.  

Επίσης, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τον Ιούνιο του 2022 καταχωρήθηκαν με σκοπό την παραπομπή τους στο Κακουργιοδικείο τρεις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, που ενσωματώθηκαν σε ένα κατηγορητήριο, για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, βάσει του πορίσματος Νικολάτου. Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα προσαχθούν τέσσερα φυσικά πρόσωπα και τρίανομικά, τα οποία είναι αντιμέτωπα με 15 κατηγορίες, για συνωμοσία για καταδολίευση της δημοκρατίας, αποφυγή καταβολής ΦΠΑ και αναληθείς πληροφορίες κατά τον υπολογισμό του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων.