Για πόσο καιρό θα είναι στην ζωή μας το safe pass


Στις ζωές μας μπαίνει από σήμερα το safepass, το οποίο επιτρέπει το άνοιγμα της οικονομίας στην χώρα μας και αίρεται το lockdown στο οποίο βρισκόμασταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα μες τον Υφυπουργό Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο και όπως ανέφερε στον κρατικό ραδιόφωνο, από σήμερα το 8998 αποτελεί παρελθόν και μάλλον θα μείνει στην ιστορία και δεν θα επανέλθει στην ζωή μας.

Το 8998 έμεινε στην ζωή μας για έναν και πλέον χρόνο, για πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνει το save pass; Σε αυτή την ερώτηση, ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι το safe pass «είναι ένα ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο το οποίο θα μείνει στην ζωή μας για 6-8 εβδομάδες και μετά θα έρθει αυτό που ονομάζουμε Greenpass, που είναι Πανευρωπαϊκό και θα έχει και διασυνοριακή ισχύ».

Όπως ξεκαθάρισε safe pass, είναι ένα οποιοδήποτε αποδεικτικό έγκυρο στοιχείο, το οποίο αποδεικνύει ότι ένας πολίτης έχει νοσήσει, έχει εμβολιστεί ή έχει υποβληθεί σε  rapid test τις τελευταίες 72 ώρες. «Είμαστε στην διαδικασία να το δώσουμε και σε ηλεκτρονική μορφή. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η εναλλακτική του χαρτιού, για τον κόσμο που δεν έχει έξυπνο κινητό».

Το safe pass όπως είπε δεν θα έχει την μορφή μιας κλασσικής εφαρμογής αλλά θα μοιάζει περισσότερο με ένα boarding pass, το οποίο θα αποθηκεύεται στο wallet κινητού μας και η αυθεντικότητά του θα διαπιστώνεται με τον σκανάρισμα ενός κωδικού QR.

Όσον αφορά το Greenpass, με βάση τα χρονοδιάγραμμα της ΕΕ όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος, θα είναι στην ζωή μας τέλος του Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. «Πάντοτε με επιφύλαξη φυσικά αναφέρουμε τα δεδομένα αυτά. Βασικά μας δίνουνε κάποια στοιχεία, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ώστε να υπάρχει συμβατότητα διασυνοριακή με όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Ολοκληρώνεται η παράδοση αυτών των στοιχείων στις χώρες μέσα στις επόμενες πέντε με δέκα ημέρες και η ανάπτυξη σε κάθε χώρα διαφέρει. Μετά την ανάπτυξη πρέπει να εγκριθεί κιόλας».

Μιλώντας για την πύλη εμβολιασμού, ο κ. Κόκκινος ξεκαθάρισε ότι, μετά την αναβάθμισή της αν και πολλοί θεωρούν ότι με το να μπουν νωρίτερα θα έχουν προτεραιότητα στην ουρά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.